The Walking Dead: 1. série

80%
Po recenzi na první sezónu Supernatural je tu recenze na další seriál, tentokrát na první sezónu The Walking Dead, tedy Živých mrtvých, jak jsme si u nás zvykli na český název díky vydávanému komiksu.

 

The Walking Dead: 1. série

6 dílů, 2010

 

Tvůrci: Frank Darabont, Robert Kirkman, Tony Moore, Charlie Adlard

Hlavní postavy:

Andrew Lincoln (Rick Grimes)

Jon Bernthal (Shane Walsh)

Sarah Wayne Callies (Lori Grimes)

Lauri Holden (Andrea)

 

            Rovnou říkám, že soupis herců, kteří jsou zde uvedeni, je pouze ilustrativní a jedná se o jedny z hlavních postav, nikoli o všechny hlavní postavy. Když jsem viděl upoutávky na seriál ještě před tím, než šel do éteru, přiznám se, že jsem byl plný očekávání. Také proto, že jsem si Andrew Lincolna, muže s pravděpodobně nejromantičtějším vyznáním lásky v celé filmové historii, nedokázal představit jako hlavní postavu seriálu, který čerpá ze skvělého komiksu, jež je označován za jednu z nejlepších stále běžících sérií. Ale rovnou říkám, že pokud jsem měl nějaké obavy, tak ty byly okamžitě zaplašeny. Pokud je něco skutečnou ozdobou seriálu, jsou to herecké výkony, které jsou prostě takové, jaké by byly v situaci, která je popisována. Lidé jsou natolik různí, jak jsou jejich povahy a jak je hrůzný svět, v němž musí přežívat. Některé postavy si člověk oblíbí, některé mu tolik nesedí, jiné nesnáší, ale to je na každém, jaký způsob chování upřednostňuje a na tom, jak se s chováním jednotlivých postav ztotožní. Ale hercům, ani jejich výběru nemám v podstatě co vytknout. Baví mě se na ně dívat.

Celá skvadra těch, co se poměrně neúspěšně snaží přežít.

            Když jsem zhlédl první díl, byl jsem nadšený. Frank Darabont předvedl, že je to skutečně skvělý režisér a že na jedničku a výše zvládne i něco jiného, než jen adaptace románů, novel a povídek Stephena Kinga. Nutno říci, že pro mě osobně bylo jméno Franka Darabonta dostatečnou zárukou toho, aby převedení komiksu na televizní obrazovku bylo něco víc, než jen pouhou adaptací – seriálem se skutečným nábojem, novým, originálním, ale hlavně pořádně drsným. A všechno se splnilo. První díl byl něčím skutečně úžasným. Tak silné scény, které se zde objevily, jsem v prvním díle jiného seriálu ještě neviděl, ani úvod ke Ztraceným ve mně nezanechal tak silnou stopu jako první díl The Walking Dead.

            Jen pro představu: Hned úvodní scéna je něčím, co na televizních obrazovkách, ale ani na filmových plátnech zrovna často nevidíme. Rick Grimese prochází opuštěným kempem a hledá něco, co by se mu mohlo hodit, hlavně benzín. A narazí na malou holčičku. Vidíme jí zezadu, ale každému, kdo zná komiks je jasné, o co tady půjde. Ano, v tomhle není síla scény, síla je v tom, že sledujeme, jak se holčička nejprve šourá směrem k Rickovi, až snásledně zrychlí. Jeho „Little Girl“ zaniká v náhlém pochopení. A co následuje, je nevyhnutelné. Pokud chce Rick přežít, nemá na výběr. A tak dívenku střelí do hlavy. Kamera neuhne, naopak. Seriál začíná.

Hlavní hrdina a jeho staří známí

            První díl nás seznamuje se situací. Spolu s Rickem Grimesem se po jeho zranění probouzíme do světa, který je jiný než předtím, co byl postřelen. Do světa, který ovládají zombie a člověk je loveným a vymírajícím druhem. Nevíme, jak k tomuto došlo a v rámci první série se to nedovíme. Ne že by rozhřešení měly přinést série další, ale uvidíme, jak dlouho se seriál udrží. Stejně tak nevíme, jak je katastrofa rozsáhlá. Ale postupně zjišťujeme, že je problém většího rázu, než pouze lokálního. Přesto nějací lidé přežili, a jsou ochotni za svůj život bojovat. Navíc jsou stále lidé, kteří nebojují pouze za sebe, ale i za jiné.

            Jak jsem již říkal, seriál je plný silných scén, jednou z nich je například ta, kdy se setkáváme s gangem, který chce skupinku hlavních hrdinů zabít pro pár zbraní, které jsou základem přežití. Ale z gangu se nakonec vyklube skupina, která se stará o domov důchodců, na který se ostatní vykašlali. Je skutečně úžasné, jak lidské katastrofy mohou být a jak nepřekonatelně to pak vypadá, když je to dobře natočeno. A v případě The Walking Dead se o úspěšném počinu rozhodně mluvit dá.

Little Girl

            Stačí jmenovat ještě pár scén, aby bylo jasné, že tenhle seriál má obrovský potenciál zaujmout, a to i širší publikum, která se bude muset smířit s tím, že explicita násilí je zde skutečně maximální, ale takový ten svět prostě je a patří to k tomu.

            Muž, který se snaží odstřelit svou ženu, která se proměnila v zombie, noční útok zombies na tábor, který zrovna prožíval chvilku sblížení, muž přikurtovaný pouty k trubce a chodci za dveřmi (Mimochodem, co se s touhle postavou stalo? Ještě se s ní setkáme?), volba smrti nebo odloučení, které je lepší, než dál žít v tomhle zvráceném světě. Jsou zde skutečně momenty, na které se nezapomíná.

Tenhle seriál je prostě krásně explicitní.

            Frank Darabont jako spolutvůrce a producent (v případě prvního dílu i režisér) rozjel úžasnou podívanou, která však zatím byla poměrně krátká na to, abych řekl, že se jedná o nejlepší hororový seriál současnosti. Pořád je zde poměrně velká rozvláčnost a zdlouhavost příběhu. Myslím, že finální verdikt budu moci říct po druhé sérii, která bude mít přece jen pravděpodobně 13 dílů, což je dvojitá dávka, ale zatím budu zdrženlivý. Především proto, že finální díl sice přinesl další nášup a efektní závěr, ale v rámci příběhu nás zanechal v podstatě na začátku. Pokud bude druhá série pokračovat ve stejném duchu, rozhodně se bude jednat o nejlepší hororový seriál, ale hlavně o jeden z nejlepších televizních počinů za poslední dobu.

 

Hodnocení: 80%

Vaše komentáře

ANONYM
Osobně bych dal tomuto seriálu 100%! Nejlepší práce, jakou jsem kdy viděl od průmyslu zombie! A že jsem toho viděl!
ANONYM 24.04.2012 14:44:35 Reagovat Přidat nový komentář