#67 - Osvícení (1980)

Stanley Kubrick natočil horor, který je pro mě osobně jedním z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Skvělá atmosféra, skvělé herecké výkony a k tomu literární předloha Stephena Kinga.

 

Osvícení

The Shining

USA, Velká Británie, 1980, 142 minut

 

Režie: Stanley Kubrick

Scénář: Stanley Kubrick a Diane Johnson podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Jack Nicholson (Jack Torrance)

Shelley Duvall (Wendy Torrance)

Danny Lloyd (Danny Torrance)

Scatman Crothers (Dick Hallorann)

 

Stanley Kubrick je pro mě osobně jedním z nejlepších režisérů, které tenhle svět poznal. Obdivuji na něm několik skutečností. Uměl natočit v podstatě jakýkoli žánr od komedie přes válečný film, horor, sci-fi až po drama. V podstatě každým svým filmem se zapsal do historie, ať už novátorským zpracováním, kontroverzí anebo prostě skvěle natočeným příběhem s úžasnou atmosférou. Je jen málo hororových filmů, které mají tak úžasně vystavěnou atmosféru jako „Osvícení“. Atmosféra stojí hned na několika důležitých faktorech.

Shelley Duvall je skvělou partnerkou geniálnímu Nicholsonovi.

První je vizuální stránka, která je prostě úžasná. Filmaři dokázali vybrat jedinečné scenérie a už při prvním záběru (leteckém) na hotel Overlook je jasné, že tady se nebude odehrávat pohádka. Za tenhle pocit může i postava Jacka Torrance, která rozhodně není jednou z nejmilejších, a to už od začátku. Ale nejedná se jen o scenérie, jde i o obrazy, které Kubrick do filmu vložil. Krev zaplavující chodbu, obrovské a prázdné místnosti v hotelu, sníh, pokoj 237. A když se poprvé objeví nápis Redrum...

Malý Danny je obrovským překvapením filmu.

Ale vizuální stránka není tou jedinou, co utváří skvělou atmosféru. Je to i střih a provedení jednotlivých scén. Například Danny jedoucí na své šlapací tříkolce. Jack házející míčkem o zeď. Scény s ostatními „obyvateli“ hotelu. Prim ve všech případech hraje také zvuková stránka a hudba, které umocňují vyznění všech scén. Někdy i žádný hudební doprovod stačí, aby scény vynikly. Danny jedoucí na tříkolce je toho příkladem, stejně jako Jack a jeho házení míčkem. Stanley Kubrick chtěl mít každý film komplexní, a tak si dal záležet, aby to k sobě všechno ladilo dohromady. Hudební a zvuková stránka byly většinou velkým kladem jeho filmů.

Jack dostává osud, který si zasloužil.

Nutné je však vyzdvihnout také herecké výkony, kdy především Jack Nicholson je prostě úžasný magor, což za svou kariéru dokázal mnohokrát, stejně jako dokázal hrát i normálnější role. Ale jeho Jack Torrance se propadá do svého šílenství takovým způsobem, že to je prostě úchvatné. Skvěle mu sekunduje i Shelley Duvall, ale největším překvapením je dětská role Dannyho Lloyda, který doslova zazářil. Jeho podání je natolik skvělé, až se skoro divím, co všechno mohou dětští herci zvládnout. V momentě, kdy stupňuje své „Redrum“ těsně před tím, než se objeví Jack se sekyrou, má divák pocit, že vyskočí z kůže. Takový strach dokáže vzbudit jen skvěle vystavěná atmosféra, skvělý příběh a výteční herci pod mistrovským vedením.

„Osvícení“ je pro mě jedním z nejlepších hororů a musím říct, že to je asi jediný případ, kdy se mi film podle Kinga líbí více než kniha samotná. Ale je to především tím, že Kubrick se prostě příběhu chopil s takovým mistrovstvím, že filmu pak v podstatě není co vytknout.

Jedna z mnoha podivností coloradského hotelu Overlook.

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Skvělé obrazy, nezapomenutelné scény, propracovaný a promyšlený film, který se právem řadí k nejlepším hororům, které kdy byly natočeny. A nutno říci, že Kubrick rozhodně nebyl hororovým režisérem. I zde se ukazuje jeho mistrovství.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Film pro mě osobně v podstatě nemá chybičku, jako kdyby byl každý detail naprosto promyšlený. A i když je zde v jedné specifické scéně doslova záplava krve, film se bez ní jinak obejde, což opět dokazuje, že horor nemusí být jen o krvi, ale také o něčem jiném.

Vaše komentáře

ANONYM
Souhlasím horor Osvícení je pro mě jedenz nejlepších hororů :)
ANONYM 02.02.2013 11:14:40 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Myslím, že u některých hororů se lidé prostě shodnou, že jsou skvělé. V tomhle případě to platí.
Martin Štefko 04.02.2013 09:39:45 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
Osviceni kvalitativne prevysuje kterykoliv horor minimalne o tridu a "beckove" horory pusobi v jeho stinu jako amaterske prace. Strasne me mrzi, ze pan Kubrick jiz neni mezi nami. Jeho misto nikdo nevyplnil a dle trendu asi ani nikdo nevyplni. Kubrick si sel vzdy za svym a narozdil o jinych slavnych reziserskych jmen, nevidel za svym vysledkem Amika s popcornem na pupku.
ANONYM 17.03.2013 18:53:08 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Stanley Kubrick je jeden z mých oblíbených režisérů, považuji ho za tvůrce, který nebyl pořádně doceněn. Snad právě tím, že nedělal popcornovou zábavu. Jeho filmy ale rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co kdy kdo natočil. To, že ho každý nechápal a že bylo těžké na něj navázat, prokázal Spielberg svým filmem A.I.: Umělá inteligence, který měl Stanley původně natočit. Jsem si jistý, že v Kubrickově pojetí by snímek vyznělo jinak a lépe.
Martin Štefko 17.03.2013 19:41:30 Reagovat Přidat nový komentář
101 nejlepších hororů (duchové, survival, děti)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Číst komentáře





Související články