#44 - Ohavný dr. Phibes (1971)

Vincent Price má ve svém životě mnoho rolí, které zůstanou nezapomenuty. Jednou z nich je princ Prospero z "Masky rudé smrti", tou další (a nikoli poslední) právě ohavný dr. Phibes.

 

Ohavný Dr. Phibes

The Abominable Dr. Phibes

Velká Bitánie, USA, 1971, 94 minut

 

Režie: Robert Fuest

Scénář: James Whiton a William Goldstein

Hrají:

Vincent Price (Dr. Phibes)

Joseph Cotten (Dr. Vesalius)

Virginia North (Vulnavia)

Peter Jeffrey (Inspektor Trout)

 

Vincent Price, poslední z hvězd hororu, možná ještě s výjimkou Roberta Englunda, se vžil do role samozvaného mstitele, který je podán poetikou Poeovských filmů Rogera Cormaca, v nichž hrál právě Price hlavní role. Ani v případě „Ohavného dr. Phibese“ se nejedná o moderní postavu, ale o jakéhosi šarlatána, kněží, fantoma, těžko jej přesněji charakterizovat. Je podáván stylem hororových filmů studia Hammer, filmů, které pomalu končily období své slávy a na jejich piedestal vstoupily nové filmy jako vyvražďovačky, exploatation a zombie horory. „Ohavný dr. Phibes“ je ohlédnutím za skvělým obdobím studia Hammer, ohlédnutím vkusným, nostalgickým a také poměrně vtipným.

 

Fotografie, na které ani jeden z účastníků nevypadá příliš zdravě.

Podstatou filmu je pomsta. Dr. Phibes se chce pomstít za smrt své ženy, i když nutno říci, že msta je v tomto případě postavena na skutečnosti, že jeho žena zemřela v nemocnici, nikoli rukou vrahů či něco podobného. Ale Phibes z její smrti viní skupinu lékařů a také jednu sestru. Ke své pomstě si nevybírá žádné prvoplánové vraždění, ale okázalé smrti ve stylu deseti ran egyptských. Ano, máme tu vraždění podle bible, vraždění poměrně nápadité, zajímavé a po trikové stránce i dostatečně efektní. Sama úchvatná je postava dr. Phibese, především ve chvíli, kdy se odmaskuje.

 

Stačí jenom ten klíček dostat ven.

Film nestaví na tom, že mstitel bude zabit, ale na tom, že své pomsty skutečně dojde a odehraje téměř vše podle toho, jak on sám chce. Policie nad ním nemá žádnou moc, pouze jeho poslední oběť je zachráněna. Otec potenciální oběti musí z těla svého vlastního syna vyoperovat klíček, aby jej mohl odpoutat a tím zachránit před kyselinou, jejíž proud se blíží a hodlá tělo rozložit. Musím říct, že tato scéna mi velmi připomněla sekvence z novodobé hororové série „Saw“.

 

U tohohle pacienta by nepomohla ani skutečně dlouhá rekonvalescence.

Vincenta Price nacházíme v roli, která mu sedí. V roli rozmáchlých gest, pompéznosti a patosu. Ale musím říct, že to ani na chvíli neomrzí, navíc v tomto filmu je dr. Phibes postižený, nemluví, pouze přes zařízení, které má zabudované v krku. Jeho hlas je krákavý, mechanický, úžasně podkresluje zvláštní atmosféru filmu. Víme, že sledujeme postupné umírání „viníků“, stejně tak víme, že policie nebude schopna s tím nic udělat. Už jen proto, že inspektor Trout je zde vykreslen spíše jako humorná postavička než muž činu, který je schopný komplikovaný případ skutečně dotáhnout do konce. A to se mu ani nedaří, protože Phibes vše zinscenuje podle sebe a policie jej nedopadne.

 

Dr. Phibes v celé své mumifikované kráse.

Film je ukázkou toho, jak vhodně lze spojit horor a humor, kdy humor není takovým, který sráží film na nižší úroveň, ale naopak je vhodně zvolenou součástí, která děj trochu odlehčí. Jako bychom sledovali moderní příběh o vyvražďování, ale natočený starým způsobem, kdy ještě krev vypadala jako ředěný kečup. Vůbec to nevadí, má pobavit a to je hlavní. U moderních hororů je to spíše naopak. Filmaři se mnohdy snaží o co nejlepší náhražku krve, až z toho nakonec vyjde něco, co člověka – nechtěně – nakonec rozesměje.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Výtečné a vhodné zakončení jedné éry, přechod mezi hororovými žánry a ukázka toho, že Vincent Price je nesmrtelný a jeho herecké umění je prostě jednou provždy hororovým klenotem.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Film nemusí sedět každému, zvláště mladým, kteří jsou zvyklý na hektolitry krve, idiotské remaky a skupinu debilních náctiletých, kteří nejsou schopni ničeho, jen ječení a útěku do náruče smrti. Neříkám, že mezi těmito filmy nejsou skvosty, ale zároveň jsou mezi nimi takové hovadiny, že mi „Ohavný dr. Phibes“ připadá jako objevený poklad.

101 nejlepších hororů (mučení, vědci, vrazi)


Přidat komentář





Související články