Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019)

50%
Pokračování, bez kterého bych se klidně obešel.

Doktor Spánek od Stephena Kinga

Doctor Sleep

USA, Velká Británie, Kanada, 2019, 152 minut

 

Režie: Mike Flanagan

Scénář: Mike Flanagan podle Stephena Kinga

Hrají:

Ewan McGregor (Dan Torrance)

Rebecca Ferguson (Rose The Hat)

Kyliegh Curran (Abra Stone)

Cliff Curtis (Billy Freeman)

 

Teda to bylo vážně tak komplikované nechat jako název jen „Doktor Spánek“ a nepřidávat tam v českých kinech ten příšerný dovětek, aby vzniklo něco takového jako „Doktor Spánek od Stephena Kinga“? Asi si distributoři myslí, že Kingovo jméno táhne, na druhou stranu, kdo má Kinga rád, asi bude vědět, že tohle napsal on a ne nikdo jiný a ten dovětek prostě nepotřebuje.

 Redrum je zpět.

Taky se to mohlo jmenovat „Doktor Spánek od Stephena Kinga, což je pokračováním Osvícení, které také napsal Stephen King a natočil Stanley Kubrick“. To jen aby bylo to marketingové sdělení skutečně silné, protože i v dnešní době se najdou tací, kteří mají původní knihu a původní film rádi, a to i přesto, že minimálně film rozhodně nesedl každému, i když já Kubricka považuji za génia.

 A dvojčata taky.

V ději se posouváme o celých čtyřicet let dál (což sedí i časově vzhledem k natočení původního filmu – 1980), ale sledujeme stále jednu postavu, která se v první filmu objevila. Tou postavou není nikdo jiný než malý Danny Torrance (Ewan McGregor), který už nám tedy trochu vyrostl, je z něj chlap s vlastními mindráky, ale i schopnostmi, které s dospělostí rozhodně nezmizely.

 Zlá paní.

Ve filmu „Doktor Spánek od Stephena Kinga“ se musí spojit s malou Abrou (Kyliegh Curran) a nemyslím toho Pokémona – aby se postavili kultu, který se krmí na dětech se speciálními schopnostmi, jako byl Danny (už přece jen není dítě) anebo je právě Abra. Jenže těch dětí je víc a kult je silný. A proč ne, kdo by nechtěl nesmrtelnost? A máte rovnou dvě hodiny a půl, abyste zjistili, jak to dopadne.

 Vůbec není slepá.

Americko-britsko-kanadský snímek „Doktor Spánek od Stephena Kinga“ je ukázkou toho, jak se tvůrci snaží navázat na něco, co zanechalo v kinematografii stopu – tzn. že se některé scény z „Osvícení“ opakují, s novými herci. To je příjemné, ale ty dvě hodiny a půl mě stejně nebavily, vlastně mě nezajímalo, jak se Dannyho život vyvinul. Jako film dobré, jako pokračování něčeho skvělého podprůměrné.

 

Hodnocení: 50 %