#20 - Mladý a nezkušený (1937)

80%
Vražda je vždy závažná událost, ale neméně závažným skutkem je obvinění člověka, který ji nespáchal. Anebo je vše trochu jinak?

 

Upoutávka na nový seriál.

Mladý a nezkušený

Young and Innocent

Velká Británie, 1937, 80 minut

 

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: Charles Bennett, Edwin Greenwood, Anthony Armstrong, Gerald Savory a Alma Reville podle románu Josephine Tey

Hrají:

Nova Pilbeam (Erica Burgoyne)

Derrick De Marney (Robert Tisdall)

Percy Marmont (Burgoyne)

Edward Rigby (Will)

 

Alfred Hitchcock ve 30. letech točil filmy jako na běžícím pásu. Natočil jich celkem sedmnáct, což se mu v žádném dalším období nepovedlo. Právě v tomto období se nejvíce definoval jeho styl a příběhy, které chtěl točit, kterými chtěl své publikum napínat a případně také děsit. Máte pocit, že jsme v našem seriálu stále nenarazily na Hitchcocka, který by byl tím mistrem napětí, o kterém se tolik mluví? Možná je problém v tom, že čekáte horory jako „Psycho“. Ty ale jednoduše nedostanete, ne ve velké míře.

Pro jednou to zase začíná mrtvolou.

Film „Mladý a nezkušený“ je klasickým Hitchcockovým příběhem, který začíná opět událostí, v které se hlavní postava ocitá nevinně. Nebo ona alespoň tvrdí, že skutečně nevinnou je. Vzhledem k tomu, že je to většinou sympaťák, ještě rádi mu to uvěříme. Tou nešťastnou událostí, ke které se mladý muž přichomýtl, je vražda. Je nalezena slavná herečka a svědci tvrdí, že to byl právě Robert, který ji zabil. Robert zase tvrdí, že on byl pouze tím, kdo mrtvou našel.

Jen ho oživte, ať z něj dostaneme pravdu.

Kde je pravda? To se hned nedozvíme, stejně jako se to nedozví ani Erica, s kterou se Robertovi podaří utéct. Proč mu dívka pomáhá, když sama v jeho nevinu nevěří? Je to snad čistě proto, že ji muž přitahuje, že v něm vidí nějaké to dobrodružství? Je v něm pak díky tomu něco tajemného, drsného, což se jí asi zalíbí, protože od něj neuteče, ale skutečně s ním dál uniká a snaží se spolu s ním dokázat, že opravdu není chladnokrevným vrahem.

Mladá hrdinka to snad vyřeší.

Kdo tedy zabíjel? Je to snad manžel, s kterým měla nebožka hádku hned na začátku filmu? Hitchcockovi se opět daří to, pro co jej diváci milovali a milují dodnes. Vybudoval napětí. I když se nejedná o film s hororovou atmosférou, to napětí je zde, místy doslova hmatatelné. Je úžasné, jak skvěle ten člověk dokázal točit thrillery, navíc stále s využitím humoru. Když se v dnešní době díváte na thriller, většinou je buď naprosto vážný, anebo obsahuje takový styl humoru, který ho sráží do kolen. Neexistuje nic mezi tím. Alfred Hitchcock ono „něco mezi tím“ našel a jeho filmy jsou díky tomu stále často vyhledávané fanoušky napínavých a dobrých filmů.

Kdopak je ten druhý zleva?

„Mladý a nezkušený“, ač název evokuje romantickou komedii nebo seriál z americké střední třídy, je ukázkou toho, jak dobré filmy dokázal Alfred Hitchcock točit v poměrně krátkých časových intervalech, a to i přesto, že zde měl místy velmi náročné sekvence. Scéna ke konci filmu, kdy se hrdinové málem propadnou v dole, je skutečně velmi akční a velmi dobře natočenou. Pořád mě udivuje, jak krásně bylo možné efekty točit před šedesáti a více lety, a jak špatné efekty a akční scény máme v dnešní době. Tomu se říká vývoj filmového řemesla.

 

Hodnocení: 80%

 

Osobní žebříček

Dobré triky jsou základem Hitchcockových filmů. I když by mohl jít schůdnější cestou, nesnažil se děj ošidit. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. „Ptáci“

3. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

4. „Příšerný host“

5. „Mladý a nezkušený“

6. „Její zpověď“

7. Zběsilost

8. „Vražda!“

9. „Sabotáž“

10. The 39 Steps

11. Secret Agent

12. „Číslo sedmnáct“

13. Farmářova žena

14. Zahrada rozkoše

15. „...a neuveď nás v pokušení“

16. „Žena se špatnou pověstí“

17. „Boj na nůž“

18. Juno a páv

19. „Co moře pohltí“

20. Rozmary bohaté ženy

21. „Světový šampion“

22. Waltzes from Vienna

 

23. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář







Související články