#60 - Úsvit mrtvých (1978)

George A. Romero pokračoval ve skvěle načatém díle a i "Úsvit mrtvých" ukázal, že je pro zombie horor skutečným otcem a připravil půdu svým následovatelům.

 

Úsvit mrtvých

Dawn of the Dead

USA, Itálie, 1978, 126 minut

 

Režie: George A. Romero

Scénář: George A. Romero

Hrají:

David Emge (Stephen)

Ken Foree (Peter)

Scott H. Reiniger (Roger)

Gaylen Ross (Francine)

 

I když se zdá, že v posledních letech ztrácí George A. Romero šťávu, jeho původní filmy, které započaly dnes již dlouhou sérii o nemrtvých, jsou základem žánru a doslova základním kamenem zombie hororu. Snad i sledování Romerových filmů a filmů jeho pokračovatelů zapříčinilo, že Robert Kirkman přišel se skvělou komiksovou sérií „Živí mrtví“, která je na těchto stránkách také recenzována. Noc oživlých mrtvol byla skvělým komorním filmem, kde nás nečekal žádný happy end, ale za to jsme nahlédli do ponurého světa, kde jsou lidé odkázáni pouze na sebe a na ty, s nimiž sdílejí úkryt.

 

Taky vám ta modrá připadá trochu divná?

„Úsvit mrtvých“ je nepřímým pokračováním právě „Noci oživlých mrtvol“. Noc jsme přečkali, alespoň tedy někteří, a probouzíme se do světa, kde přece jen není tak snadné vyrovnat se se šířící se nákazou, kterou zombie představují. Na konci „Noci oživlých mrtvol“ by se zdálo, že všechno je v pořádku, lidé se z toho dostanou, ale svítání přináší nové zjištění. Nemrtví jsou mezi námi a my přesně nevíme, jak se s nimi vypořádat. To je opravdu máme všechny vraždit? I naše dcery a syny? Bratry a sestry? Rodiče, prarodiče, atd.?

 

No jo, ve výtahu není kam se schovat.

„Úsvit mrtvých“ ale přináší mnohem více otázek. Poukazuje na to, jak se společnost rozpadá a činí tak skutečně silným přirovnáním. Je rozpadem společnosti právě ona šířící se nákaza, anebo je to sám člověk? Kdo je vlastně horší? Člověk anebo zombie? Závěr nám dává nejednoznačnou odpověď, ale rozhodně nám ukazuje, že člověk není pouze tím, kdo se snaží přežít. Co na tom, že jsou všude nemrtví, kteří se neštítí rozervat vás na kusy a žrát vaše teplé vnitřnosti? Jsou tu ještě další živí lidé, s nimiž je stejně těžké soužití jako za časů normálních. A tak se mezi sebou nezabíjejí pouze živí a nemrtví, ale také živí a živí. Lidstvo není schopno se sjednotit ani pod obrovskou hrozbou, je to pořád jen boj všech proti všem, každý je v tom více méně sám.

 

Nádherný záběr klasického gore z rukou Toma Saviniho.

První dva filmy fungují skvěle jako sociální kritika a v „Úsvitu mrtvých“ se k tomu navíc přidalo i dobré gore, a to zásluhou Toma Saviniho, legendou této profese. Mimochodem, kdo Saviniho zná, jistě ho pozná i v jedné z vedlejších rolí. V některých scénách je gore skutečně velmi povedené, zvláště pokud se týká trhání živého člověka na kusy. V ostatním efekty ještě trochu pokulhávají, hlavně pokud je nemrtvý střelen přímo do hlavy. Já mám prostě představu, že to musí být taková rána, že člověk, a tím pádem i zombie, prostě padne naznak, doslova to s ním hodí na zem. Ale tohle je jen malá výtka, časem se technologie i v tomhle smyslu vylepšily. Když jsme u těch drobných výtek, přiznám se, že nepochopím, proč mají zombie tak podivný makeup, ale na tom tak nesejde. Beru to tak, že autoři chtěli zdůraznit jejich mrtvolnost.

 

Na koho asi míří?

„Úsvit mrtvých“ je skutečně pojmem ve svém žánru a není film, který by se mu vyrovnal, snad kromě „Noci oživlých mrtvol“. Na dobré cestě je pak seriál „The Walking Dead“, která je skutečně silným počinem, který nenechá nikoho chladným (alespoň v první sezóně). Zombie film však zažívá vrchol na konci 70. let, vrchol, pokud se týká kvality. Určitou renesanci žánru pak přinesl Zack Snyder s remakem „Úsvitu mrtvých“, jedním z mála remaků, které si zaslouží srovnání s originálem. Mnoho diváků dokonce staví remake nad originál, ale v tomhle bych byl osobně opatrnější. Remake je přístupnější dnešnímu divákovi především proto, že je modernější.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Jeden z nejlepších zombie filmů historie. Dává zapomenout na poměrně nezajímavé nemrtvé z klasického období hororu a vytváří zombie moderní ve světě, kde nikdo nemá jistotu, že se dožije rána, stejně jako nikdo nemá jistotu, že skončí právě rukou zombie. Silný film, který nám v závěru ukazuje touhu přežít, která je mnohdy silnější, než cokoli jiného.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

George A. Romero natočil vrchol své tvorby, a tak myslím, že ani není co vytýkat. Drobnosti jsem uvedl v textu a myslím, že to úplně stačí. „Úsvit mrtvých“ je prostě pořádným zombie hororem a to je hlavní.

101 nejlepších hororů (zombie, gore, survival)


Přidat komentář





Související články