Živí mrtví: Nejlepší obrana

95%
Díky bohu, že komiksová série "Živí mrtví" jsou tou, která u nás vychází poměrně často (zhruba dvakrát do roka). Díky tomu se můžeme těšit již z pátého dílu.

 

Živí mrtví: Nejlepší obrana

Vydalo nakladatelství Crew, 2012, 299 Kč

 

Scénář: Robert Kirkman

Kresba: Charles Adlard

 

Už pátý díl série „Živí mrtví“? No konečně! Jedna ze sérií, na kterou se český komiksový a zároveň hororový fanoušek může těšit. Zombie na pokračování v sériálu, který už se dostal ke stovce dílů. To znamená, že chvíli bude série vycházet i u nás. Robert Kirkman nekecal, když řekl, že chce vytvořit skutečně dlouhý příběh a nechce hned tak skončit. Chce vědět, co se děje dál ve světě, kde mrtví chodí po zemi a kde chtějí stále nějak hodnotně žít i normální lidé, kteří se nákaze prozatím vyhýbali.

Obálka českého vydání komiksu Živí mrtví: Nejlepší obrana.

Jestli si myslíte, že Kirkman má problémy s tím, aby se v sérii něco dělo, tak vás mohu ujistit, že budete spíše ohromeni než zklamáni. Samozřejmě, i „Živí mrtví: Nejlepší obrana“ mají svoje klidnější místa – nechci říkat slabší, protože taková nejsou – ale když přijde na akci, pořád je to skvělá jízda. Jakmile má Charlie Adlard kreslit zombie, kteří ožírají maso, jde mu to skvěle a vy mu ten svět věříte, věříte mu ten hnus, tu odpornou syrovost. Ne, ani v páté sbírce „Živí mrtví“ nic neztratili na své kráse.

Ukázka z českého vydání komiksu Živí mrtví: Nejlepší obrana.

Znáte to. Jste ve světě, který je ovládán zombie a nejlepší místo pro život se jeví bývalá věznice, kterou jste vyklidili, a vystříleli jste z ní ty parchanty, co tam žili předtím a nemysleli to s vámi zrovna dobře. Dvojité oplocení by mělo fungovat a nemrtvé udrží daleko od živých. A že přeživších je ještě docela dost. Možná víc, než se na první pohled zdá. Přece jen, svět je pořád docela velké místo, a není jisté, jestli sledujeme osudy jediné přeživší skupiny, anebo zda jich je víc. „Živí mrtví: Nejlepší obrana“ nám dávají odpověď právě na tuhle otázku. Ne, naši hrdinové určitě nejsou sami.

Ukázka z českého vydání komiksu Živí mrtví: Nejlepší obrana.

„Živí mrtví“ mají krásné tempo. Když už si myslíte, že hrdinové najdou chvíli klid a budou si moct prostě jen tak sednout, lenošit a užívat si, že jsou stále naživu, stane se něco, co všechno změní. A to doslova. Taková změna nastává samozřejmě i zde. Točí se kolem Ricka, našeho hrdinného a už ne až tak správňáckého bývalého šerifa, Glenna, který se podle všeho zamiloval, no a nakonec nechybí ani nováček v týmu, Michonne, která je rozhodně jednou z největších tvrďaček, co se tu zatím objevily. Ale i ona narazí na člověka, který je příšernější než všichni nemrtví dohromady. Přeživší totiž čeká setkání s Guvernérem. Že to zní docela děsivě, když se to takhle řekne? Ono to děsivé je. A pořádně.

Ukázka z českého vydání komiksu Živí mrtví: Nejlepší obrana.

Pátý díl vás nenechá chladnými a vy budete chtít další. Budete doufat, že Crew si pospíší s šestým dílem, že nebudete muset čekat už tak dlouho. Samozřejmě, že budete zklamáni, protože další díl nás čeká až v prosinci, ale nedá se nic dělat. Řekněte o komiksu známým, rodičům, prostě všem, řekněte jim, ať ho kupují a čtou, možná se pak dočkáme rychlejší frekvence vydávání, protože tenhle komiks by si to zasloužil. Ale jednou za půl roku je také docela fajn. Aspoň že tak.

 

 

Komiks Živí mrtví: Nejlepší obrana vydalo nakladatelství Crew – zakoupit.

Hodnocení: 95%