#75 - Re-Animátor (1985)

Jedna z mých nejoblíbenějších, hodně černých hororových komedií, které se vyrovná snad jen "Braindead". tohle je Stuart Gordon ve vrcholné formě.

 

Re-Animátor

Re-Animator

USA, 1985, 86 minut

 

Režie: Stuart Gordon

Scénář: Stuart Gordon, William Norris a Dennis Paoli podle povídky H. P. Lovecrafta

Hrají:

Jeffrey Combs (Herbert West)

Bruce Abbott (Dan Cain)

Barbara Crampton (Megan Halsey)

David Gale (Dr. Carl Hill)

 

„Re-Animátor“ je pro mě osobně jeden z nejzábavnějších hororů, které jsem kdy viděl. Všechno je zde dotažené do konce a nechutnosti jsou skutečně natolik unikátní, že tohle není film pro někoho, kdo nedokáže zkousnout krev a vnitřnosti na plátně. Možná bych to trochu přirovnal k Braindead, který bych do tohohle žebříčku možná zařadil raději než jiné filmy, a který mi zde naprosto chybí. Hlavně proto, že je skutečně zábavný a zajímavý. „Re-Animátor“ je podobný.

Se starším kolegou je vhodné konzultovat co nejvíce.

„Re-Animátor“ je naprosto černočernou hororovou komedií, která ještě o pár let předběhla Sama Raimiho a jeho Evil Dead. „Re-Animátor“ je hnusný, je vtipný, je nechutný a určitě vás pobouří, pokud na takové filmy nejste zvyklý. Ale jestli máte horor rádi, jestli se dokážete pousmát nad nechutnostmi a nebrat je tolik vážně, tak vás „Re-Animátor“ uchvátí, jako kdysi uchvátil mě. Je to film, který má svoje kouzlo a který si zaslouží, aby byl zařazen mezi 101 nejlepších hororů anebo do podobného žebříčku. I když je zde Evil Dead anebo Braindead, které osobně považuji za kvalitnější, „Re-Animátor“ má mezi horory svoje místo a určitě se nikdy neztratí.

Jedna z nejpříšernějších a nejbizarnějších scén filmu. Možná i filmové historie.

O co že to vlastně v „Re-Animátorovi“ jde? Ocitáme se na Miscatonické univerzitě, kde se setkáváme se studentem Danem, který přijímá nového spolubydlícího, podivína Herberta Westa. West přijel do Ameriky ze Švýcarska, kde došlo k podivné smrti jeho učitele Grubera. Zdá se, že West v jeho smrti měl namočené prsty, ale buď utekl, anebo mu nic dokázáno nebylo. Jakmile se však v USA objeví, je jasné, že se začnou dít špatné věci. A k těm skutečně dochází. West je ukázkovým šíleným vědcem, který jde doslova přes mrtvoly, aby svůj vynález zdokonalil, aby dokázal, že má pravdu. A jeho vynálezem není nic menšího, než speciální sérum, které dokáže mrtvého člověka přivést zpět k životu. Nedovídáme se, jak sérum vzniklo, jen prostě víme, že ho West vytvořil a že ho testuje.

Jojo, nechutností si člověk užije.

Po několika neúspěšných testech zjistí, že je potřeba co nejčerstvější tělo, aby byl pokus skutečně úspěšný a aby se „znovunarozený“ nepokusil své „stvořitele“ zabít. West, Dan i jeho snoubenka se dostávají do víru šílených událostí, kde nechybí odseknutá hlava, která Danovu snoubenku przní, protože na ní už má dávno zálusk, živá střeva, která se snaží Westa uškrtit, kočka, která ožívá i s přeraženou páteří, a vůbec tu máme spoustu dalších přeživších, kteří mají zálibu v násilí. Je zde spousta momentů, která vás pobaví a znechutí zároveň.

Možná si ještě měli rozmyslet, jestli do toho půjdou.

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Skvělé scény, které jsou skutečně originální jako hlava, která se snaží o sex s dívkou a docela se jí to daří. Je to nechutné, je to ubohé, ale je to prostě zábavné. Podobných momentů je zde více, navíc je vše podkresleno skutečně perfektní hudbou.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Ať je film jaký chce, prostě je to nízké umění. Nebudete oslněni, ale můžete se jen pobavit. Jednoduchý horor s jednoduchým příběhem podaný v takové formě, že to odpuzuje a přitahuje zároveň. 

101 nejlepších hororů


Přidat komentář







Související články