Hřbitov domácích zvířátek (1989)

90%
Pro mě legendární film, který skutečně dokáže vyděsit, a to atmosférou hutnou od začátku do konce.

Hřbitov domácích zvířátek

Pet Sematary

USA, 1989, 103 minut

 

Režie: Mary Lambert

Scénář: Stephen King

Hrají:

Dale Midkiff (Louis Creed)

Fred Gwynne (Jud Crandall)

Denise Crosby (Rachel Creed)

Brad Greenquist (Victor Pascow)

 

Nechci tvrdit, že je to přímo srdcová záležitost, ale mám snímek „Hřbitov domácích zvířátek“ nesmírně rád. Viděl jsem ho možná jako jeden ze svých prvních hororů a nesmírně na mě zapůsobil. Říkal jsem si, že by stálo za to, abych se mu konečně trochu věnoval i na Horor Webu a případně se dále zaměřil i na pokračování, s kterým jsem ještě neměl tu čest. „Hřbitov domácích zvířátek“ rozhodně ale patří k tomu nejděsivějšímu, co bylo podle Stephena Kinga natočeno.

 Není to zrovna hezké místo.

Nevím, jestli je to tím, že sám mistr psaného slova napsal scénář, nemluvě o tom, že si zahrál také jednu z menších rolí, ale ve filmu jsou scény, které jsou prostě parádní, dokonale hororové, takové, na které prostě nezapomenete, protože se vám navždy vryjí do paměti. Většina jich je především v závěru, ale ona ani scéna s kamiónem není vůbec špatná ve smyslu svého děsivého vyznění.

 Tahle kočička nebude moc hodná.

„Hřbitov domácích zvířátek“ má na první pohled celkem jednoduchou premisu. Existuje hřbitov zvířátek, kde jsou pochováváni domácí mazlíčci, když už si je smrt zavolá. To je hezké, děti mají kde truchlit. Jenže za tímhle prvním hřbitovem je ještě jeden, indiánský, kde má pohřbení trochu jiné následky. A právě o tomhle místě se dovídá Louis, který se se svou rodinou právě přistěhoval. Mají hezký dům, ale jeden problém – je zde silnice, kde přílišnou rychlostí projíždějí kamiony. A dům samozřejmě nemá plot.

 Sourozence si nevybíráme.

Horor „Hřbitov domácích zvířátek“ je jedním z těch, kde už od začátku víte, že se něco hrozně podělá. Vy víte, že to přijde, a mrazí vás z toho. Je vám jasné, že někoho ten kamion sejmout musí. Samozřejmě, že na to dojde a je to nepříjemné. Odvracíte zrak, nechcete se koukat. Jenže tím horor teprve začíná. I když sama nehoda není nijak gore, což není potřeba, protože vás stejně zasáhne, následují scény, které krvavé jsou, a ty masky a triky jsou nechutné a skvěle provedené.

 Co je? Mám něco na tváři?

Mám rád tenhle snímek a myslím si, že je to opravdu jeden z nejlepších hororů, které byly podle Kinga natočené. Druhá polovina filmu „Hřbitov domácích zvířátek“ už vás nenechá vydechnout a vy jen čekáte na rozuzlení a na to, až se v závěrečných titulcích ozve skvělá píseň od Ramones, která k tomuto filmu neodmyslitelně patří. Však také byla nahrána na základě Kingovy knihy. K filmům se většinou moc nevracím, ale „Hřbitov domácích zvířátek“ je jeden z těch, které už jsem viděl několikrát, a pokaždé rád a s husí kůží po těle.

 

Hodnocení: 90 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Snímek je opravdu povedený. Spíš než děs ve mě vzbuzuje takový ten pocit nervozity, znepokojení, ale to někdy stačí. Určitě to je jedna z těch záležitostí ke kterým se vracím, často a rád. Jako fanda Ramones jen doplním: od nich pochází i song Sheena Is A Punk Rocker který hraje z kamionu před onou osudnou chvílí, i Poison Heart, která doprovází závěrečné titulky druhého dílu :)
Adam Peňáz 27.09.2016 21:33:21 Reagovat Přidat nový komentář
HOROR WEB
Ramones měli udělat celý soundtrack, jejich hudba se tam skvěle hodila.
HOROR WEB 28.09.2016 07:59:20 Reagovat Přidat nový komentář