Stephen King: Running man

99%
Vymýšlíme horory, abychom se vyrovnali s těmi skutečnými, řekl Stephen King. Jak se tedy vyrovnat s šílenou a brutální soutěží "Běžící muž"?

Stephen King: Running Man

Nakladatelství Laser, 1994, 193 Kč

Obálka pro "Běh o život"

Stephen King vydal v roce 1982 knihu „Running man“ (v českém vydání pod názvy „Running man“ a „Běh o život“), nadčasový příběh o zvrhlé reality show. Říká se, že ji psal jen sedmdesát dva hodin a zajímavé je, že ji vydal pod pseudonymem. Můžeme se ptát, proč se pod tak geniálním dílem nepodepsal. Že by se za příběh styděl? Že by trpěl schizofrenií? Že by si uvědomil, že i on sám je běžcem ve světové reality show? Fantazírování by mi šlo. Odpověď je však o něco realističtější. King si zvolil pseudonym Richard Bachman, neboť na začátku jeho kariéry bylo zvykem, že autor vydává jednu knihu ročně. Kvůli ohledu na čtenáře a jejich zájem. Jenže King měl plnou hlavu nápadů a chtěl psát. Plus se pak navíc rozhodl, že by rád zjistil, jestli za jeho úspěchem stojí opravdu talent, nebo štěstí. Odpověď však stále ještě nenašel, protože byl pod pseudonymem odhalen příliš brzy. Existují dokonce i fotografie Bachmana, ale je na nich zvěčněn Kingův literární agent. Proč tolik mystifikace? Protože je to prostě Stephen King, král hororu. A jak jednou sám řekl: Vymýšlíme horory, abychom se vyrovnali s těmi skutečnými.“

Příběh vypráví o Benovi Richardsovi, který žije s ženou a malou dcerou na pokraji chudoby. Do děje vstupujeme, když dcera trpí zápalem plic a Richards už se nedokáže dívat, jak jeho vlastní žena provádí prostituci, aby měli na léky nejisté kvality, a tak se rozhodne vyřešit situaci po svém. Přihlásí se do Paláce her. Projde všemi testy a dostane se do nejsledovanější reality show „Běžící muž“. Jde o nejsledovanější a nejzvrhlejší televizní zábavu. Jakmile klání započne, soutěžící dostanou 12 hodin náskok a poté se za nimi vydají „lovci“. Soutěžící dostává sto dolarů za každou přeživší hodinu a dalších sto dolarů za každého mrtvého policistu – lovce. Velkou výhrou je pak jeden bilion dolarů, když soutěžící přežije 30 dní. Soutěžící obdrží necelých pět tisíc dolarů a kameru s páskami, aby mohl každý den poslat dva záznamy ze svého soutěžního života. Účastník může utíkat kamkoli po světě, je ale také zveřejněn jako nepřítel státu, tudíž se samotné soutěže mohou účastnit i obyvatelé země, když ho najdou, natočí nebo dají lovcům tip. Za každý úspěch v soutěži vedení her zašle jeho rodině odměnu. Ben Richards má tedy dva cíle: vydržet v soutěži co nejdéle a přežít.

Děj se odehrává v roce 2025, ale když se podíváte na témata a drzost reality show v současnosti, spíše než sci-fi napsal King nebezpečnou vizi. A to nejen co se týče televizní zábavy, ale i ekologických témat a polarizace světa na bohatou a chudou část populace. Přičtěte si k tomu typickou atmosféru Kingových hororů, výtečnou jazykovou stránku knihy, kdy je každé slovo každé postavy naprosto uvěřitelné (ano, King se nevyhýbá vulgaritám ani roztomilým sprostým slůvkům), a strhující akční děj. Není divu, že byl v osmdesátých letech podle literární předlohy „Running mana“ natočen film, nicméně se divím, že po jeho shlédnutí Kingovi na hlavě zůstaly ještě nějaké vlasy. Nejspíš si je nevyrval všechny, protože jde jen o volnou inspiraci. Věrné knize zůstaly jen světová dystopie a slavná reality show. Zbytek je upraven dle očekávání od akčního sci-fi na konci osmdesátých let. Údajně je filmové zpracování špatné kvůli náhlé změně režiséra, ale tím to nebude. Není špatné ani kvůli přehnaným kulisám a „osmdesátkovým“ šíleným kostýmům. Kdybychom však chtěli vyjmenovat všechno, co je na tom filmu špatné, strávíme tím zbytečně mnoho času. Třeba se tato výborná kniha dočká jednou lepší verze. A když ne, nic se nestane, jelikož má sama o sobě takovou sílu, že k tomu žádné pohybující se obrázky nepotřebujete.

Chcete se zúčastnit jedné soutěže?

Zbývá 100…

… a čas běží…