#17 - The 39 Steps (1935)

65%
Špionážními filmy pokračuje Hitchcockova filmografie v následujících letech. Je jich opravdu hojně a patří k tomu nejlepšímu. Nejen v mistrově tvorbě.

Upoutávka na nový seriál.

The 39 Steps

Velká Británie, 1935, 86 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Charles Bennett a Ian Hay podle románu Johna Buchana

Hrají:

Robert Donat (Hannay)

Madeleine Carroll (Pamela)

Lucie Mannheim (Slečna Smith)

Godfrey Tearle (Profesor Jordan)

 

Na každém dalším filmu je vidět, že si Alfred Hitchcock vytvářel svůj styl, že už se zaměřoval na filmy, které ho tolik proslavili. Už u některých němých filmů bylo vidět, o jaká témata se bude nejvíce zajímat, ale právě poslední film, kterými jsme se zabývali, snímek „Muž, který věděl příliš mnoho“, byl jasnou ukázkou toho, co bude budoucí Alfred Hitchcock. Tenhle člověk se vám bude hodně líbit a jeho filmy vás budou velmi zajímat. Platí to i pro snímek „The 39 Steps“.

Trochu rozmazaný, ale pořád Hitchcock.

Co dělá Hitchcocka Hitchcockem? Tak především je to skvěle zvládnutá režie. O filmu „The 39 Steps“ tohle samozřejmě platí. Akční scény zvládá naprosto skvěle, a to i s možnostmi, které ve 30. letech měl. Já vím, že to není nic světoborného, ale naprosto skvělá je scéna, kdy sledujeme postavy v automobilu a je zřejmé, že pozadí za nimi běží jenom na plátně. O to zajímavější je pak chvíle, kdy se kamera oddálí, a my sledujeme vůz jet v terénu. Skvělá iluze toho, že se vše skutečně v exteriérech odehrává.

Společně jim to sluší.

Nejsou to ale jen dobré trikové scény, ale i humor, který dělá z Hitchcocka tak zapamatovatelného filmaře. Obě hlavní postavy jsou k sobě spoutané želízky a ona si chce sundat punčocháče. Tahle scéna je vtipná a je v ní i určité sexuální napětí. Záběr na nožky herečky také nebyl v té době zas tak moc častý, navíc na nožky takto odhalené. Rozhodně nechci tvrdit, že byl Alfred Hitchcock pobuřovatel, ale když něco ve svých filmech chtěl mít, také to tam měl.

Nejdůležitější je ale vždy příběh. V tomhle případě se jedná o klasického muže, který se dostane do velmi nezáviděníhodné situace. Po představení, kde došlo ke střelbě, se k němu přidává krásná žena, která má tajemství. Žádá o pomoc a on s ní proto zůstane do rána. Jenže ráno ji najde pobodanou. Žena umírá, ale ještě mu stačí sdělit tajemství o organizaci, která něco chystá. Organizace se jmenuje „The 39 Steps“.

Muž na útěku je Hitchcockův častý motiv.

Alfred Hitchcock využil klasické paradigma svých pozdějších filmů, motiv, který se prolínal již některými jeho dřívějšími filmy – nevinný, ale skutečně naprosto nevinný a nezainteresovaný člověk se dostává – obvykle ne svou vinnou – do kolotoče událostí, které mu výrazně komplikují život. Události ho mohou dokonce zavést i do náruče smrti. Alfred Hitchcock dokáže podat tyhle příběhy s nadhledem, s napětím a v takovém pojetí, které vás dostane.

Že by vše pochopil až příliš pozdě?

„The 39 Steps“ není filmem, který by byl dokonalý. Nefunguje zde příliš chemie mezi jednotlivými postavami. Robert Donat nemusí sednout každému. Nejedná se o tak zajímavého hrdinu, kterého Alfred Hitchcock našel například v Jamesi Stewartovi nebo Cary Grantovi. Film se místy dostává do slepých uliček, z kterých vychází trochu jednoduše, jako kdyby scénáristé nevolili logiku jako první řešení, ale snažili se za každou cenu nechat hrdinu unikat. Díky tomu není možné „The 39 Steps“ hodnotit tak vysoko, jako budoucí Hitchovy filmy.

 

Hodnocení: 65%

 

Osobní žebříček

„The 39 Steps“ je pokračování směru, kterým se Alfred Hitchcock hodlá vydat i v budoucnu. Tenhle směr mu sedí. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. „Ptáci“

3. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

4. „Příšerný host“

5. „Její zpověď“

6. Zběsilost

7. „Vražda!“

8. „The 39 Steps“

9. „Číslo sedmnáct“

10. Farmářova žena

11. Zahrada rozkoše

12. „...a neuveď nás v pokušení“

13. „Žena se špatnou pověstí“

14. „Boj na nůž“

15. Juno a páv

16. „Co moře pohltí“

17. Rozmary bohaté ženy

18. „Světový šampion“

19. Waltzes from Vienna

20. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář







Související články