#61 - Halloween (1978)

Klasický slasher, který se nesmazatelně zapsal do historie. John Carpenter zase dokázal, že téměř cokoli natočí, to se stane legendou.

 

Halloween

Halloween

USA, 1978, 91 minut

 

Režie: John Carpenter

Scénář: John Carpenter a Debra Hill

Hrají:

Jamie Lee Curtis (Laurie Strode)

Donald Pleasence (Dr. Sam Loomis)

Nancy Kyes (Annie Brackett)

P. J. Soles (Lynda van der Klok)

 

"Halloween" je jedním z doslova ikonických filmů žánru slasher. Musím se přiznat, že mi trvalo poměrně dlouho se na něj konečně podívat a zjistit, zda jsou zde skutečně takové kvality, jak se říká. A musím konstatovat, že zde samozřejmě jsou. Prve jsem viděl remake od Roba Zombieho, u kterého jsem si říkal, že to je dobrý film, hlavně proto, že se tam objevil můj oblíbenec Malcolm McDowell. Ale po zhlédnutí původní verze musím říct, že originál je prostě originál.

Mike skoro v akci.

Tam, kde nám Zombie prezentuje poměrně naturalistický horor, tady Carpenter jen naznačuje, a dělá to s takovou bravurou, že je pro mě jeho "Halloween" mnohem děsivější. I když používá prvky, které dnes vidíme v podstatě v každém hororu, v jeho podání vyznívají strašidelněji. Navíc scény jsou zde natolik protahovány, že člověk skutečně neví, kdy Mike Myers konečně udeří. Ale když už se tak stane, nikdo nezůstane ušetřen.

Halloween sám o sobě je svátek, který vzbuzuje strach, nostalgii, možná i deprese. Hlavně v tom americkém podání, kdy se děti i dospělí převlékají za strašidla a další podivné masky. Tenhle svátek doslova vybízí k tomu, aby o něm byly natáčeny děsivé filmy. "Halloween" je ukázkou toho, že to jde velmi dobře, a to vlastně i přesto, že tenhle film o Halloweenu jako takovém není.

A jak jí to slušelo s dlouhými vlasy.

Příběh filmu je všem fanouškům velmi dobře známý. Máme zde Halloween a děti i starší se na něj připravují podle svého. Děti se převlékají a jdou si pro koledu, adolescenti a téměř dospělí si užívají své vlastní zábavy. Na tom by nebylo nic špatného, ale do města se vrátil jeho někdejší obyvatel, který již v šesti letech zabil svou vlastní sestru. Proč? Nevíme. A záleží na tom? Vůbec ne. Nevědomost a neznalost Mikových motivací jen umocňuje vyznění filmu. Kdo je Mike Myers? Proč dělá, co dělá? Nevíme. Je to šílenec, který nedokáže rozlišovat mezi dobrem a zlem, ale vybírá si automaticky stranu temnou? Vraždění je pro něj něčím naprosto obyčejným, něčím, co považuje za normální. Jeho způsoby nejsou vynalézavé, jsou prostě pouze násilné. O to děsivější je moment, kdy se opět ve vzduchu zableskne kuchyňský nůž, který ke svému zabíjení používá nejčastěji. Navíc je film klasickou ukázkou otevřeného konce, kdy i po probodnutí, vypíchnutí oka a minimálně šesti průstřelech je Myers schopen dál fungovat a utéct, aby si své rány opečoval a později se vrátil v plné parádě.

Malý Mike po akci.

Film započal sérii, která čítá celkem osm dílů, pokud počítáme se sérií původní, ale remakem Roba Zombieho se celá série restartovala a už se natáčí třetí díl. Zjednodušeně řečeno, „Halloweenů“ už je ve vzduchu celkem deset a jedenáctý se natáčí. Skutečně jedna z největších stálic na hororovém nebi. I když pravda o kvalitě se dá vždy polemizovat. Pokud se pak týká finanční úspěšnosti, asi nebude velkým překvapením, že nejúspěšnějším díl je remake Roba Zombieho z roku 2007, který si vydělal celosvětově více jak 80 miliónů dolarů. Původní film na tržbách za promítání získal „pouze“ 55 miliónů dolarů.

 

Donald Pleasence v jedné ze svých nejznámějších rolí.

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Ikonický film pro žánr slasher. Žádný velký naturalismus, krev zde v podstatě vůbec není, což jen umocňuje hrůzu, která prostupuje filmem. Snímek má úžasnou atmosféru, která je dokreslena skvělou hudební složkou, mimochodem ta je také dílem Johna Carpentera, a hlavně, úplně úžasný je dech Mike Myerse, který nás doprovází od počátku do konce.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

V některých scénách je film malinko křečovitý, hlavně pokud se týká herectví (tím nemám na mysli Jamie Lee Curtsi, ta je skvělá a krásná), ale je to místy poměrně kostrbaté a samo vraždění je takové... Nevím, asi bych řekl, že na tomto aspektu je nejvíc vidět, že je to jen film a ne skutečnost. A díky bohu za to.

101 nejlepších hororů (slasher, vrazi)


Přidat komentář





Související články