#76 - Moucha (1986)

Legendární film Davida Crinenberga, kterým se zapsal do dějin. Jestli někdo chce dělat remake, ať se učí právě od něj. Tohle je jedno z nejlepších děl o šíleném vědci a jeho posedlosti.

 

Moucha

The Fly

USA, 1986, 96 minut

 

Režie: David Cronenberg

Scénář: Charles Edward Pogue a David Cronenberg podle povídky George Langelaana

Hrají:

Jeff Goldblum (Seth Brundle)

Geena Davis (Veronica Quaife)

John Getz (Stathis Borans)

Joy Boushel (Tawny)

 

Jeff Goldblum je jeden z těch herců, které si člověk prostě zapamatuje. Jeho herecký projev je natolik jedinečný a natolik skvělý, že prostě stojí za to. Osobně ho mám rád snad v každém filmu, ve kterém hrál a prostě se na něj rád dívám. Vlastně si myslím, že dotáhl herecká gesta k dokonalosti. Jeho herectví je možná divadelní, ale přesto si myslím, že je to jeden z nejzajímavějších herců, které Hollywood stvořil, možná taky proto, že začínal filmovat v New Yorku.

Doslova hollywoodský hezounek.

David Cronenberg si zase umí skvěle vybrat herce, stejně jako si skvěle umí vybrat látku, kterou hodlá převést na plátno. Jeho filmy jsou děsivé a „Moucha“ si jednoznačně zaslouží být mezi 101 nejlepšími horory. Je to především proto, že transformace, která je zde poukázána, je skutečně příšerná. Je to především proto, že se soustředíme na samotnou proměnu, kterou prožíváme od počátku až do konce. Navíc na pozadí mileneckého trojúhelníku, což činí všechno komplikovanějším a ještě hrůznějším, protože je to mnohem blíže realitě.

Takové dítě si nepřeje žádná maminka.

„Moucha“ není novou látkou na filmovém plátně, poprvé byla zfilmována v roce 1958 a jednu z hlavních rolí sehrál Vincent Price. Ale musím říct, že Cronenbergeova „Moucha“ je mnohem znepokojivější. Všechno začíná stejně jako jiné příběhy o „šílených vědcích“. Je tu skvělý vynález, který není úplně dokonalý, ale když se zdá, že ano, tak ho vědec vyzkouší sám na sobě. A ono se něco zvrtne. V tomhle případě se člověk teleportuje spolu s mouchou a přijme část její DNA. I když se nejdřív zdá, že je všechno v pořádku a on vlastně jen nabral na síle, změna je mnohem komplexnější a navíc neodvratná. V tomhle směru se vyřádili především maskéři.

Masky ve filmu jsou prostě úžasné. Přeměna člověka v mouchu se ukázala jako velmi vhodnou pro ztvárnění. Cronenberg chtěl, abychom mohli sledovat jednotlivé fáze, a ty jsou skutečně omračující. Jeff Goldblum se mění k nepoznání, chvílemi připomíná Sloního muže. Je hnusný a odporný, stejně jako byla hnusná a odporná Mláďata v předchozím Cronenbergově filmu, který jsme tu recenzovali. Ale přeměna není jen fyzická, má i svou psychickou podobu a také ta je dotažená k dokonalosti. Cronenberg je v tomhle ohledu génius a dokáže zachytit takovou psychickou přeměnu, kterou by nikdo jiný nedokázal. Navíc nikdo jiný jako Cronenberg by nedokázal být tak odvážný a názorný v zobrazování hnusného a nechutné.

No, v Hollywoodu už by neuspěl.

Cronenbergovy filmy nejsou pro večerní dívání se s přítelkyní, která chce romantický film. Z tohohle se jí může zvednout žaludek. Ale právě díky tomu je „Moucha“ jedním z nejlepších hororů, pro mě jednoznačně. Staví se zde na skvělých hereckých výkonech, kdy Jeff je geniální a Gena Davis se k němu dokonale hodí. Tihle dva si padli do noty, a i když jejich láska nekončí šťastně, pořád mezi nimi funguje dokonalá chemie.

A tohle z něj zbylo.

Film nemá happy end a ani ho mít nemůže. To, co nám „Moucha“ v závěru předvádí je skutečně odporné. I když se zdá, že v některých momentech Cornenberg upřednostňuje nenázornost, pak na nás vytasí takový naturalismus, až se z toho člověku zvedá kufr. Je to jen dobře. Takhle to totiž má být. Když vás kousne radioaktivní pavouk, nejspíš se z vás nestane Spider-Man, ale prostě umřete. Když se omylem teleportujete s mouchou, taky nečekejte, že se vám poštěstí získání superschopnosti létat. Finále tohohle filmu nám nádherně ukazuje, jak daleko přeměna může zajít. Nic pěkného.

 

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

I když říkám, že na film byste se neměli dívat s přítelkyní, já ho poprvé právě s přítelkyní viděl. Ona byla docela znechucená, ale já jsem byl nadšený. A jsem nadšený pokaždé, když tenhle film vidím, i když mě trochu mrzí, jak se můj oblíbenec odporně mění.

 

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:

Jeden z velmi, velmi odporných, ale přitom naprosto skvělých filmů.  Zaslouží si být mezi 101 nejlepšími horory. Já nemám co vytýkat.

101 nejlepších hororů

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář







Související články