Řbitov zviřátek (2019)

40%
Remake skvělého, již třicet let starého hororu podle Stephena Kinga. Vždycky si raději pustím původní film.

Řbitov zviřátek

Pet Sematary

USA, 2019, 101 minut

 

Režie: Kevin Kölsch a Dennis Widmyer

Scénář: Matt Greenberg a Jeff Buhler podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Jason Clarke (Louis)

Amy Seimetz (Rachel)

John Lithgow (Jud)

Jeté Laurence (Ellie)

 

Je to bohužel jen remake, a to je tak nějak zásadní problém, alespoň z mého pohledu. Docela by mě zajímalo, jak by na současného diváka fungoval snímek z roku 1989. Jasně, nejsou v něm velké herecké hvězdy dneška, což ale nic nemění na tom, že jako horor je to úchvatné a že na svou dobu tam byly stejně skvěle zvládnuté všechny scény stejně jako v novém provedení.

Hodná kočička?

Proč tedy nový film? Proč by nebylo jednodušší znovu pustit do kin starší snímek? Popravdě nevím. Snad proto, aby neměli diváci pocit, že na ně studio hraje nějakou habaďůru. Osobně si ale myslím, že by původní snímek byl lepší, že sám remake je vlastně taková habaďůra. Ale tak investor do toho něco vloží – natočit film něco stojí – a tak asi doufá, že tohle je pro diváka dostatečná cena za to, aby na film šel, i když v trochu jiném provedení.

Spíš ne.

Jaké jsou zde dějové rozdíly? Popravdě nejsou moc velké, v některých místech dokonce narazíte na scény, které jsou totožné s těmi, jež jste viděli v původním filmu. U těch zásadních scén si ale tvůrci uvědomovali, že je potřeba do toho trochu šlápnout, a tak vzali původní scénu, ale posunuli ji někam trochu jinam. A tak dohází v polovině filmu k celkem překvapivé změně. Pro děj není zásadní, pro znalce předlohy a původního filmu ano.

Když děti pohřbívají...

O snímku „Řbitov zviřátek“ ale nejde mluvit jako o vyloženě špatném. Má svoje hororové momenty – a jsou místy velmi dobré, ať už se jedná třeba o smrt mladého muže přímo pod Louisovýma rukama, anebo třeba o scény z lesa. Tu atmosféru to prostě má. Jenže – jak říkám – tohle je prostě jen remake. A třicet let není tak moc, aby některé filmy nemohly fungovat. A původní „Řbitov zviřátek“ rozhodně funguje.

Tohle je ten řbitov.

Americký snímek „Řbitov zviřátek“ je takový hezký film pro letní kina, ale není to nic, z čeho by si měl hororový fanoušek sednout na zadek. Je to dobře odvedená práce, ale s tím, že většinu ji odvedl štáb původního filmu z roku 1989. Nový štáb jen většinu okopíroval a nic moc nového nepřidal. I v tomto směru se z mého pohledu tenhle remake jeví o to zbytečnější. Fakt raději původní „Řbitov zviřátek“ znovu do kin.

 

Hodnocení: 40 %