Salem's Lot (1979)

70%
Aneb jak mě Tobe Hooper opět nepřesvědčil, že si zaslouží pozornost.

Salem's Lot

Salem's Lot

USA, 1979, 184 minut

 

Režie: Tobe Hooper

Scénář: Paul Monash podle románu Stephena Kinga

Hrají:

David Soul (Ben Mears)

James Mason (Richard K. Straker)

Lance Kerwin (Mark Petrie)

Bonnie Bedelia (Susan Norton)

 

Opět jeden z filmů, k nimž jsem se odhodlával docela dlouho. V první řadě to bylo pro jeho dlouhou stopáž, v řadě druhé i proto, že je jeho režisérem Tobe Hooper, což prostě není autor, který by mě zajímal. Pro mě platí, že „Texaský masakr motorovou pilou“ je mezníkem, ale to je jinak skutečně všechno, co mě od Hoopera těší. A ani z texaské série obecně nejsem nějak odvázaný. Najel jsem ale na vlnu adaptací Kingova díla, a tak jsem si řekl, že konečně dozrál ten správný čas.

 Věk je na Jamesovi Masonovi znát, ale na umění mu to neubralo.

Když čtete kingovu knihu Prokletí Salemu (i pod tímto titulem byl film uváděn), máte pocit, že se vracíte ke kořenům hororu. Jsou zde prvky, které jsou společné s „Draculou“, jsou zde upíři, kteří skutečně děsí, jsou odporní a máte z nich strach a husí kůži. Přesto je kniha moderní, velmi dobře napsaná a má klasicky dobré kingovské postavy. A samozřejmě dovede vzbudit hrůzu. I tak mi ale přišlo, jestli to v televizním provedení bude ono. V tomhle případě ale film mile překvapil.

 Kříž vás zachrání i před jinými démony. Údajně...

Ani by vás nenapadlo, že je „Salems Lot“ televizní produkce, protože ten horor je skutečně děsivý a má momenty, kdy vás tak zamrazí, že to budete ještě chvilku rozdýchávat. Jsou to ale pouze momenty. Primárně se film soustředí na rozvoj celého příběhu, pročež mu ony tři hodiny dávají dostatek prostoru. Dovedu si klidně představit, že by nějaké postavy mohly být vystřiženy, ale na druhou stranu o to je adaptace věrnější a pro čtenáře kingovek působivější.

 Že by profesní deformace hrobníka?

Tobe Hooper odvedl nejlepší práci právě v děsivých momentech. Je zde naprosto skvělý rozjezd, který je dán neskutečným James Masonem, který i v hororovém filmu dokázal svoje mistrovství. Není to sympatická postava, ale co si budeme povídat, ona zde není ani jedna, která by mě k sobě dokázala přikovat. David Soul v sobě má něco, co vás dovede podvědomě odpudit a ztěžuje tak možnost se s postavou sžít.

 Nosferatu byl Šmoula???

Tobe Hooper natočil film, který je dobrý, ale nedokázal mě ohromit. Jsou zde skvělé hororové okamžiky, jež jsou výborně natočené, nejsou zbytečně gradovány hudbou nebo zvukem, jak se to děje dnes. V tomhle film obstojí bez problémů, jenže celkové tempo je tak trochu příliš vlažné a nejsou zde vhodné výkyvy, které by vás dovedly ještě více vytrhnout. Na televizní produkci je ale tohle pořád velmi dobré.

 

Hodnocení: 70 %