Temný rytíř (2008)

100%
"Temný rytíř" je pro mě jedním z nejlepších filmů, jaké kdy byly natočeny. Naprosto zaslouženě. Skvělí herci, promyšlený příběh a do toho nezapomenutelný záporák v podání skvělého Heatha Ledgera.

 

Temný rytíř

The Dark Knight

USA, Velká Británie, 2008, 152 minut

 

Režie: Christopher Nolan

Scénář: Christopher Nolan, Jonathan Nolan a David S. Goyer podle komiksu vytvořeného Bobem Kanem

Hrají:

Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)

Heath Ledger (Joker)

Maggie Gyllenhaal (Rchel)

Aaron Eckhart (Harvey Dent)

Gary Oldman (Jim Gordon)

Michael Caine (Alfred)

Morgan Freeman (Lucius Fox)

 

Batman patří obecně k nejtemnějším hrdinům komiksu, i když ne vždy tomu tak bylo. Stačí se podívat na kostým jeho parťáka Robina, který přináší do příběhu trochu jiný prvek. A bylo tomu tak i u původních děl, která se Batmanem zabývala, ať už se jednalo o televizní seriál nebo i samotný komiks. Škoda pak vůbec mluvit o filmech, které má na svědomí Joel Schumacher a které mu budou ještě dlouho vyčítány – naprosto právem. Po Schumacherovi však přišel Christopher Nolan a rozhodl se z Batmana vyrazit to nejlepší, co v něm je. Dát do popředí temnotu, kterou je obestřen, psychologickou stránkou příběhu a všech postav. A tak stvořil film „Batman začíná“. Odklonil se od výtečných filmů Tima Burtona, naprosto zadupal do země Schumacherovy trapnosti. S filmem „Batman začíná“ stanovil nový standard pro komiks, který jen těžko někdo překoná. Jenže pak přišel „Temný rytíř“ a Nolan překonal sám sebe.

 

Jeden z nejgeniálněji zahraných záporáků - Heath Ledger a jeho Joker.

Základem úspěchu filmu je skutečnost, že Nolan dál pokračuje v polidštění a zrealističtění celého komiksového universa. Batman je stále Batmanem, jsou zde komiksové postavy, ale přitom se jedná o příběh uvěřitelný, zasazený do skutečného mafiánského prostředí. Batman je přesně tím, kým má být, prodlouženou rukou zákona, balancuje na hraně práva. Jeho maska je pouze úkrytem, který Bruce Wayne potřebuje, aby pomohl nastolit pořádek. A ono se to daří, což je na tom nejlepší. Pochopil to i Jim Gordon, Batmanův policejní spojenec, a pochopil to i nový státní zástupce Harvey Dent. Právě Dent je ve středu zájmu. Film vypráví o tom, jak se Batman snaží skončit, protože v Dentovi vidí možnost pro Gotham, vidí muže, který by mohl zastoupit jeho místo na té správné straně zákona. Batman se pomalu může odebrat do důchodu.

 

Batman a jeho speciální vozítko - Batpod.

Jenže přichází Joker. Postava, díky které je „Temný rytíř“ takovým, jakým je. Když se nad filmem zamyslíte, jeho vyznění je velmi fatální a nechybí zde geniálně vystavěná pointa. Celý příběh je vypointován. Každý Jokerův „vtip“ končí výtečnou pointou, každý jeho kousek je dílem naprosto šíleného génia. Už jen jeho nástup mezi mafiány a kouzelnický kousek je naprosto dokonalý, nevíte, jestli se máte smát, anebo začít křičet. A takhle to pokračuje až do konce. Pokaždé, když se Joker objeví, je to koncert šílenství a bizarnosti, Heath  Ledger nám ukazuje svoje mistrovství tak nešťastně ukončené předčasnou smrtí. Posmrtný Oscar byl naprosto zasloužený, protože tohle je představení člověka, který se do role naprosto vžil. Lepšího padoucha jen tak nenajdete. Joker ukazuje svou sílu, každá věta, která z něj vypadne, každé slovo je perlou. Osobně se pokaždé, když se na film dívám, těším na to, jaké budou scény s Jokerem a to i přesto, že je znám velmi dobře.

 

Ne, jeho vizitku byste určitě nechtěli.

Ale film nestojí jen na skvělém hereckém výkonu Heatha Ledgera, všichni herci předvádějí, že jsou vybráni naprosto puntičkářsky. Christian Bale nemá v roli velké možnosti – buď je arogantním Waynem anebo temným Batmanem s hlasem jako ze záhrobí, přesto je tím pravým pro danou roli. Ale i další postavy jsou pro děj zásadní. Aaron Eckhart se hodí jak pro téměř svatého Denta, tak pro šíleného Two-Face. Maggie Gyllenhaal byla vždycky lepší herečkou než Katie Holmes, a tak jsem rád přijal skutečnost, že svojí kolegyni nahradila v roli Rachel. Škoda, že Maggie nehrála už v prvním díle. A co říct k výkonu Michaela Caina, Garyho Oldmana a Luciuse Foxe? Jejich role jsou malé, ale tihle pánové, to vždycky byla a vždycky bude první liga.

 

Harvey Dent a jeho poslední chvíle před proměnou v Two Face.

O „Temném rytíři“ bych se ještě mohl rozepsat hodně, protože pro mě byl tohle blesk z čistého nebe. Těšil jsem se na nového Batmana, ale to, co mi bylo naservírováno, to jsem prostě nečekal. Všechno je na tomhle filmu správně, naprosto všechno. Christopher Nolan se stal režisérem, který si může vybírat, specialistou na komiksy, ale zároveň jedním z nejuznávanějších tvůrců, což potvrdil i „Počátkem“. A myslím, že to dokáže i filmem „The Dark Knight Rises“. „Temný rytíř“ dal naději dalším komiksovým adaptacím. Žádná se mu zatím ani zdaleka nevyrovnala, ale budeme doufat, že se takové filmy objeví. Ještě žádnému filmu jsem nedal nejvyšší hodnocení, ale „Temný rytíř“ si jej naprosto zaslouží. Ve všech ohledech.

 

Hodnocení: 100%