Batman Live: World Arena Tour

70%
Filmů na Necru máme až dost, a tak si představme show, která se dostala i do Prahy a přinesla nám něco nového, co tu normálně nemáme. Není to jen divadlo, není to ani jen cirkus. A navíc je tam Batman!

 

Batman Live: World Arena Tour

 

Režie: Anthony van Laast a James Powell

Scénář: Stan Berkowitz, Alan Burnett a Allan Heinberg

 

Když jsem slyšel, že se v Praze bude odehrávat tahle velkolepá show, která už obletěla – no, spíš objezdila – velkou část Evropy, okamžitě jsem věděl, že na ní musím jít. Neodradila mě ani přemrštěná cena za vstupenky, jenže nakonec se všechno sešlo tak, že jsem si nakonec lístky nekoupil. Nikomu se moc nechtělo se mnou jet, a tak jsem to prostě přestal řešit. Jenže pak přítelkyně narazila na soutěž, kde bylo možné vyhrát vstupenky právě na tohle představení. A světe div se, ona skutečně vyhrála. Narychlo jsme se vypravili do Prahy a představení skutečně shlédli.

Představení hlavních postav představení.

V první řadě musím říct, že jsem blázen do všeho, co se kolem Batmana točí. Do komiksu, do filmů, a tak jsem měl hodně subjektivní pohled na to, jaké představení vlastně bylo. V první řadě jsem ale vůbec nevěděl, co mám čekat. Jestli muzikál nebo divadelní představení s velkou výpravou. Muzikál jsem určitě nedostal a divadelní představení... No asi ano, ale především se jednalo o akrobatický cirkus, který byl nádherně proveden. Kulisy a celá scéna byly prostě nádherné. Díky snadnému doplnění nových kulis a velkému plátnu jsme se ocitli na všech důležitých místech Gothamu – Wayne Manor, Arkham Asylum, Batcave nebo Halys Circus.

Joker jako hlavní padouch.

Příběh představení není nijak dokonalý a spíše se nám snaží spojit všechna akrobatická vystoupení do nějakého rámce, který bude dávat smysl, a zároveň nám předvést ty největší padouchy Gothamu, kdy Joker má samozřejmě prim. Pokud se týká masek, kostýmů a celé výpravy, opravdu není co vytknout. Každý padouch vypadá tak, jak má vypadat, Batman je skutečně Batman, a to nemluvím o skvělém Batmobilu. Po téhle stránce je to opravdu velkolepá podívaná. Pro mě osobně bylo vidět Batmana naživo, ať už v jakékoli podobě, prostě zážitkem.

Problémům se však přestavení nevyhnulo. Už skutečnost, že to má být určeno pro celou rodinu, mě mělo varovat, že tady nebude něco úplně v pořádku. Tak především je to naivní příběh, který není pro dospělého až tak moc zajímavý. Vracíme se k tomu, jak Bruce přišel o rodiče, paralelně k tomu, jak o rodiče přichází Dick Grayson a Bruce Wayne se ho ujímá. „Batman Live“ by tak mohl mít podtitul „Příchod Robina“. Právě na něj je zaměřeno, ale dále také na spojení několika padouchů, mezi kterými jsou Joker, Two-Face, Penguin, Scarecrow, Poison Ivy, Riddler a Harley Quinn. Smetánka gothamského podsvětí.

Věc, na kterou se divák musí těšit - Batmobil.

Co se nejvíce nepovedlo, to je česká produkce. Čekal jsem titulky, ale dočkal jsem se českého dabingu. Ano, herci otvírali pusu do svých anglických replik a z reproduktorů zněl šílený český překlad. A tak jsme se nesetkali s Catwoman, ale s Kočičí ženou, místo Poison Ivy chtěla Batmana zabít Jedovatá škumpa. Tohle se překladatelům skutečně povedlo. Myslím, že můžeme být rádi, že se ze stropu nesnášel Netopýří muž a spolu s ním třeba Červenka (pozn. autora: robin v překladu znamená také jméno tohoto ptáka). Hlavně že děti budou rozumět, ti ostatní, co Batmana znají, to prostě zkousnou.

Sice O2 Aréna, ale ne ta pražská.

Akrobatická vystoupení byla povedená, chyb se zde našlo jen minimum. Na to už to mají příliš nazkoušené. A některé kousky... doslova se při nich tajil dech, jako například při vystoupení mrazivé divy v Iceberg Lounge. Nezajištěná se spouštěla na pruzích bílé látky a to, co prováděla, to bylo vážně neskutečné. Souboje sice zklamaly, protože choreografie nebyla nijak dechberoucí, ale tak je to pochopitelné. Bylo zde mnoho jiných možností, kde si mohli artisté ublížit. Pro mě osobně, navíc i díky spojení s komiksem, který byl promítán na pozadí, bylo představení skutečně úchvatné a já byl spokojený. Své mouchy mělo, hlavně v ceně, která nebyla úplně přístupná rodinnému představení. Kdyby si to organizátoři trochu líp spočítali, mohla být O2 Aréna plná.

 

Hodnocení: 70%

Vaše komentáře

Veronika Schreiberová
No jo, já tam byla a jsem spokojená. Všichni zloduši a jeden Batman (a jeden Robin) a skvělý Alfréd. Jen jsem byla drobet překvapená, že to nebyl Michael Caine :-)
Veronika Schreiberová 11.03.2012 09:30:46 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
:-D je pravda, že po filmech už si člověk Alfreda představuje jako Michaela Caina, i když on je v komiksech přece jen trochu jiný
Martin Štefko 11.03.2012 09:33:07 Reagovat Přidat nový komentář