#42 - Noc oživlých mrtvol (1968)

Klasika George A. Romera, jeden z úhelných kamenů hororu a film, od něhož se odvíjel moderní zombie horor. Tenhle film je plný superlativů a zaslouženě. Nikdy nezůstane zapomenut a jeho odkaz žije v každém dalším filmu, který je natočený.

 

Noc oživlých mrtvol

Night of the Living Dead

USA, 1968, 96 minut

 

Režie: George A. Romero

Scénář: John A. Russo a George A. Romero

Hrají:

Duane Jones (Ben)

Judith ODea (Barbra)

Karl Hardman (Harry)

Marylin Eastman (Helen)

 

Někdy stačí skutečně málo a hned první film daného režiséra se stane nezapomenutelným. Navíc filmem, který definuje žánr. O „Noci oživlých mrtvol“ George Romera se nedá říci nic jiného. Zombie filmy v podobě, jaké se natáčejí nyní, jsou právě zásluhou téhle vlaštovky, která se tolik odlišuje například od filmu „White Zombie“, který byl v tomto seriálu o nejlepších hororech již recenzován.

 

Úvodní scéna na hřbitově je prostě památná.

Noc oživlých mrtvol je hororem, který se snaží o poměrně naturalistické a syrové drama. Není velkolepou podívanou, jakou známe například z „28 dní poté“, ale je hororem, který se odehrává na velmi malém prostoru, v podstatě pouze v rámci jednoho menšího stavení, pokud odhlédneme od úvodní scény na hřbitově, která je pro žánr památnou a začínala jí i 3D předělávka z roku 2006 – jeden z nejotřesnějších remaků všech dob.

 

Chceme vaše mozky!

Když mluvím o tom, že Romero otevřel novou kapitolu hororu, nepřeháním. Poukázal na to, jak se lidé chovají v katastrofických situacích, nasnímal osudy několika málo lidí, a to za amatérských podmínek, ale s vyzněním téměř reálným. Když sledujeme Noc oživlých mrtvol, nemáme pocit, že se jedná o hollywoodský film. Žádné skvělé líčení (samozřejmě kromě zombie), žádné nasvícení scény. Vše se odehrává ve tmě a s přirozeným osvětlením, což evokuje realističnost, na které přidávají i zprávy z rádia a televizi. Postupně nám odkrývají, o co vlastně jde a jak došlo k tomu, že mrtví ožívají. A nakonec dávají zprávy návod i na to, jak se s mrtvými vypořádat. Střela nebo silná rána rovnou do hlavy. Nejvhodnější je pak samozřejmě kremace.

 

Tihle se vydali nejspíš na cestu do posilovny.

Film byl natočen s minimálním rozpočtem 114 000 dolarů (jedná se o odhad, přesný rozpočet není znám), což se filmařům postupem let vrátilo zhruba stonásobně. Vzhledem k nízkému rozpočtu nečekejme herce známé, o to lepší je však obsazení nehereckých osobností, které jen dokreslují realističnost. Pro mě osobně je vyznění tohoto filmu mnohokrát reálnější než vyznění takové „Záhady Blair Witch“. A to i přesto, že je jako „dokument“ pravděpodobnější, než Romerova Noc oživlých mrtvol.

 

Přeživší se snaží vydržet alespoň do rána.

Film obsahuje scény násilí a chvíle, kdy vidíme zombie, jak ohlodávají kosti, živí se na střevech a zakusují se do jater. Ale i přes dobré gore je primárně zaměřeno na hrdiny, kteří se snaží přežít, nutno říci že neúspěšně. Romerovi je ke cti, že natočil snímek, který nic nezlehčuje, ale naopak natvrdo jde do všeho. I když některé scény jsou jasně amatérské, přesto jsou syrové, nejsou odlehčené a uzavřenost prostoru, který je obklopen nemrtvými kanibaly, je natolik klaustrofobní, že bych nedoporučoval slabším povahám sledovat film o samotě. A už vůbec ne v noci. O tom, že se Romero neštítí syrovosti, svědčí i scéna, kdy malá holčička pojídá části těla svého otce a nakonec zabije i vlastní matku. Děsivost toho, jak se společnost rozkládá, je v podobných scénách doslova nosným bodem recenzentů, kteří film považují především za sociální kritiku. Noc oživlých mrtvol takovou skutečně je. Ukazuje nám lidi v krizové situaci. Někteří jsou ochotni pomáhat, ale jiní... prostě bojují za sebe, anebo rovnou proti všem a na jejich úkor. Ale nakonec? Nakonec je to vlastně úplně jedno, protože jsou tady další idioti, kteří si hrají na samozvané čističe a zbavují zemi nemrtvých. Co na tom, že mezi nemrtvými mohou být nějací ti živí. Jde hlavně o čištění, a tak nějak o zábavu: „Vážně skvělá trefa!“

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Kdyby tenhle film neměl patřit mezi 101 nejlepších hororů, tak už skutečně nevím co. Noc oživlých mrtvol si našla tolik následovatelů – v některých případech bohužel – a ovlivnil v podstatě celý kult zombie. Z Romerova mistrovského díla vychází i jedna z nejlepších zombie komiksových sérií „The Walking Dead“, která se už také konečně dostala na obrazovky televizí formou seriálu.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Někomu může vadit, že se jedná o béčkový film, ale když se na Noc oživlých mrtvol skutečně podívá, možná uvidí přesah, který film skutečně má.

101 nejlepších hororů (zombie, gore, survival)


Přidat komentář





Související články