#91 - Šestý smysl (1999)

M. Night Shyamalan a jeho mistrovské dílo, kterým si získal fanoušky, jež v poslední době ztrácí. Bohužel. "Šestý smysl" je ale legendou.

 

Šestý smysl

The Sixth Sense

USA, 1999, 107 minut

 

Režie: M. Night Shyamalan

Scénář: M. Night Shyamalan

Hrají:

Bruce Willis (Dr. Malcolm Crowe)

Haley Joel Osment (Cole Sear)

Toni Collette (Lynn Sear)

Olivia Williams (Anna Crowe)

 

M. Night Shyamalan je jedním z těch mužů, kteří vystřílejí všechny nejlepší nápady hned v počátku svojí kariéry. V roce 1999 to byl jeden z nejnadějnějších režisérů, v současnosti jsou jeho filmy, bohužel nutno říci spravedlivě, spíše kritizovány, než vynášeny do nebe. Famózním úspěchem tohoto Inda byl právě snímek „Šestý smysl“, který se musel dostat do 101 nejlepších hororů. Mnohými je označován za jeden z nejlépe vypointovaných filmů vůbec. V tomto musím souhlasit. Bohužel problém s tímto snímkem je i u toho, že pokud ho vidíte podruhé, už něco ztratil ze svého kouzla. Ale sledujete-li „Šestý smysl“ poprvé, musí na vás udělat dojem. Na mě rozhodně udělal.

On vážně vidí mrtvé lidi.

„Šestý smysl“ je filmem, který nám představuje dětského psychiatra Malcolma Crowa, kterého skvěle zahrál Bruce Willis a opět prokázal, že ne pouze akční filmy jsou jeho silná stránka. Zjišťujeme, že Malcolm je uznávaným mužem svého oboru, ale přesto má jeden případ, který je jeho kostlivcem ve skříni. Ale dostává se mu možnosti, aby toto napravil ve chvíli, kdy se setkává s malým Colem Searem, který má být jeho dalším pacientem. Chlapce zařazuje do kategorie paranoidních schizofreniků, kteří trpí halucinacemi, a to halucinacemi skutečně děsivými, protože Cole vidí mrtvé lidi. Malcolm nevěří tomu, že existuje cokoli paranormálního, vůbec se nad tím ani nezamyslí, ale nakonec i on dostane poměrně jasný důkaz o tom, že na chlapcově tvrzení něco bude. My zjišťujeme, že to skutečně bude pravda, a s malým Colem odkrýváme zločin, na který chtěla upozornit mrtvá dívka. Jedna z velmi silných scén filmu, který se jimi doslova hemží.

Trochu nemocný, ale jinak roztomilý chlapec.

Shyamalan, muž, jehož filmy pro mne osobně mají stále své kouzlo, dokázal natočit dílo, které by v jeho poměrně mladém věku sneslo srovnání s „Občanem Kanem“, kdy Orson Welles také natočil svůj geniální opus na počátku kariéry, ale i když jeho následující filmy měly stále vysokou úroveň, žádný není ceněn tak vysoko. U Shyamalana je to stejné. „Šestý smysl“ je vrchol jeho tvorby, a i když pak natočil velmi dobré sci-fi „Vyvolený“ a výtečná „Znamení“, zbytek jeho tvorby je bohužel silně průměrný. Jako by se s každým filmem propadal o něco níž. Já mu ale přeji, aby se z toho zase zberchal a překvapil nás něčím jedinečným. Určitou vějičkou a náznakem do budoucna může být film „Ďábel“, ke kterému sice napsal jen příběh, ale přesto je zde poznat jeho rukopis a film je lepší než obyčejný průměr.

Bruce se snaží jenom pomoct.

Ale zpět k „Šestému smyslu“. V tomhle filmu se sešlo všechno dobré, co by film měl mít. Skvělé silné scény, tajemství, propracovaný střih a zajímavá práce s hudbou a se zvuky, které jsou v některých momentech sice malinko prvoplánové, ale přesto fungují skvěle. Opět hlavně tehdy, když film vidíte poprvé. Pointa je hodna génia, hlavně ve chvíli, kdy si divák uvědomí, že ji měl celou dobu před sebou. Pak je potřeba zmínit i herecké výkony. Bruce Willis, jak již bylo řečeno, je prostě na úrovni a výtečně ztvárnil hlavní roli, ale přesto je zde někdo, kdo nad něj vyniká – Haley Joel Osment. Nominace na Oscara naprosto zasloužená, jeho věta o tom, že vídá mrtvé, zamrazí. Ve věku deseti let zahrál výtečný charakter, který bude v žánru hororu navždy nezapomenutelný. A ať už M. Night natočí cokoli, bude pro „Šestý smysl“ stejně tak nezapomenut i on. Jen doufám, že si nezíská i druhou pověst, která by se shodovala s pověstí Eda Wooda.

A kde se tu vzal tenhle?

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Jeden z nejlepších hororů, který je tak skvěle vystavěný, že vás prostě musí uchvátit. Je to horor, je to drama a hlavně je to silný příběh a koncert dvou skvělých herců.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Na tomhle filmu mi vadí jedna jediná věc. Když ho člověk vidí podruhé, už ztrácí své kouzlo. Pořád je to skvělý film, ale pointa je již prozrazena. A pointa je v tomhle případě zásadní.

Vaše komentáře

ANONYM
Je to jeden z mých nejoblíbenějších hororů !!!! :)
ANONYM 02.01.2013 12:45:39 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Souhlasím, já osobně řadím tenhle film hodně vysoko, a to nejen mezi horory.
Martin Štefko 02.01.2013 13:02:59 Reagovat Přidat nový komentář
101 nejlepších hororů (duchové, děti)


Číst komentáře







Související články