#100 - Pád do tmy (2005)

Britské horory se poslední dobou docela zvedají z prachu. "Pád do tmy" byl jedním z těch, které začaly britský horor zdvihat na nohy.

 

Pád do tmy

The Descent

USA, 2005, 99 minut

 

Režie: Neil Marshall

Scénář: Neil Marshall

Hrají:

Shauna Macdonald (Sarah)

Natalie Jackson Mendoza (Juno)

Alex Reid (Beth)

Saskia Mulder (Rebecca)

 

Jak jsem již předem avizoval, mezi posledními filmy, které jsou zařazeny mezi 101 nejlepších hororů, ať už s tímto rozložením souhlasíte nebo ne – a já vždy nesouhlasím – není zrovna moc amerických filmů. I když se film odehrává, alespoň dějově, většinou v Severní Americe, je to přece jen britský horor jak poleno. Už plakát k filmu samotnému vás přesvědčí, že tu půjde o něco zajímavého. Je na něm totiž variace na Dalího „In Voluptate Mors“ – lebka vytvořená z ženských těl. Pro film „Pád do tmy“ je mnohem zlověstnější.

Bacha na to, co se skrývá v podzemí.

Úvod filmu nás nechává na pochybách. Půjde jen o pitomý rádoby americký horor ve stylu „Nezvratný osud“? Anebo před sebou máme něco trochu jiného? Scéna, která následuje po sjíždění řeky je na jednu stranu tragická, na stranu druhou hodně přitažená za vlasy. Ale již tady v úvodu začínáme chápat, že film má trochu větší hloubku, a i když je nám dost brzy jasné jakou, film nám nabízí rozuzlení, které je skutečně hodně drsné a hodně zajímavé. Čekáte od skupiny šesti žen, že budou před nebezpečím utíkat a budou jen ječet? Jasně, také to udělají, ale on by ječel i chlap. Tyhle ženy jsou ale schopny se zvednout a postavit se nebezpečí, stejně jako jsou pěkně svinskými mrchami, které sice na první pohled stojí při sobě, ale ve skutečnosti jsou falešné lhářky.

Že by nějaká soutěž Miss?

Film si vybral pro svůj děj úžasné prostředí. Aby se jedna ze šestice žen vyrovnala se svou obrovskou ztrátou, ostatní se s ní vydají do Apalačských hor, aby si trochu „zajeskyňařily“. Speleologie je na první pohled koníčkem velmi klaustrofobickým a právě takové prostředí hororu rozhodně sluší. Navíc to není právě něco obvyklého, i když zápletka nijak geniální není – šestice žen se ztratí v jeskyních, které ještě nikdy nikdo neprozkoumával. Musí se dostat ven, napětí se stupňuje a kromě toho, že mají problémy s nalezením cesty v neznámém a úzkém prostředí, nejsou v jeskyních samy. I když se může zdát, že jsou jeskyně neprobádané, ještě to neznamená, že tu nic podobné člověku nežije. Ale jsou tím největším nebezpečím právě humanoidní bestie bažící po mase, anebo ženy samotné?

Není čas si hrát na Bathory!

„Pád do tmy“ je ukázkou toho, že komorní horor je možné pojmout i poměrně velikášsky, akčně a nápaditě, stejně jako je možné do něj přimísit dostatečné gore prvky a nechutnosti, které jsou naprosto na místě. Hlavní poselství filmu totiž tkví někde jinde. Nejedná se totiž o jednoduchou popcornovou zábavu, i když ani tenhle snímek se nevyhne nějakým těm klišé. Hlavně scéna s tím, jak se ve vypjaté chvíli za bránící se ženou objeví jiná žena, ale ona si myslí, že je to monstrum a zabije jí, je dost ohraná. Ale pro pointu filmu se jedná o důležitý okamžik. I když by to možná šlo vyřešit trochu jinak. Nejlépe však umí pravdu podat umírající žena s dírou v krku.

Ranní pohled do zrcadla.

Rovnou říkám, že od „Pádu do tmy“ jsem čekal něco trochu víc. Já neříkám, že je to špatný film, ale aby mě naprosto omráčil? To ne. Člověk by neměl číst nadšené recenze před tím, než se na nějaký snímek podívá. Ale „Pádu do tmy“ nelze upřít, že je dobře odvedený, má tu zajímavý konflikt a hlavně jeho finální vyznění je dobré. Ženy také nejsou jen puťkami, ale umí být mrchy.

Mimochodem, pokud budete mít tu možnost, podívejte se raději na film, který byl vysílán v Evropě. Americké zakončení je přihlouplé, to původní mu dodává drsnější výraz. Ale je pravda, že ani evropské zakončení není úplně fatální, což nakonec vedlo i k tomu, že byla natočena dvojka...

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Film je ukázkou toho, že britský horor má ještě co ukázat. Je to silný příběh o šesti ženách, který se mění v boj o přežití, který ale není způsoben vždy pouze monstry v podzemí. Rovnou dvě ženy zemřou vinou jiné ženy.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Pro mě osobně je film trochu zklamáním – i když je britským, jsou zde vidět americké vlivy a hraje se hodně na efekt.

101 nejlepších hororů (gore, příšery, survival)


Přidat komentář







Související články