Pavučina snů (2003)

40%
Adaptace jedné z méně výrazných knih od Stephena Kinga. I adaptace je méně výrazná.

Pavučina snů

Dreamcatcher

USA, Austrálie, 2003, 136 minut

 

Režie: Lawrence Kasdan

Scénář: William Goldman a Lawrence Kasdan podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Morgan Freeman (Abraham Curtis)

Thomas Jane (Henry)

Jason Lee (Beaver)

Damian Lewis (Jonesy)

 

„Pavučina snů“ rozhodně nepatří ke knihám, které by byly na vrcholku toho, co Stephen King napsal. Pamatuji si, že když jsem ji před nějakou dobou četl, dobře jsem se bavil. Byly tam scény, kdy jsem si uvědomil, že Stephen King je místy i docela vtipný. Zároveň tohle byla jedna z prvních kingovek, které jsem přečetl. A pak následovaly téměř všechny ostatní. Vzhledem k tomu, že jsem před těmi deseti lety Kinga naprosto zbožňoval, musel jsem tenhle film vidět v kině.

A přátelství pomalu končí.

Tenkrát to byl přece jen docela jiný zážitek. Člověk byl mladší, nadšení nezměrné, ale na druhou stranu je pravda, že si ten film ani moc nepamatuji. A tak nyní, když jsem se na něj díval znovu, jsem si jen uvědomil, že tohle je hodně špatné zvládnutí už tak nijak nadprůměrné knihy. Ani celkem dobří herci v tomhle případě nezvládli předvést nic navíc a Kasdan se jen snažil o to, aby to vypadalo epicky.

Morgan vám ještě všem ukáže.

Čtyři kamarádi to v dospělosti nemají příliš jednoduché. Jejich životy za moc nestojí, každý má svoje problémy. No, kdo je nemá. Jenže tyhle čtyři kamarády nespojuje jen jejich minulost a přátelství, ale také skutečnost, že mají určité schopnosti, které jim byly dány po setkání s jedním chlapcem. Ten byl retardovaný, ale ukázalo se, že má i jiné dary, které může rozdávat. Jejich minulé přátelství bylo předurčeno a mělo zajistit možnost porazit mimozemskou rasu.

Duddits to všechno vyřeší.

King dokázal v knize „Pavučina snů“ spojit mimozemské sci-fi se superschopnostmi, kterým se věnoval v podstatě celou svou kariéru. Stačí vzpomenout knihy jako „Carrie“ nebo „Žhářka“. Opět se mu dokonale dařilo propojit minulost se současností, což je jedna z jeho poznávacích značek. Jenže do filmu to bylo přeneseno jen tak obyčejně. Převzat byl základní příběh, k tomu zajímavé momenty a všechno tak, aby to na efekt vypadalo dobře. A to je vlastně celé.

Pan Šedý nebude lidumil.

Lawrence Kasdan natočil podprůměrný film, který ničím zásadním nevyniká. Ve své době se chtěl tvářit jako velkofilm, ale po jedenácti letech už po něm v podstatě neštěkne pes. Zaslouženě. Tohle je kingovka, která si moc pozornosti nezaslouží. Jen se snaží využívat to, co v Kingových knihách funguje, ale na plátna se to tak dobře převést nepodařilo. Obyčejný film, který chce vypadat jako něco trochu víc.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (příšery, vrazi, mimozemšťani)


Přidat komentář