#42 - Potíže s Harrym (1955)

75%
Co s mrtvolou, o níž si hned několik lidí myslí, že ji zabilo? A kdo je vlastně vrahem?

Upoutávka na nový seriál.

Potíže s Harrym

The Trouble with Harry

USA, 1955, 99 minut

 

Režie: „Akfred Hitchcock“

Scénář: John Michael Hayes podle románu Jacka Trevora Storyho

Hrají:

Edmund Gwenn (Albert Wiles)

John Forsythe (Sam Marlowe)

Mildred Natwick (Ivy Gravely)

Mildred Dunnock (Paní Wiggs)

 

Alfred Hitchcock zase jednou prokázal, že je mistrem ve svém oboru, především v tom smyslu, že mu nedělá problém přecházet mezi žánry. V posledním snímku šlo v podstatě o heist movie, tedy zlodějský snímek, i když z trochu jiného pohledu. Ve filmu „Potíže s Harrym“ se pustil do něčeho jiného. Jedná se o komedii, a to konkrétně komedii celkem absurdní a bizarní, ale rozhodně ne nijak příliš. Mistr jen ukázal, že je schopen pořádně černého humoru.

Že by tohle byl vrah?

„Potíže s Harrym“ se točí okolo toho, že se v přírodě nedaleko malého městečka objeví mrtvola nějakého Harryho. Nejprve ho najde malý chlapec, který to rychle běží říct mamince. Poté na mrtvolu narazí starší muž. Ten zrovna v lese lovil. Je přesvědčen, že je vrahem. Jedna zbloudilá kulka zasáhla nesprávný cíl. Jenže procesí nekončí. K mrtvole dojde starší žena, zakopne o ni místní lékař, i když to není moc problém, protože ten se jen omluví a jde dál. Posledním, kdo se k tělu dostane je místní malíř. Společně se starým lovcem přemýšlí o tom, co s mrtvým udělat.

Anebo jich vraždilo víc?

Alfred Hitchcock před námi rozjíždí zajímavou, téměř groteskní podívanou, která však nesklouzává k přehrávání, netlačí na pilu. Herectví je decentní a herci hrají v podstatě vážně, což v tomhle případě jenom podtrhává vtip filmu. John Forsythe v hlavní roli tu má skvělé hlášky a vy se jen divíte tomu, že vám něco podobného unikalo, pokud jste tedy „Harryho“ ještě neviděli. „Potíže s Harrym“ jsou krásnou ukázkou toho, že se dá natočit výborná komedie bez toho, aby to byla taškařice.

Starý pán je v tom hodně namočený.

Výborný je i scénáře, který staví na tom, že se zde vrší absurdní situace na absurdní situaci, společně vyznívají jako smysluplný celek, vlastně jako hromada potíží. Najde se mrtvé tělo. Najde ho někdo další. A pak ještě někdo, kdo je přesvědčen, že zabíjel. Co s tělem? Nejlepší bude ho zahrabat. Jenže, co když dotyčný nezabíjel? Tak to tělo zase vyhrabeme. Ale bacha, aby na to nepřišel šerif. Tenhle film je ukázkou toho, jak dokážou lidé držet spolu, když jde o nějaký pořádný problém, a jak to může být v konečném důsledku zábavné.

A namočil do toho i starou dámu.

Alfred Hitchcock natočil humorný film, který vás překvapí svým pojetím a stylem. Herecké výkony jsou tomu úměrné a vy tak před sebou máte vyvážený snímek, který vás nemusí zrovna ohromit, ale zjistíte, že i tyhle menší filmy mohou být zajímavé. Myslím, že jen málo lidí o tomhle snímku řekne, že je to vyloženě špatný film. Ale to platí o většině Mistrovy tvorby. Tohle je odkaz, který nám po sobě díky bohu zanechal.

 

Hodnocení: 75 %

 

Osobní žebříček

Po skvělých koncertech Grace Kelly a jejích mužských partnerů nám Alfred Hitchcock představil menší snímek, který se ale rozhodně nemusí za nic stydět. Žebříček není dán počtem procent, kolik jsem filmu dal, ale i dalšími subjektivními faktory.

 

1. „Psycho“

2. Okno do dvora

3. „Ptáci“

4. Provaz

5. Cizinci ve vlaku

6. „Mrtvá a živá“

7. Vražda na objednávku

8. Rozdvojená duše

9. „Ani stín podezření“

10. Zmizení staré dámy

11. „Muž, který věděl příliš mnoho“ (1934)

12. „Podezření“

13. „Příšerný host“

14. Chyťte zloděje

15. „Pověstný muž“

16. Zpovídám se

17. „Záchranný člun“

18. „Potíže s Harrym“

19. „Mladý a nezkušený“

20. Zahraniční dopisovatel

21. Sabotér

22. „Její zpověď“

23. Zběsilost

24 „Vražda!“

25. „Sabotáž“

26. „Pan Smith s manželkou“

27. The 39 Steps

28. Secret Agent

29. „Číslo sedmnáct“

30. Farmářova žena

31. Zahrada rozkoše

32. Hrůza na jevišti

33. „...a neuveď nás v pokušení“

34. „Žena se špatnou pověstí“

35. „Boj na nůž“

36. Juno a páv

37. „Případ Caradineová“

38. „Bon Voyage“

39. Jamaica Inn

40. Pod obratníkem Kozoroha

41. „Co moře pohltí“

42. Rozmary bohaté ženy

43. „Světový šampion“

44. „Malgašské dobrodružství“

45. Waltzes from Vienna

46. Na šikmé ploše

Hororové filmy (vrazi, děti, komedie)


Přidat komentář







Související články