#18 - Secret Agent (1936)

70%
"Alfred Hitchcock" představuje Petra Lorra v další skvělé roli ve špionážním filmu, kde oním tajným agentem může být skutečně každý.

 

Upoutávka na nový seriál.

Secret Agent

Velká Británie, 1936, 86 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Charles Bennett, Ian Hay, Alma Reville a Jesse Lasky Jr. podle hry Campbella Dixona a románu W. Somerseta Maughama

Hrají:

John Gielgud (Richard Ashenden / Brodie)

Peter Lorre (Generál)

Madeleine Carroll (Elsa Carrington)

Robert Young (Robert Marvin)

 

Jméno filmu, „Secret Agent“, jasně dokazuje, kde se Hitchcockovi v posledních letech zalíbilo. Špionážní filmy mu sedí, protože je schopen mnohdy složitou hru rozehrát naprosto dokonale. Napínavý nemusí být jen horor, nebo thriller, ale i špionážní film. Koneckonců, předchozí film The 39 Steps to dokázal. Alfred Hitchcock tak volí látku, v které se cítí dobře. Podobných filmů ještě pár uvidíme.

Peter Lorre má ránu.

Příběh je doslova špiónský. Spisovatel na sebe bere novou identitu. Má se stát tajným agentem, který zjistí totožnost tajného německého agenta. Není na úkol sám, ale pomáhá mu Elsa (Madeleine Carroll, kterou jsme poznali ve snímku The 39 Steps) a nájemný vrah Generál (Peter Lorre). Vybrat si Petera Lorra pro další spolupráci byl skvělý tah, protože Lorre ukazuje, že má velký smysl pro humor a že nemusí hrát jen psychologicky náročné postavy.

Rozhodně hvězda filmu, i když není hlavní postavou.

Hledání německého tajného agenta nejde tak snadno, jak předpokládali, hlavně ve chvíli, kdy zjistí, že zabili toho nepravého. Elsa i Richard chtějí vycouvat, ale možná už je trochu pozdě. Film je mnohem zamotanější, ale myslím, že je škoda prozrazovat něco víc. Špiónské filmy by si měli zachovat své tajemství, aby si je divák užil až do konce. Alfred Hitchcock je navíc natolik schopný filmař, který podává příběh takovým způsobem, že se na konec skutečně budete těšit.

Krásná žena v nesnázích.

Záběry kamery jsou naprosto dokonalé. Dokáží zvýšit napětí, kdy z německého agenta vidíme vždycky jenom kousek. Jednoduché, ale účinné. Alfred Hitchcock navíc zase ukazuje, jaký má smysl pro humor, v čemž mu pomáhá Lorre, ale i další představitelé. Režisér byl vždy také velkým detailistou, což vidíme na scéně v továrně. Díky hluku ani neslyšíme, o čem postavy mluví, a tak můžeme jen čekat, jaké vlastně bude rozuzlení. Alfred Hitchcock nepoužívá komplikované nástroje, pouze věděl, kdy má co použít.

Partička karet vždycky něco rozřeší.

Mimochodem, všimli jste si, kolik skutečně hororových filmů už jsme v našem seriálu měli? Alfred Hitchcock je označován za mistra napětí, ale on dokázal napětí vyvolat ve filmech, které hororové vlastně nejsou. O filmech jak „Psycho“ nebo „Ptáci“ to úplně neplatí, je možné je zařadit mezi horory, ale u většiny jeho filmů se jedná o nehororové snímky. Svým seriálem se pak snažím také poukázat na to, že je škoda se na Hitchcocka dívat jen jako na toho, kdo točil horory, protože on jich zase tolik nenatočil. Jeho filmy však rozhodně jsou zajímavé a mají svou kvalitu již ve 30. letech, kdy se mistr stále ještě rozjížděl.

 

Hodnocení: 70%

 

Osobní žebříček

Špiónské filmy jsou Hitchcockova specialita a myslím, že film „Secret Agent“ si užijete hlavně díky humoru. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. „Ptáci“

3. Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

4. „Příšerný host“

5. „Její zpověď“

6. Zběsilost

7. „Vražda!“

8. The 39 Steps

9. „Secret Agent“

10. „Číslo sedmnáct“

11. Farmářova žena

12. Zahrada rozkoše

13. „...a neuveď nás v pokušení“

14. „Žena se špatnou pověstí“

15. „Boj na nůž“

16. Juno a páv

17. „Co moře pohltí“

18. Rozmary bohaté ženy

19. „Světový šampion“

20. Waltzes from Vienna

21. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář







Související články