Watchmen - Strážci

100%
"Watchmen - Strážci" jsou legendárním komiksem a já osobně jej považuji za ten nejlepší, jaký jsem kdy četl.

 

Watchmen - Strážci

Vydalo nakladatelství BB/art + Crew, 2004 (1. vydání), 2009 (2. vydání), 990 Kč

 

Scénář: Alan Moore

Kresba: Dave Gibbons

 

Napadá mě jedna zásadní otázka. Co bych měl nového napsat o komiksu, který je pro mnohé jedním z nejdůležitějších, jaké kdy byly napsány? Kolik komiksů se dokázalo prosadit mezi prozaickým útvarem a dostat se mezi 100 nejlepších knih? Mnoho jich není. „Watchmen - Strážci“ jsou výjimkou. Je to naprosto pochopitelné, protože když se začtete do Moorova a Gibbonsova opusu, poznáte, že tohle dílo je něco víc než jen obyčejný superhrdinský komiks nebo obyčejný komiks vůbec.

Obálka českého vydání komiksu Watchmen - Strážci.

Kdo bude strážit ty, co mají strážit nás? Není to otázka, kterou je nutné vztáhnout pouze na superhrdiny, ale například na policii, či tajné složky diktaturních vlád. Kdo stojí ještě nad nimi a kdo nás před nimi ochrání ve chvíli, kdy vezmou spravedlnost do vlastních rukou a budou jednat podle svého uvážení, i když v domnění, že činí nejlépe pro společnost? O tomhle jsou „Watchmen - Strážci“. Co se stane ve světě, kde superhrdinové mají možnosti, aby svět skutečně řídili? Jak se k nim lidé zachovají? Nechají je dělat „jejich práci“?

Ukázka z českého vydání komiksu Watchmen - Strážci.

Se superhrdiny se setkáváme v době, kdy již maskovaní neběhají po ulicích, ale vedou obyčejné životy jako ostatní. Nebo se o to alespoň snaží. Každému se daří jinak. Daniel Dreiberg alias Sůva II píše sem tam články o ornitologii. Adrian Veidt alias Ozymandias vede svoje bohaté impérium. Laurie Juspeczyk alias Hedvábný přízrak II dělá společnost jedinému skutečnému superčlověku, kterým je Jonathan Osterman alias Dr. Manhattan. Edward Blake alias Komediant pracuje pro vládu, ale je nalezený mrtvý. A nakonec je tu Rorschach, jediný superhrdina, který je stále aktivní, i když vlastně mimo zákon. Příběh začíná smrtí Komedianta, kterou se rozhodne vyšetřit právě Rorschach.

Rorschach se dostává až k tomu, že si vytváří teorii o tom, že existuje nějaký vrah, který se chce všech bývalých superhrdinů zbavit. Jeho teorii nahrává i skutečnost, že Dr. Manhattan je po nějaké době vyhnán do exilu na Marsu a na Adriana Veidta je spáchán atentát, naštěstí neúspěšný. Teorie o vrahovi maskovaných se zdá velmi pochopitelná. Jenže všechno je komplikovanější, než se na první pohled zdá.

Ukázka z českého vydání komiksu Watchmen - Strážci.

Ještě než se dostanete na konec celého komiksu, který je úctyhodně nabitý jak barevnými stránkami, tak i doplňujícím materiálem mezi jednotlivými kapitolami, procházíte neskutečně promyšleným světem a příběhem, na kterém se dá najít jenom minimum chyb. Samozřejmě, že zde nějaké jsou, něco vám nebude sedět, ale jako celek funguje komiks dokonale. Něco tak propracovaného se jen tak nevidí. Nevěříte? Tak až komiks dočtete, zkuste si ho přečíst znovu a vnímejte všechny ty náznaky, které jsou vám dávány od začátku, a vy na jejich základě můžete snadno odhalit, jak to vlastně dopadne. Alan Moore je mistr scénárista a každé jeho dílo je promyšlené. Ke spolupráci navíc přizval Dava Gibbonse, člověka, který dal komiksu ten správný look. „Watchmen - Strážci“ jsou mainstreamoví, ale vlastně jimi nejsou. Kresba překračuje žánr stejně, jako jej překračuje scénář.

Ukázka z českého vydání komiksu Watchmen - Strážci.

Komiks nabízí zásadní otázku, na kterou není jednoduché si odpovědět. Jak vy se díváte na závěr komiksu? Nemyslím poslední scénu, ale myslím odhalení toho, co se chystalo, a nakonec i provedení katastrofy. Je to správně? Je takto dosažený cíl správný? Myslím, že se najdou tací, kteří budou souhlasit, ale stojí za to dosáhnout míru za každou cenu? Stojí za to, aby byl nový svět vystavěn na obrovské lži? Nemohu jinak, než dát maximální hodnocení, protože tohle je dílo, které přetvořilo žánr. Je tak zásadní, že se k němu vracejí i autoři v současné době, kdy se na trh uvedlo celkem sedm minisérií pod souhrnným názvem „Before Watchmen“. Mám k nim skepsi, ale věřte tomu, že se tahle sedmička prequelů na Necronomiconu také objeví.

 

Hodnocení: 100%