#50 - The Wicker Man (1973)

"The Wicker Man" je filmem, který má neskutečně silný příběh, ale především geniálního herce v hlavní roli - Christophera Leeho. Zase jednou si střihnul spíše zápornou postavou a dopadlo to výtečně. Jedna z nejlepších v jeho rozsáhlé filmografii.

 

The Wicker Man

The Wicker Man

Velká Británie, 1973, 88 minut

 

Režie: Robin Hardy

Scénář: Anthony Shaffer

Hrají:

Edward Woodward (Seržant Howie)

Christopher Lee (Lord Summerisle)

Diane Cilento (Slečna Rose)

Britt Ekland (Willow)

 

Britské horory mě baví. Ať už to byly filmy studia Hammer anebo snímky jiné, na kterých se tohle legendární studio nepodílelo, vždy se jedná o zážitek. Před pár lety jsem viděl „moderní“ remake „The Wicker Man“ v hlavní roli s Nicolasem Cagem a musím říct, že tenhle snímek ve mně v podstatě nic nezanechal. Pokud ale budeme mluvit o původní verzi, je to už o něčem jiném. „The Wicker Man“ stojí rozhodně za to.

 

Taky vás tak znepokojují lidé ve zvířecích maskách?

Film pravděpodobně odradí všechny fanoušky novodobých hororů, kde krev stříká v proudech a nesmyslnost je na maximální úrovni. „The Wicker Man“ si také do jisté míry hraje na efekt, ale naprosto jiným způsobem. Kdybych měl charakterizovat snímek podle žánrů, asi bych nejprve volil mysteriózní drama, muzikál a erotický film a horor až na posledním místě. Ano, film rozhodně není čistokrevným hororem a od počátku je to patrné. Ani vlastně není jasné, že se zde zprvu něco skrývá, že by zde mohlo být něco tajemného, co by nám nahnalo hrůzu. A je pravdou, že hrůzu zde nahánějí především lidé svým chováním a svými podivnými rituály.

 

Tohle mít na zahradě... No, chtělo by to velký pozemek.

Na začátku se setkáváme s hlavní postavou, seržantem Howiem, kterému je přidělen případ – na policejní oddělení byla poslána anonymní stížnost o únosu dívky. Policista se vydává na ostrov nedaleko Skotska, aby případ prošetřil. Z počátku se zdá všechno v pořádku, ale už první večer na ostrově dá tušit, že za pozlátkem šťastné vesnice se něco skrývá. Ostrov je odtržen od civilizace, sám policista k němu musí přiletět letadlem, což se mu nakonec také stane osudným.

 

Christopher Lee a jeden z těch méně příčetných výrazů.

Během svého pátrání se setkává s místními lidmi a hlavně poznává jejich nekřesťanské zvyky, které on, jako silný křesťan, nechápe a hlavně je odsuzuje. Kromě zvyků zde nachází lež a nejasnosti. Je mu sděleno, že žádná dívka podobného jména, kterou hledá, se na ostrově nikdy nevyskytovala. Žije zde však její matka s další dcerou, ale hlavně, po dívce jsou zde stopy – dívka studovala v místní škole, má zde i hrob, v kterém je však pohřbený mrtvý zajíc. Je zde až příliš nesrovnalostí a příliš zvláštností, kterým ještě přidává osoba lorda Summerisle, jakéhosi patriarchy celé osady, který žije v nádherném anglickém sídle s krásnou zahradou a nahými divoženkami prohánějícími se kolem malého Stonehenge. Summerisla ztvárnil s charismatem sobě vlastním Christopher Lee a udělal to s takovou silou, že je to jedna z nejzásadnějších postav v jeho filmografii. V podstatě se jeho výkon vůbec nedá srovnávat s Ellen Burstyn, která obdobnou postavu ztvárnila v remaku. Christopher Lee je v „The Wicker Man“ zapamatovatelný a jeho výkon patří k ozdobám filmu, který sám o sobě je natočen velmi dobře.

 

Ano, i tohle je Chris Lee - úplný chameleon.

Jsou zde momenty, při nichž člověka zamrazí, stejně jako jsou zde momenty, které jej pobaví. Hudba, která se filmem prolíná, je na jednu stranu krásně lidová, na druhou stranu jsou zde i písně a scény, které připomínají období hippies. Film je spletencem filmových žánrů, který však dokonale funguje a písně jsou tím, co jen přidává na podivné, tíživé atmosféře, která graduje až k velkému finále.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Horor, který je propojením tolika žánrů, až se člověk na první pohled diví, že je to vůbec možné. Ale „The Wicker Man“ funguje díky silnému příběhu, díky úžasnému a silnému kontrastu mezi křesťanstvím a pohanstvím a také díky práci lidí, kteří se na snímku podíleli, ať už to jsou režisér, anebo scénárista, či herci v hlavních rolích. My se jen můžeme těšit na připravované pokračování.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Žánrově komplikovaný film, který nemusí být tím pravým pro moderního diváka.

101 nejlepších hororů (mučení, vrazi)


Přidat komentář





Související články