#74 - Noční můra v Elm Street (1984)

Legendární film, který se mnohým lidem vybaví při pojmu horor. A to Cravenův snímek ani nemuseli vidět. "Noční můra v Elm Street" se dočkala rozsáhlé série.

 

Noční můra v Elm Street

A Nightmare on Elm Street

USA, 1984, 91 minut

 

Režie: Wes Craven

Scénář: Wes Craven

Hrají:

John Saxon (Donald Thompson)

Robert Englund (Freddy Krueger)

Heather Langenkamp (Nancy Thompson)

Johnny Depp (Glen Lantz)

 

Pro mě osobně je „Noční můra v Elm Street“ jedním z úhelných kamenů moderního hororu. Jedná se o film, který se mladým lidem vybaví mezi prvními, pokud se řekne horor. Nedivím se. Film je ikonický a zároveň stále oblíbený. V podstatě neustále se natáčejí další filmy s postavou Freddyho Kruegera a v současné době už je venku nepříliš povedený remake. Ale i přesto je „Noční můra v Elm Street“ legenda, která patří k tomu nejlepšímu, co se v hororu objevilo a jednoznačně je tím nejlepším, co Wes Craven kdy natočil, a to i s přihlédnutím k filmu „Vřískot“, kterému se ještě budeme věnovat.

Jako spát v tradičním japonském domě.

Proč je „Noční můra v Elm Street“ tak oblíbená? Protože je zábavná. Není to jen dramatický horor. Wes Craven uměl natáčet s mladými lidmi tak, aby to nebyla jen další pitomá teenagerská vyvražďovačka, ale film originální, který má zajímavý příběh a který je imaginativní. Tohle dokázal právě v „Noční můře v Elm Street“, ve „Vřískotu“ pak dokázal žánr, který sám zakládal a který se dostal do bludných vod, parodovat a vytvořit tak nový směr hororu, který si na nic nehraje a který dokáže klišé a mnohé trapnosti, které se v hororu začaly opakovat, brát z jiné stránky, s nadhledem a přesto zajímavě.

Nikdo určitě nechce, aby se mu stalo něco podobného.

Základem úspěchu snímku je samozřejmě scénář, ale především jedna jediná postava. Freddy Krueger v podání Roberta Englunda je natolik geniálním charakterem, že kdyby Craven vymyslel jen jeho, úplně by mu to ke slávě stačilo. Freddy je vrah dětí, to je základ, ale především se jedná o vraha, který si své oběti musí hledat ve snech, protože je tak nějak po smrti. Mrtvým se stal proto, že byl vrahem i za života, ale spravedlnost je prostě někdy slepá, tak ji musejí vzít do rukou obyčejní lidé, kteří nemají patent na zákon. Mají aspoň patent na rozum. Jenže pravda, někdy prostě není možné se těch nejhorších magorů zbavit. A zbavit se Freddyho, to vážně není žádná legrace. Vlastně to asi není vůbec možné. Stačí jen usnout, a ten parchant se vrátí v plné parádě.

Johnny Depp v celé své mladické kráse.

Příběh filmu v podstatě není příliš komplikovaný. Je založen na slasheru, tedy na postupném vyvražďování jednotlivých postav. Ale hlavní podstata filmu tkví v tom, že zabíjení je zde velmi fantaskní, imaginativní a prostě zábavné, stejně jako odporné. Freddy se vyžívá v úchylnostech a svým obětem připravuje smrti, které jsou skutečně unikátními a originální. U tohohle filmu člověka zaujmou i speciální efekty, které jsou velmi povedené a například chvíle, kdy si Freddy rozřízne hruď a ven se vyvalí žluč a červi, je ukázkou toho, jak si Craven dokázal skvěle poradit s přenesením svých vlastních děsivých a bizarních představ na plátno. Za tohle je potřeba mu vzdát holt, stejně jako za to, že vytvořil jednu z nejúspěšnějších sérií, a to jak do počtu pokračování, tak i do množství vydělaných peněz.

Že by sedy lehy v pytli?

Freddy je perverzní, je zvrácený, je hnusný, a to nejen zvnějšku, ale i zevnitř. Je to ukázka šílence, který má ale nad všemi navrch, protože je v podstatě nemožné jej porazit. Uvědomuje si svou výjimečnost a dává to jasně najevo. Nezabije vás v první noční můře, ale pěkně si počká. Bude vás ve snech děsit, až už nebudete chtít nikdy usnout, ale stejně to nakonec nevydržíte a oči zavřete. Pak si pro vás přijde. A vy s tím už nic neuděláte. Jedna, dvě, Freddy jde...

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Zábavný film, který dokáže dokonale spojit horor a komično. Má výtečné vizuální efekty a je jedním z těch filmů, u kterých se většina lidí skutečně bojí. A není vyloučené, že i vám se o Freddym bude zdát. Prostě skvělý film se skvělou postavou, která je tak odporná, až je sympatická. Craven nám opět předvádí svou podivnou zálibu v domácím kutilství a různých udělátkách. Teď ani nevím, jestli to je pozitivní, nebo negativní.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Herecké výkony nejsou nijak úchvatné, což se od teenagerů ani nečeká, jednoznačně nejvýraznější postavou je Freddy Roberta Englunda. I Johnny Depp je tu prostě jen klukem. 

Vaše komentáře

ANONYM
Úžasný horor, vůbec nejlepší který jsem kdy viděla.Skvělá Heather Langenkampová i Robert Englund, samozřejmě nesmím zapomenout na Johnnyho Deppa.Skvělé triky a krvavé scénky,akorát u toho Deppa byla ta fontána krve trochu přehnaná,ale to nevadí.Abych to shrnula,zkrátka supr horor,i když mě to sem tam ani jako horor nepřipadlo.
ANONYM 17.03.2015 20:55:54 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Jsem rád, že se tenhle film pořád líbí, protože já ho osobně mám moc rád.
Martin Štefko 17.03.2015 21:22:23 Reagovat Přidat nový komentář
Kirja
Myslm, ze jsem ho videla... Ja na horory koukam casto a vetsinou jsou to hrozne blbosti.:D No jo, najt dobrej horor neni snadne...A navic je vetsina nevhodna pro deti, takze pak mam vycitky svedomi, ze se na to koukam:D
Kirja 30.08.2015 09:39:16 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Mně se kdysi líbil i ten pocit, že koukám na něco zakázaného :-)
Martin Štefko 30.08.2015 09:56:30 Reagovat Přidat nový komentář
Kirja
Mne obcas taky. Az mi bude za tech sest let osmnact, uz to nebude takove dobrodruzstvi:D
Kirja 30.08.2015 11:57:57 Reagovat Přidat nový komentář
101 nejlepších hororů

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Číst komentáře







Související články