#41 - Chyťte zloděje (1955)

70%
Cary Grant a Grace Kelly vytvořili možná nejlepší pár celé filmové historie. Neskutečně jim to spolu fungovalo.

Upoutávka na nový seriál.

Chyťte zloděje

To Catch a Thief

USA, 1955, 106 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: John Michael Hayes   a Alec Coppel podle románu Davida Dodge

Hrají:

Cary Grant (John Robie)

Grace Kelly (Frances Stevens)

Jessie Royce Landis (Jessie Stevens)

John Williams (H. H. Hughson)

 

Alfred Hitchcock se vrátil k filmům, které se v jeho podání staly velmi oblíbenými. Nejlépe je možné je definovat jako „postava ve špatný čas na špatném místě“. V tomhle případě by bylo možná ještě vhodné dodat se špatnou minulostí. Alfred Hitchcock nenatočil přímo špionážní drama, ale takovou celkem pohodovou detektivku o tom, kdo je vlastně zloděj a kdo by měl být dopaden.

Dokonalý pár.

Tím člověkem, který se objevil v nesprávný čas na nesprávném místě a ještě k tomu měl ne zrovna zářnou minulost, je John Robie (Cary Grant), který býval známým zlodějem, profesionálem. Takový ten typ, co by klidně mohl ukrást Růžového pantera. V posledních letech však seká dobrotu. Jenže to by se na scéně nesměl objevit někdo, kdo svým zlodějským stylem připomíná právě Robieho. Policie hned zvoní u Robieho dveří a ten udělá to jediné, co může – uteče.

Nejkrásnější herečka.

Začíná hra na kočku a na myš a Robie se snaží očistit. Naštěstí má přátele na správných místech. Hlavně má také šarm svého představitele, Caryho Granta, který dokáže okouzlit nádhernou dceru z bohaté rodiny Frances, v podání neskutečně krásné, neskutečně uvěřitelné a omamné Grace Kelly. Jsem z ní uchvácen, co víc bych k ní dodal. Jakmile ji Hitch obsadil, byl to začátek úspěchu, i když je pravda, že v jiných ohledech „Chyťte zloděje“ na ostatní Mistrovy filmy trochu ztrácí.

Že by trochu předpověď?

Příběh se odehrává na francouzské Riviéře. Kde také jinak by se měli zloději jako Robie skrývat? Společně s Frances se snaží zjistit totožnost skutečného zloděje, i když Frances postupně začíná věřit, že pachatelem je skutečně Robie. Jenže je tak zamilovaná! Právě skutečnost, že pachatele neznáme až do konce, je to, co drží naši pozornost, samozřejmě spolu s představiteli hlavních hereckých partů, kteří vás prostě okouzlí. Není mezi nimi chemie, ale doslova magie.

Ke komu si to sednul?

Scénář filmu je bohužel trochu slabší a s jinými herci by snímek nejspíš celkem zapadl. Nejsou zde zásadní originální nápady, i když zde rozhodně nechybí zvraty, které znejišťují samotného diváka v tom, kdo je ve skutečnosti zlodějem. Finální odhalení sice není nijak zásadně ohromující, ale minimálně je to provedeno v zajímavém, celkem akčním stylu. A jak to tak bývá, nesmí chybět ani hitchcockovský happy end, který je někdy prostě trochu příliš kostnatý.

 

Hodnocení: 70 %

 

Osobní žebříček

Ještě před filmem „Růžový panter“ natočil „Alfred Hitchcock podobný snímek, který nemá tak ikonickou postavu detektiva, ale Cary Grant a Grace Kelly vás okouzlí. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. Okno do dvora

3. „Ptáci“

4. Provaz

5. Cizinci ve vlaku

6. „Mrtvá a živá“

7. Vražda na objednávku

8. Rozdvojená duše

9. „Ani stín podezření“

10. Zmizení staré dámy

11. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

12. „Podezření“

13. „Příšerný host“

14. „Chyťte zloděje“

15. „Pověstný muž“

16. Zpovídám se

17. „Záchranný člun“

18. „Mladý a nezkušený“

19. Zahraniční dopisovatel

20. Sabotér

21. „Její zpověď“

22. Zběsilost

23. „Vražda!“

24. „Sabotáž“

25. „Pan Smith s manželkou“

26. The 39 Steps

27. Secret Agent

28. „Číslo sedmnáct“

29. Farmářova žena

30. Zahrada rozkoše

31. Hrůza na jevišti

32. „...a neuveď nás v pokušení“

33. „Žena se špatnou pověstí“

34. „Boj na nůž“

35. Juno a páv

36. „Případ Caradineová“

37. „Bon Voyage“

38. Jamaica Inn

39. Pod obratníkem Kozoroha

40. „Co moře pohltí“

41. Rozmary bohaté ženy

42. „Světový šampion“

43. „Malgašské dobrodružství“

44. Waltzes from Vienna

45. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi, komedie)


Přidat komentář







Související články