Stephen King: Tři vyvolení

90%
"Tři vyvolení" jsou jiní než "Pistolník", protože je více zaměřeno na postavy a jejich drobnokresbu.

Stephen King: Tři vyvolení

The Drawing of the Three

Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA, 1999, 329 Kč

 

Když jsem knihu četl poprvé, nemohl jsem se do ní dostat. Ale podruhé už jsem byl s postavami natolik splynutý, že jsem si ji mohl naplno užít. Ještě se úplně neponoříme do Pistolníkova světa, ale za to poznáme skvělé postavy, které jsou naprosto zásadní pro následující dění, jež je rozprostřeno do dalších pěti, respektive šesti knih, jež v sérii „Temná věž“ následovaly.

 Česká obálka.

Kniha poprvé vyšla v roce 1987, tedy původně pět let poté, co vyšlo originální vydání první knihy s názvem „Pistolník“. Ale příběh knihy „Pistolník“ v hlavě nosil King dlouho. V době, kdy dopsal první knihu, ještě pořádně nevědě, kam se vydá. Ale v roce 1987 už to věděl dobře a pokračoval v tom, co první knihou začal. My jsme si obě knihy mohli poprvé přečíst v roce 1999.

 

Já jsem knihy poprvé četl několik málo let po jejich vydání a druhá kniha mě zarazila. Po skvělém westernovém světě, kde jsme se v knize „Pistolník“ objevili, sice v tomto světě zůstáváme, ale najednou už tak nejde o to, jak bude Roland putovat, už jde spíše o to, jak se vypořádá se svou nemocí a jestli najde tři osoby, které mu Muž v černém věštil v kartách na konci předchozí knihy.

 Jedna ze zahraničních obálek.

Poprvé jsem prostě jen zíral na to, jak se najednou změnil celý styl knihy, což mě docela překvapilo a ne tak v dobrém. Když jsem teď četl knihu podruhé, uvědomil jsem si, jak skvěle má King vykreslené postavy a že bylo nutné knihu napsat tak, jak byla napsána, abychom konečně pochopili, jak je svět Temné věže komplikovaný a komplexní. To propojení světa Temné věže a našeho světa je mnohem hlubší, což ale King ještě mnohem rozmáchleji předvede v dalších dílech.

 

První díl byl westernový, druhý je spíše drama s prvky sci-fi a fantasy. Stephen King ale dokazuje, jak skvěle dokáže evokovat dobu, především pak 60. léta, kde se jeho příběhy často odehrávají. I když se jedná jen o výběr parťáků pro další dění, seznámení s nimi je velmi intenzívní, a to i proto, že pořádně nevíte, jak s takovým týmem bude schopný cokoli dokázat. Natožpak dosáhnout Temné věže.

 

Hodnocení: 90 %