Stephen King: Colorado Kid

70%
Kingovka, kterou můžete klidně nesnášet.

Stephen King: Colorado Kid

The Colorado Kid

Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, 2017, 199 Kč

 

Už je to nějaká chvíle, co jsem četl nějakého Kinga. Naposledy to bylo v roce 2017, ale to jsem si jen připomínal „Temnou věž“ a skončil jsem jen u druhého dílu. Ne že by mě to nebavilo, „Temná věž“ je pořád skvělá, ale chtěl jsem číst něco nového. Poslední novinkou, kterou jsem od Kinga přečetl, byl „Pan Mercedes“. A líbilo se mi, že mistr zvládnul i trochu jiný žánr, i když jsem o něm zase tak moc nepochyboval. Docela rád jsem se k němu tedy vrátil knihou „Colorado Kid“.

Obálka českého vydání.

Kniha „Colorado Kid“ vyšla poprvé v roce 2005, ale k nám se dostala až v roce 2015. Nejspíš proto, abychom tu měli skutečně všechno od Kinga, protože na téhle knize prodává jen jeho jméno. Jsem si jistý, že příběh spoustě lidí nesedne a že se jim nebude líbit. I proto, že tohle je lehce jiný King. Tedy alespoň v přístupu k vyprávění. Jinak ale v textu mistra poznáte stále. Je ukecaný, a to i přesto, že se jedná o knihu, která má 182 stran, a to poměrně malého formátu.

Obálka anglického vydání.

Strašně se mi líbilo, jak byla v češtině vydána. Prostě takový paperback, i když s velmi pěknými deskami. Jakmile jsem tu knihu viděl v knihkupectví, uvědomil jsem si, že ji jednoduše chci mít doma. A tak jsem si ji koupil a přečetl. Četla se skoro sama. Především tedy proto, že skutečně nemá mnoho stran. Ale i proto, že vypráví příběh, který rozhodně není nezajímavý. Jasně, na začátku jsem si myslel, že smyslem bude vyřešení nějaké staré záhady, ale o tomhle kniha „Colorado Kid“ prostě není.

 

Abyste si spíše novelu než román užili, musíte přistoupit na Kingovu hru. A tou hrou je vlastně snaha prezentovat záhadu, která prostě nemá řešení. Nejde o řešení, jde o samotnou záhadu. Tohle se autorovi skutečně daří a dovede vás strhnout. Finále knihy je tak do jisté mír experimentem na čtenáře – co ještě dokáže snést. Já jsem zjistil, že se mi tenhle experiment líbí a že mi vlastně nevadí, jak to skončilo. Člověk si pořád může sám domýšlet, jak to tenkrát bylo.

Obálka polského vydání.

A o co tedy jde? Dva starší muži vedou noviny na zapadlém ostrově v Maine. Jednomu už je přes devadesát, druhý je přece jen o více jak dvě desetiletí mladší. K těmhle dvěma nastoupila mladá studentka žurnalistiky na praxi a zrovna byla svědkem toho, jak odpálkovali pisálka z bostonských novin Globe, který chtěl nějaké ty místní záhady. Ale Steffi má pocit, že možná neříkají všechno. A oni skutečně mají příběh – ale je to vůbec příběh? – o jednom mrtvém muži. Proč zemřel? Kdo to byl? Proč zemřel zrovna na jejich ostrově? Na nějaké otázky dostane Steffi odpovědi, ale na většinu ne.

Obálka francouzského vydání.

Knihu „Colorado Kid“ musíte číst s tím, že tohle je trochu jiný příběh. Musíte se smířit s tím, že na konci může přijít zklamání. Ale pokud na Kingovu hru přistoupíte, bude vás čtení knihy bavit. Já za sebe mohu říct, že mě tohle tlachání dvou staříků prostě bavilo. King dokázal skvěle rozepsat jeden delší rozhovor dvou mužů a jedné ženy způsobem, kdy jsem měl prostě pocit, že tam sedím s nimi a že to vyprávění také poslouchám. A ne, nakonec mi ani nevadilo, že to končí, jak to končí. A jasně, nevadilo mi ani, že to není horor.

 

Hodnocení: 70 %