#59 - Hory mají oči (1977)

"Hory mají oči" jsou dalším Cravenovým zářezem do historie hororu. Ukázal, že násilí mu není cizí a stal se v tomhle smyslu velmi vynalézavým. Film rozhodně hned nezapomenete.

 

Hory mají oči

The Hills Have Eyes

USA, 1977, 86 minut

 

Režie: Wes Craven

Scénář: Wes Craven

Hrají:

Susan Lanier (Brenda Carter)

Robert Houston (Bobby Carter)

Martin Speer (Doug Wood)

Dee Wallace (Lynne Wood)

 

Asi není úplnou náhodou, že Wes Craven je mužem, s jehož filmy se ve výčtu 101 nejlepších hororů setkáme nejčastěji. Jak jeho prvotina, tak jeho druhý film jsou díla, která určovala žánr, a to ani nemluvíme o dalších filmech, které natočil v budoucnu – především pak o Noční můře v Elm Street, jednom ze základních hororových kamenů slasher žánru. Je jen málo filmů, které si udržely takový zájem, a to i proto, že byly vytvořeny doslova série pokračování. Pravda, úspěšnost je různorodá, ale přesto se jedná o doslova kultovní záležitosti.

 

Několikagenerační rodina na výletě.

„Hory mají oči“ je také jedním z těch kultovních filmů, které utvářely následující období slasherů a splatterů. Místo jednoho vraha zde máme rovnou skupinku horských kanibalů, zmutovaných radiací, která je v oblasti, kde se film odehrává, přirozená asi jako kyslík. Pokud se týká samotné krvavosti... No, je fakt, že existují ještě krvavější filmy, ale Craven to docela příjemně rozjel a ani se nebál ukázat nám vnitřnosti mrtvého psa. Rozkousaná noha Pluta, jednoho z kanibalů, také svědčí o tom, že gore bude hrát v mnoha filmech následující dekády prim. Mimochodem (znalci tohle samozřejmě vědí), ale právě postavu Pluta ztvárnil herec Michael Berryman, který na sobě nemá žádný make-up nebo masku.

 

Ne každá dovolená se obejde bez krve a bolesti.

Příběh filmu je asi poměrně známý, ale v krátkosti: Rodina si jede s karavanem na výlet, trochu sjede z cesty, dojde k nehodě a rodina uvízne v poušti, kde se vše zdá na první pohled v pořádku, ač je kolem jen pustina, ale ve chvíli, kdy „trosečníky“ sledujeme dalekohledem, dojde nám, že tu nejsme sami a že tu s námi jsou další „lidé“. A nejsou to žádní lidumilové... I když, vlastně mají lidi docela rádi, svým specifickým způsobem.

Dochází k masakru a Wes Craven nám ukazuje, v čem je silný. Je nápaditý, pokud se týká toho, jak se napadení vyrovnávají s útočníky. Opět se setkáváme s důmyslnými způsoby toho, jak se zachránit. A opět se nám nabízí příležitost přemýšlet o tom, jak hluboko je v člověku zvíře a kde je vlastně ta hranice, kdy jde o sebeobranu, anebo kdy se jedná už o pouhé vraždění z pomsty. Má člověk vlastně na takovou pomstu právo?

 

Michael Berryman a jeho jedinečná fyziognomie.

Samozřejmě, v první řadě se jedná o dobrou zábavu, ale Cravenovy filmy jsou trochu hlubší a vždy je možné zde najít něco víc než jen vyvražďování. Zde je opět podtext toho, kdy se rodina, poklidně žijící, stává svědky extrémního jednání, které končí smrtí většiny z nich, ale nikoli jejich vyvražděním. Je to právě rodina, kdo nakonec přežívá, i když nutno říci, že také díky psovi, který nese příhodné jméno – Beast.

„Hory mají oči“ jsou drsným snímkem, který ukazuje, jak se horor bude v dalších letech vyvíjet. Máme zde skupinku těch, kteří mají přežít a skupinku lovců. Záleží jen na tom, jak to vlastně režisér pojme a jak to dopadne.

 

Hlavně zůstat tiše. A možná i život bude ušetřen.

„Hory mají oči“ jsou druhem toho filmu, kdy „dobro“ vítězí, ale na druhou stranu, závěrečná scéna odhaluje, že i moderní člověk, středostavovský, je schopen se přeměnit ve zvíře, které bojuje o přežití jakýmikoli způsoby a v rámci pudu sebezáchovy mu není proti srsti ani bestiální vraždění. Na druhou stranu, kdo by vydržel bez emocí sledovat, jak je vyvražďována celá jeho rodina?

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Dobrý film, který nehodnotím přímo v superlativech, neboť pro mě zas tak úžasným spektáklem není. Osobně mám možná radši remake od Alexandra Ajy, který natočil v roce 2006. Film je modernější, ale má stejně skvělou atmosféru. Musím říct, že Aja je skutečně mužem, který má šanci posunout moderní horor. Jen kdyby ho zase pustili k nějakému vlastnímu filmu a ne jen k remakům.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Wes Craven je mužem, který se podílel na utváření hororu posledních 40 let. Dal mu tvář a někdy je ta tvář skutečně příšerná, ať už je zmutovaná, anebo zjizvená a spálená. „Hory mají oči“ jsou jedním ze čtyř filmů, za něž bude Craven vynášen do nebe. Pro mě osobně je však tento film z celé čtveřice nejslabší. Jen tak pro jistotu, ty další filmy jsou: The Last House on the Left, „Nožní můra v Elm Street“ a „Vřískot“.

101 nejlepších hororů (slasher, gore, mučení, survival, vrazi, děti)


Přidat komentář





Související články