#63 - Phantasm (1979)

Trochu absurdní horor, hlavně svým pojetím, ale jinak klasika, která si vysloužila několik pokračování. Na Vysokého muže hned tak nezapomenete a už vůbec ne na létající kouli.

 

Phantasm

Phantasm

USA, 1979, 88 minut

 

Režie: Don Coscarelli

Scénář: Don Coscarelli

Hrají:

A. Michael Baldwin (Mike Pearson)

Bill Thornbury (Jody Pearson)

Reggie Bannister (Reggie)

Angus Scrimm (Vysoký muž)

 

„Phantasm“ je jedním z těch filmů, které by slušelo přejmenovat. Možná ještě prodloužit název o příponu „-agorie“, protože tenhle film je vážně fantasmagorie. Už samotný krátký popis hovoří za své.

Jeden ze tří bratrů je zabit ženou při sexu na hřbitově. Bratři se s tím vyrovnávají po svém. Mladší sleduje pohřeb z dálky a po pohřbu vidí, že rakev je odnášena Vysokým mužem, který ji jen tak nese v rukou. Už na tom je něco podivného, přece jen, každý z nás jen tak neodnosí těžkou dřevěnou rakev s umrlcem uvnitř. Co se tedy děje? A co jsou sakra ti trpaslíci, co se snaží oba přeživší bratry zabít? Mladší Mike se tomu snaží přijít na kloub nejprve sám. Vloupe se na hřbitov, kde je v chodbách loven koulí, která se mu chce zabodnout do hlavy a vyvrtat mu mozek. Naštěstí je tu správce, který tuhle úlohu vezme za něj. Ale Vysoký muž Mika pronásleduje. Tomu se naštěstí podaří uniknout, uřízne Vysokému muži prst a dokáže tak staršímu bratrovi Jodymu, že je to všechno pravda. Jenže prst se promění v přerostlou mouchu a snaží se Mika zneškodnit. Naštěstí zasáhne Jody. Ke dvojici se přidává Reggie, ale všichni jsou v nebezpečí před trpaslíky. Co jsou vlastně trpaslíci zač? Dovídáme se záhy, když se jednoho trpaslíka podaří zabít. Ale kdo je vlastně Vysoký muž? No o pointu vás přece neochudím, ale rovnou vám můžu říct, že to trochu vyjasní, i když, co si budeme povídat, to finále není nijak méně šílené, než celý zbytek filmu.

Mohl by to být jen divný soused od vedle.

„Phantasm“ je skutečně originálním filmem, který není pro každého. Je potřeba přistoupit na jeho logiku, která funguje skutečně jinak než logika klasická. Film je natolik zvláštní, že myslím, že každý normální divák si sem tam řekne něco jako „Opravdu?“, anebo „To myslí vážně?“ I já jsem si to řekl, a několikrát. Film je skutečně natolik specifický, natolik odlišný, že prostě nemůže být chápán jako každý klasický horor.

Doslova ikonická proprieta filmu Phantasm.

Ale horor to jednoznačně je. Noční můry zde ožívají, zhmotňují se. Samy hlavní postavy mají noční můry, které jsou skutečně děsivé, a navíc sama postava Vysokého muže je postavou ikonickou. Autoři publikace „101 hororů, které musíte vidět, než zemřete“ přirovnávají Vysokého muže k postavám, jako jsou Dracula, Frankenstein apod. S tím bych úplně nesouhlasil, protože přece jen Vysoký muž si nezískal takový věhlas, na druhou stranu je to skutečně ozdoba filmu a jeho přítomnost je stejně strašidelná a nepříjemná, jako u jiných hororových monster.

A tady je ikonická proprieta v akci.

„Phantasm“ je filmem, který na první zhlédnutí rozhodně neosloví každého. Herecké výkony nejsou ničím úžasným, spíše se jedná o herectví toporné, které je tak trochu s trendem teenagerských hororů, které se staly v Americe populární od konce 70. let a z nichž se americká kinematografie snaží těžit i nyní. Někdy skutečně bohužel. „Phantasm“ ale ukazuje, že podobný film lze natočit skutečně jinak, originálně, na druhou stranu ale i takovým způsobem, že to nesedí každému. „Phantasm“ prostě nebude sedět každému.

Dlouhán v celé své kráse.

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Na prvním místě vyzvedávám originalitu, na druhém místě hudební stránku, která mě osobně velmi oslovila. Hned na třetím místě pak postavu Vysokého muže, která skutečně přináší děs do filmu a jeho příchody jsou předzvěstí zla. Právě v těch chvílích hudební stránka pracuje nejlépe.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Je to šílenost, která si vytváří vlastní logiku. Šílenost, která není pro každého, ale na druhou stranu, jedná se o jeden z těch filmů, které vás naprosto vyrvou z reality a vyplivnou vás do světa, který neznáte a který možná ani poznat nechcete. 

Vaše komentáře

ANONYM
obcas se ve filmu vyskytl nejaky ten stripek originality, ale celkove to byla udesna slatanina. prislo mi, ze to snad muselo rezirovat nejake dite. plus vidim jen po hudebne-zvukove strance
ANONYM 17.03.2013 13:49:05 Reagovat Přidat nový komentář
ANONYM
..uz jenom precteni clanku, popisujici dej, me nuti smat se
ANONYM 17.03.2013 13:53:00 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
a tim jsem nechtel kritizovat autora
anonym 17.03.2013 18:08:45 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
To jsem rád :-) Phantasm je rozhodně filme, který není pro každého. Myslím, že ho naprosto oprávněně považujete za snímek divný, možná až labilní, ale na druhou stranu, pro jiné bude kultem,což také chápu. Některé scény jinde neuvidíte a postava Dlouhána je prostě ikonická.
Martin Štefko 17.03.2013 18:14:29 Reagovat Přidat nový komentář
anonym
na me nepusobi az tak divne,slozite ci bizarne. ja mam rad komplikovane filmy. pravda je, ze nektere sceny, interiery byly krasne pojate. tou slataninou jsem spis myslel vetsinu dialogu, trapne trpasliky a jejich vyznam, kombinace nahod a klise atd. Ja jsem ten film videl jako dite, zaujal me, ale totalne jsem na nej zapomel. Kdyz jsem videl v clanku fotku te koule, musel jsem si to okamzite stahnout a pripomenout. Jinak super zebricek. Budu z nej nejaky cas tezit. Chybi mi tam jen nejaky ten scifi horor.
anonym 17.03.2013 19:26:30 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Jsem rád, že se žebříček líbí. Sci-fi horory tam rozhodně chybí, ale i těm se na Necronomiconu věnujeme. Hlavně Vetřelec v tomhle žebříčku chybí hodně.
Martin Štefko 17.03.2013 19:35:51 Reagovat Přidat nový komentář
101 nejlepších hororů (gore, příšery, mimozemšťani)


Číst komentáře





Související články