Americký upír 1

95%
Scott Snyder a Stephen King spolu napsali komiks, který nám vrací naše upíry tak, jak je máme rádi. Jako pořádné krvelačné mrchy.

 

Americký upír 1

Vydalo nakladatelství BB/art, 2013, 499 Kč

 

Scénář: Scott Snyder a Stephen King

Kresba: Rafael Albuquerque

 

Jak píše Stephen King ve svém úvodníku, konečně jsme se zase dočkali upírů takových, jací mají být. Jsou to zrůdy, doslova monstra, kterým jde hlavně o to dostat se ke krvi, na níž jsou závislí. Ano, Stephen King napsal úvodník k tomuto skvělému komiksu, možná nejlepšímu hororovému podniku, který u nás letos vyjde. Ale jak můžete vyčíst o pár řádků výše, tenhle pán, co se proslavil jako romanopisec, je uváděn i jako scénárista. Nejedná se o nějakou chybu, protože prvních pět sešitů série "American Vampire" bylo rozděleno rovným dílem mezi Scotta Snydera, který "Amerického upíra" vymyslel, a právě Stephena Kinga, který dostal možnost napsat příběh o tom, jak se Skinner Sweet zrodil. To je tak, když Stephena požádáte, aby vám napsal něco na obálku knihy, nějaké motto. On si řekne rovnou o celý příběh. Jsem ale rád, že to udělal, protože rozhodně překvapil. I když komiks není médium, kde se cítí jako ryba ve vodě, rozhodně se neztratil.

Obálka českého vydání komiksu Americký upír.

Částečně je vidět, že Stephen je mezi komiksovými autory začátečníkem. Patrné je to v tom, že jeho scénáře jsou až moc propracované, až moc se snaží rozepsat scény, ale přitom ještě není schopen jim dát tu správnou dynamiku, což sem tam udělal kreslíř Rafael Albuquerque za něj. V závěru knihy je bonusová galerie s ukázkami scénářů Scotta Snydera a Stephena Kinga, kde vidíte krásný rozdíl, navíc můžete porovnat i výsledek, protože hned na protilehlé straně je Rafaelova skica. Ten člověk odvedl skutečně dobrou práci. Vidíte, jak se oddálil od scénáře, jak moc ho dodržel. Ale když mluvím o skvělé práci, mám samozřejmě na mysli celý komiks, jeho kresbu, která je prostě skvělá. Někdy máte pocit, že komiks by nemohl mít jinou kresbu, a pokud, efekt by nebyl tak silný. Tohle je prostě ten případ. Scott Snyder Skinnera Sweeta vymyslel, ale bez Rafaela Albuquerqeua - a koneckonců i bez Stephena - by to nikdy nebylo ono.

Ukázka z českého vydání komiksu Americký upír.

V rukou tak díky těmhle pánům držíte komiks, který si náš trh skutečně zasloužil, komiks, který nám předvádí konečně něco nového mezi upíry, něco, co může mít hlubokou mytologii a přesto to bude dál bavit. Sem tam jsem si při čtení vzpomněl na seriál "Hellsing", ale to hlavně proto, že jsem ji viděl v nedávné době a že v budoucnu bude mít série "Americký upír" s tímto anime nějaké ty společné prvky. Ale přestaňme se věnovat Alucardovi, věnujme se Skinnerovi Sweetovi, což je postava, kterou si prostě zamilujete. Skinner kdysi býval obyčejným hajzlem, který neměl svědomí. Jenže od chvíle, co se do něj zakousnul evropský upír, všechno se změnilo. Skinner se nestal obyčejným upírem, ale americkým upírem. A věřte tomu, že to něco znamená. Takový upír má jiné schopnosti, je dokonalejší a lepší než jeho evropští kolegové. Ze začátku mi to trochu vadilo – jako zvrácená forma patriotismu –, ale tohle není komiks, který Ameriku nutně staví jako vzor, naopak, ukazuje i to, co je na ní špatného. Pozlátko filmového průmyslu je skutečně hlavně pozlátko, pod kterým to pořádně hnije.

Ukázka z českého vydání komiksu Americký upír.

V prvních pěti dílech zjišťujeme, co se vlastně stalo a jak je možné, že vznikl někdo jako americký upír. Stephen King nás provádí právě tímhle příběhem, Scott Snyder pak tím, kde se rodí nový zástupce tohoto upířího druhu. Zdá se, že se příběh bude nést v rovině minulosti, že se bude odehrávat hlavně na Divokém západě anebo v Hollywoodu. Ale není tomu tak. V dalších čtyřech dílech se ocitáme ve Vegas, v době kdy se město stavělo a budovala se přehrada, aby zde lidé mohli přežít. Je nádherně vidět, jak se z města stalo doupě hříchu. Právě v tomhle ohledu je „Americký upír“ neskutečný. Dokáže zachytit dobu, a to do posledního puntíku. Plus, jako bonus, ještě historické souvislosti. Ale tomu se budeme věnovat příště. Zůstaňme u knihy, která u nás zatím vyšla.

Ukázka z českého vydání komiksu Americký upír.

Scott Snyder napsal příběh z 20. let 20. století, a to z pohledu dvou komparzistek, které doufají, že se stanou filmovými hvězdami. Pro obě je přichystán hodně jiný osud. Nahlédneme hlouběji do dějin a zjistíme, že je psali upíři. Jsou všude. Ti evropští. Ale udělali chybu. Nechali žít jednoho člověka, který může všechno změnit. Tím je právě Skinner Sweet. A později také slečna Pearl Jones. Nastává souboj mezi tím, co je staré, konzervativní, tradiční a zkostnatělé, a tím, co je nové, živelné, ohebné, bez zábran a pravidel. Právě jsme vstoupili do skvělého upířího světa, který se před námi ještě nějakou chvíli bude psát. V současné době je venku 34 čísel s tím, že následuje menší pauza ve vydávání. Scott by se měl k sérii vrátit příští rok a věřím, že se tak skutečně stane. A spolu s ním se vrátí i Rafael. Já jen doufám, že se komiks bude dobře prodávat i u nás a že se dočkáme dalšího dílu brzy. "Americký upír 2" je plánován na září 2013, tak snad to opravdu půjde podle plánu. Tohle je série, která si českou veri zaslouží.

Hororové knihy (upíři, gore, survival, komiks, vrazi)


Přidat komentář