The Mist (2017)

40%
Seriál, který nebyl až tak nutný.

The Mist (2017)

10 dílů, 2017

 

Tvůrce: Stephen King, Christian Torpe

Hrají: Morgan Spector, Alyssa Sutherland, Gus Birney

 

Nebudu tvrdit, že americký snímek Mlha (2007) je filmem, který mě nějakým způsobem změnil, nemyslím si ani, že by se jednalo o jednu z nejlepších adaptací děl Stephena Kinga, ale rozhodně by se zařadil k těm lepším, je to snímek dobrý, má v sobě velmi zajímavou atmosféru, která je dána hlavně tím, jak se v podivné situaci chovají osoby, jež jsou nutné se v takovou chvíli sdružit.

 Co se to děje?

Tvůrci si všiml, že v tomhle Kingově díle je trochu větší potenciál a rozhodli se, že je na čase s tím něco udělat, což v tomto případě znamená, že byl rovnou natočen nikoli remake nebo něco podobné, ale rovnou celý seriál, kde snad bylo uvažováno i o tom, že by se neskončilo jen u první sezóny. Nakonec se ale tvůrci dál nedostali a je to jen dobře, protože tahle verze „The Mist“ za to prostě nestojí.

 Asi mlha.

Základ je stejný a tady se nedalo nic moc vymýšlet, akorát se to celé oproti filmu roztahalo do mnohem větší stopáže, což se ukázalo jako problematické. Seznamujeme se s městečkem, kde se dění odehrává, s jednotlivými postavami, a zjišťujeme, že tu lidi mají svoje problémy, stejně jako je mají jinde. Některé jsou pořádné, jiné jsou malicherné. A pak přijde mlha, která je spojí...

 Ani s těma světlama nic nevidím!

I když pravda, o „spojení“ se tu moc hovořit nedá, protože spíš došlo k tomu, že byli lidé donuceni spolupracovat, což není nic jednoduchého, když tu jsou vztahy, které jsou jednoznačně nesnášenlivé. A přesně takové zde jsou. Navíc je zde ono cosi děsivého, co přichází s mlhou a co naštěstí tvůrci zpočátku moc neukazují. Když už to udělají, trochu to ztrácí na už tak chabém dobrém dojmu.

 Cool obrázek!

Americký seriál „The Mist“ se snažil natáhnout něco, co ve filmu fungovalo dobře. Fungovalo to i v Kingově podání, ale najednou se ukázalo, že pokud to do ruky vezmou neschopní tvůrci, stane se z toho jenom cosi, co má možná velké ambice, ale nefunguje to ani jako horor, ani jako výpravné sociální drama. Problém je i v tom, že tu snad není ani jedna postava, s kterou by se dalo nějakým způsobem propojit.

 

Hodnocení: 40 %