Ve vysoké trávě (2019)

40%
Ve vysoké trávě se můžete ztratit... napořád!

Ve vysoké trávě

In the Tall Grass

Kanada, 2019, 101 minut

 

Režie: Vincenzo Natali

Scénář: Vincenzo Natali podle novely Stephena Kinga a Joea Hilla

Hrají:

Laysla De Oliveira (Becky DeMuth)

Avery Whitted (Cal DeMuth)

Patrick Wilson (Ross Humboldt)

Will Buie Jr. (Tobin Humboldt)

 

Tohle je film, který na první pohled vypadá jako jednoznačný úspěch. Vincenzo Natali (mimo jiné autor velmi povedeného hororu „Kostka“) si vzal jako předlohu společnou novelu Stephena Kinga a Joea Hilla, což jsou oba poměrně úspěšní a schopní autoři, nemluvě o tom, že rodinná spolupráce mohla mít dobrý synergický efekt. Ale novelu jsem nečetl, nemohu posoudit.

Ta tráva je fakt vysoká.

Pak tu máme nějakou základní premisu, která je už patrná v názvu filmu, respektive novely. „Ve vysoké trávě“ zní prostě celkem zajímavě. Že by se skutečně celý děj filmu odehrával ve vysoké trávě? Tak celý rozhodně ne, ale možná takových 90 % určitě, nemluvě o tom, že pokud nejsou postavy přímo v trávě, tak jsou na prostranství hned vedle ní a chystají se vstoupit dovnitř.

Asi i špinavá.

Celé se to ale nějak nepovedlo. Je jasné, že pokud z toho měl být hodinu a čtyřicet minut dlouhý film, musí se zde něco dít. A jelikož je prostředí celkem jednotvárné, musí se dít něco zajímavého. Takže tu máme klasické postavy jako těhotná žena, dítě, fanatik, muž, který se snaží všechno zachránit. Není to nic objevného, ale pořád lepší než to, co nakonec v lánech trávy najdou.

Dá se v ní snadno ztratit.

I když je to prostředí zajímavé, tak Kingové zvolili vývoj, který se mě osobně nezamlouvá. Jsou tu hrátky s časem a s tím, jak na sebe jednotlivé události navazují, respektive nenavazují. Už tohle sám o sobě je prvek, který nějak extra nemusím. Do toho se přidá ještě cosi jako podivný kult, nemožnost uniknout a najednou už to není tak zajímavé, jak by se na první pohled zdálo.

A je tam dost lidí.

Kanadský snímek „Ve vysoké trávě“ není špatně natočený, jsou zde zajímavé záběry, pokud už dojde na trikovou stránku, je velmi dobře provedena, sem tam i nějaký ten záběr dovede vyděsit, sem tam se objeví hodně drsná scéna. A přesto mě příběh nedokázal uchvátit, nebavil mě a nudil jsem se u něj. A jo, Patricka Wilsona v podobných rolích prostě vidět nechci, na to ho mám asi moc rád.

 

Hodnocení: 40 %