#48 - Roztržená opona (1966)

65%
Studená válka na spadnutí, a tak se i Alfred Hitchcock rozhodl, že na ni odpoví ve své tvorbě.

Upoutávka na nový seriál.

Roztržená opona

Torn Curtain

USA, 1966, 128 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Brian Moore

Hrají:

Paul Newman (Profesor Michael Armstrong)

Julie Andrews (Sarah Sherman)

Lila Kedrova (Hraběnka Kuchinska)

Hansjörg Felmy (Heinrich Gerhard)

 

Alfred Hitchcock nebyl režisérem, který by se ve své tvorbě primárně zaměřoval na politická témata. Vždy byl spíše pozorovatelem společnosti a obracel se na jednoho člověka a nitro, což dokázal i předchozím snímkem Marnie. Jenže v jeho filmografii není až tak těžké najít snímky, které se politikou zabývaly přece jen trochu více. V roce 1946 natočil Alfred Hitchcock snímek „Pověstný muž“, což byl jeho způsob, jak se vyrovnat s druhou světovou válkou. Po druhé světové válce ale přišla válka další, i když mnohem poklidnější, přesto neustále vzbuzující strach – Studená válka.

Tohle nevypadá slučitelně se životem.

V roce 1962 došlo k tzv. Karibské krizi, která mohla vyústit ve druhou světovou válku. Ten potenciál zde skutečně byl a myslím, že hodně lidí si to uvědomovalo. Stejně tak i Alfred Hitchcock, který musel cítit americkou atmosféru, ten strach ze všeho rudého a nenávist k Sovětům. Toto cítění pak vyústilo ve snímek „Roztržená opona“, který není tak silně politickým, jakým by mohl být. Na to byl Alfred Hitchcock dostatečně dobrý režisér, aby si uvědomil, že film je především umění, nikoli propaganda.

Paul měl neskutečnou čelist.

Paul Newman (Hitch tak přidal do sbírky herců, s nimiž pracoval, další významné jméno) hraje amerického profesora, specialistu na jadernou energii, který má vystupovat na konferenci. Jenže jeden jediný dopis všechno změní a profesor Armstrong cestuje do Východního Německa. Očividně to vypadá, že Armstrong je špión, který donáší informace právě Východním Němcům. Jeho snoubenka, která s ním cestuje, se snaží zjistit pravdu.

Že by něco objevil?

Alfred Hitchcock se tímto snímkem vrátil ke špionážním filmům, kterých za svůj život natočil poměrně dost. Je to návrat dobrý, ale na druhou stranu nikoli až tak povznášející. Hitchovi se nemůže vzít, že i na sklonku kariéry (před sebou už měl jen tři filmy) měl stále neuvěřitelný dar pro ten správný záběr, stejně jako pro zachycení atmosféry ve scéně. To se ukázalo zejména v případě scény v učebně, kde je Armstrongova snoubenka vyslýchána. To napětí by se dalo doslova krájet. Zajímavě je pojata i scéna v autobuse, kde se úleva mísí se strachem v naprosto přesné kombinaci. Jsem si jistý, že jiný režisér by tyto scény tak poutavě nenatočil.

Ty jejich pohledy ho doslova propalují.

Přesto snímku „Roztržená opona“ můžeme vytýkat téma, které není tak zajímavé, je možné zde najít scény, které vyznívají trochu do ztracena a nakonec se daří i rozmělňovat napětí tím, že má člověk pocit, že vlastně o moc nejde. Je to dáno pravděpodobně trochu i tím, že v současné době již nemá film takový význam z hlediska politického, ale také tím, že i v době natočení se vlastně v první řadě jednalo o film špionážní, kde politika nehraje tak důležitou roli, i když by podle všeho měla. Na jednu stranu je to dobře, na stranu druhou se tak z filmu stává celkem obyčejné špionážní drama. Je to dáno i tím, že herci ve filmu nijak zásadně nevynikají.

 

Hodnocení: 65 %

 

Osobní žebříček

„Roztržená opona“ je špionážní snímek, na kterém je trochu patrné, že Mistrovi docházel dech. Anebo také to, že si vybral špatný scénář. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. Okno do dvora

3. Vertigo

4. Na sever severozápadní linkou

5. „Ptáci“

6. Provaz

7. „Nesprávný muž“

8. Cizinci ve vlaku

9. „Mrtvá a živá“

10. Vražda na objednávku

11. Rozdvojená duše

12. Marnie

13. „Ani stín podezření“

14. Zmizení staré dámy

15. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1956)

16. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

17. „Podezření“

18. „Příšerný host“

19. Chyťte zloděje

20. „Pověstný muž“

21. Zpovídám se

22. „Záchranný člun“

23. „Potíže s Harrym“

24. „Roztržená opona“

25. „Mladý a nezkušený“

26. Zahraniční dopisovatel

27. Sabotér

28. „Její zpověď“

29. Zběsilost

30 „Vražda!“

31. „Sabotáž“

32. „Pan Smith s manželkou“

33. The 39 Steps

34. Secret Agent

35. „Číslo sedmnáct“

36. Farmářova žena

37. Zahrada rozkoše

38. Hrůza na jevišti

39. „...a neuveď nás v pokušení“

40. „Žena se špatnou pověstí“

41. „Boj na nůž“

42. Juno a páv

43. „Případ Caradineová“

44. „Bon Voyage“

45. Jamaica Inn

46. Pod obratníkem Kozoroha

47. „Co moře pohltí“

48. Rozmary bohaté ženy

49. „Světový šampion“

50. „Malgašské dobrodružství“

51. Waltzes from Vienna

52. Na šikmé ploše

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář







Související články