Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary (2017)

70%
Dokument pro fanoušky snímku "Řbitov zviřtek".

Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary

USA, 2017, 75 minut

 

Režie: John Campopiano, Justin White

Scénář: John Campopiano, Justin White

Hrají:

Brad Greenquist

Sean Clark

Mark E. Anastasio

Susan Blommaert

 

Tak po delší době tu máme nějaký ten dokument. Tentrokrát se jedná o dokument vcelku nedávný, protože byl natočen v roce 2017. Už podle názvu je celkem jasné, čemu se bude věnovat. Název filmu „Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary“ a věnuje se tedy snímku „Řbitov zviřátek“ a jeho natáčení. Tedy původnímu snímku, nikoli jeho nedávnému remaku.

Pohodička na natáčení.

Osobně mám původní film velmi rád a považuji ho za jeden z nejlepších hororů, jaké byly podle Stephena Kinga natočeny. Nový film není špatný, ale nemá tak skvělou atmosféru jako původní film a popravdě nemá ani tak dobré trikové sekvence, a to si mohl dovolit výrazně modernější technologie než původní film. Ale někdy počítačové triky prostě nezachrání všechno, někdy ty klasické stále vypadají lépe.

A už se točí.

Snímek „Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary“ je v podstatě oslavou filmu „Řbitov zviřátek“. Lidé, kteří ho tvořili, na něj vzpomínají. Pravda, nejsou to všichni nejdůležitější, ale je zde Mary Lambert, objevují se zde někteří herci a také další členové štábu. Stephena Kinga jsme asi úplně nečekali, i když v archivních záběrech se tu často objevuje i on. A právě archivní záběry jsou jedno z velkých pozitiv filmu.

Klasická dokumentární létající hlava.

V relativně krátké stopáži filmu „Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary“ se projede všechno, od natáčení po volný čas přes hudbu a její vytvoření až po přijetí filmu, které bylo nečekaně dobré. Film se stal do jisté míry hororovým trhákem a uspěl nejen ve Spojených státech, mají ho rádi i lidé z dalších zemí. A vidět, jak se tu dělaly trikové sekvence... Moje srdce plesalo.

Nyní a dříve.

Americký dokument „Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary“ ukazuje, že je hodně zahleděný do „Řbitova zviřátek“ jako do kultu, ale on se jím vlastně stal, takže není jeho tvůrcům a fandům moc co vyčítat. Tohle je horor, k němuž se budou diváci stále rádi vracet, na rozdíl od nové verze, která myslím celkem snadno zapadne v zapomnění, a to i přes áčkové obsazení.

 

Hodnocení: 70 %