Carrie (2013)

50%
Do kin se konečně dostal remake Kingovi "Carrie" a jak se ukázalo, není to tak zlé. A není to ani tak dobré.

Carrie

Carrie

USA, 2013, 100 minut

 

Režie: Kimberley Peirce

Scénář: Lawrence D. Cohen a Roberto Aguirre-Sacasa podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Julianne Moore (Margaret White)

Chloë Grace Moretz (Carrie White)

Gabriella Wilde (Sue Snell)

Portia Doubleday (Chris Hargensen)

 

Už když se „Carrie“ oznamovala, měl jsem z tohoto filmu docela strach. Ne snad proto, že bych očekával, že bude děsivý, to není téměř vůbec, ale proto, že jsem měl strach z toho, jak dopadne po stránce kvality. Brian De Palma, ač už nenatáčí tak skvělé filmy jako dřív, vytvořil již před téměř 40 lety (to to letí) film, který je jednou z nejlepších adaptací Kingových knih. Pravda, „Carrie“ sama o sobě jako kniha zase tolik nevyniká, ale přesto je její příběh zajímavý, silný.

Asi jsem se zamiloval.

Co mě hodně utěšovalo, to byla skutečnost, že do hlavních rolí byly obsazeny zajímavé herečky. Julianne Moore dokáže zahrát naprosto skvěle a role Margaret White doslova vybízí k výborným výkonům, jak již dokázala Piper Laurie, která byla za roli paní White nominována na Oscara. A stejného úspěchu dosáhla i Sissy Spacek v roli Carrie. Jak se s postavami nakonec popasovaly jejich nové představitelky?

Maminka všechno zlé odvrátí.

Julianne Moore ukázala, že byla pro roli vybrána naprosto dokonale, protože když si nevezme mejkap, je celkem děsivá. Pro roli Margaret naprosto nezbytné. V jejím podání je to skutečně hnusná ženská, která nemá skoro žádný jiný rozměr. Není skutečná, realistická, je zpodobněním archetypu. Piper Laurie dokázala v téhle roli vytvořit živoucí zrůdu, která se z celkem normální maminky stává příšerou.

Stačí se jenom pomodlit.

A teď Chloë Grace Moretz alias Carrie. Je to moje oblíbenkyně a mám trochu pocit, že ať bude hrát v čemkoli, budu to chtít vidět. Když se tak dívám na její filmografii, tak z její poslední tvorby se mi dařilo vidět v podstatě všechno, ale na tak mladou holku, už toho má za sebou skutečně hodně. Jenže... Její podání Carrie je místy výborné, ale místy zase máte pocit, že se snažila okoukat něco herectví od Bely Lugosiho a jeho pojetí Draculy. Najednou film i díky ní začíná být směšný, což by rozhodně být neměl.

Co mi to připomíná?

„Carrie“ je remake a to je její zásadní problém. Film nepřinesl naprosto nic nového, než přinesl De Palma, je zde všechno stejné, jen se větší důraz klade na Carriiny schopnosti. Smutným aspektem je pak samotný ples, který není vrcholem filmu, ale jen přehlídkou toho, jak se dneska dají dobře i špatně dělat triky. A to je celé. Nic navíc, nic, co by ukázalo, že remaky mají smysl. Snad jedině v tom, že někteří lidé se prostě na staré filmy nechtějí dívat. To je ale málo.

 

Hodnocení: 50 %