Under the Dome (1. sezóna)

50%
Na seriál "Under the Dome" jsem byl celkem zvědavý. Dnes už nějak ani nevím proč, tedy kromě toho, že je to podle Kinga.

Under the Dome: 1. série

13 dílů, 2013

 

Tvůrce: Brian K. Vaughan podle románu Stephena Kinga

Hlavní postavy:

Mike Vogel (Dale 'Barbie' Barbara)

Rachelle Lefevre (Julia Shumway)

Natalie Martinez (Šerif Linda Esquivel)

Dean Norris (James 'Big Jim' Rennie)

 

Knihu „Pod kupolí“ už mám doma docela dlouho. Když jsem si jí koupil, začetl jsem se do ní a po padesáti stranách jsem ji odložil. Nutno říct, že přečíst těch padesát stran mi trvalo týden, možná víc. Kniha mě nebavila. Stephen King je můj oblíbený spisovatel, je to jeden z mých základních inspiračních zdrojů, člověk, který trochu může za to, že píši, ovlivnil mě, ale mám pocit, že ten jeho ukecaný styl už mi prostě nesedí. Anebo jen potřebuju to správné období na to, abych se mohl na takovou knihu víc soustředit. To ale znamená, že z knihy znám jen úvod, který mi toho moc neprozradil, jen mi představil nějaké postavy.

Tak blízko a přitom tak daleko.

Premisa celé knihy a vlastně celého seriálu je celkem zajímavá. Městečko si žije svým obyčejným životem, když najednou dojde k neskutečné události. Město se ocitne uzavřené v jakési kupoli. Kupole není vidět, ale není možné jí projít. Když do ní něco narazí, je to jako náraz do zdi. Když se toho dotknete, cítíte nepříjemné brnění, možná vám to dá ránu. A doufejte, že nemáte budík na srdci. Mohlo by se stát, že přestane fungovat. Vy tím pádem taky. Tohle je vlastně to základní, co jsem se dověděl. Jak ale říkám, východisko to není špatné. Co je ta kupole zač? Proč se tam objevila? Jaké budou následky? Jak budou lidé žít? Budou události eskalovat?

Skupina, která to tu bude hlídat.

Když se objevily první zprávy o tom, že bude seriál, docela jsem se divil. Hlavně i proto, že to bylo celkem brzy po vydání knihy. I když pravda, brzy po vydání u nás. Přesto šel seriál do vysílání celkem rychle po tom, co se objevily první fotografie a první upoutávky. A já si myslím, že je to na něm docela poznat. Hned první díl by mě odradil svými triky, které jsou s prominutím otřesné. Tohle má být seriál jedné z největších televizních stanic? S triky, které jsou standardní spíše pro SyFy Channel?

Sem se mi podepište.

Triky nejsou ovšem to jediné, s čím jsem měl problém. Herecké výkony jsou další a nakonec i směřování příběhu mě překvapilo. Herecké výkony mi místy přišly neskutečně špatné, přehrávané, hloupé. Nejednalo se o něco, co by mělo být vidět na televizi v hlavním vysílacím čase. Příběh se mi nelíbil proto, že jsem asi čekal něco trochu jiného. Nevím, je to divné sci-fi fantasy a to mi prostě nesedí.

Půlka krávy.

Brian K. Vaughan, uznávaný komiksový scénárista, se pokusil vykreslit zajímavé postavy, ale nepřijde mi, že by se mu to moc povedlo. Jsou to jen odvozeniny postav z jiných filmů. Není zde nikdo, kdo by pro mě jakýmkoli způsobem vynikal. Deana Norrise jsem kvůli tomuhle začal nesnášet, naštěstí „Breaking Bad“ ten názor změnilo. Nevím, jestli budu dávat „Under the Dome“ šanci i pro druhou sezónu. Není to seriál, který by mě zaujal. Třeba ale ještě překvapí, kdo ví.

 

Hodnocení: 50 %