Josef Lachendro: Les

Povídka, která se umístila na 8. místě v pátém ročníku Literární soutěže Horor Webu. Povídka je uvedena v podobě, v jaké byla zaslána.

„Světlo! Konečně světlo!“ proletělo mi hlavou tak rychle a nahlas, že všechny ostatní myšlenky se stáhly a pak úplně utichly. Nebylo se ovšem čemu divit po tolika hodinách bloudění lesem jenom za měsíčního světla. Mobil se mi vybil už pár hodin zpátky a chybějící triko a boty se začaly podepisovat na mém zdraví. Kdyby mě jenom tak rychle nevyhodila a neposlala do tohohle špinavého lesa. To mi připomnělo ten pach, který mě do lesa přivítal a už se nepustil. Byl to silný štiplavý, skoro až vypalující zápach, který jsem znal, když jsem ještě dávno předtím procházel kolem starého, ale noblesního domu.

„U starého dubu zahni vpravo!“ vzpomněl jsem si na její hlas, když jsem vcházel mezi první stromy. To vypadám jako skaut, nebo zálesák, že mi dává takové instrukce? Povzdechl jsem a zrychlil krok směrem k plápolajícímu světlu.

                Nemohl jsem přestat myslet na ten pach a nohy zapadající do slizkého a lepkavého bahna mezi kořeny stromů. Občas jsem šlápl na nějakou větev a ta se buď s hlasitým prasknutím rozlomila, nebo mou váhu snesla a nepatrně zavrzala. Ani jsem nemohl věřit tomu, do čeho jsem se kvůli jednomu večeru dostal. Ze všech těch holek jsem si musel vybrat tu, co bydlí hned u lesa a navíc je ve svých dvaceti letech vdaná.

                „Kirde,“ sladký hlásek vycházel ze směru světla a podivně se odrážel od kmenů všech stromů. Zastavil jsem se, noha se mi zabořila hluboko do díry zaplněné bahnem. Dostal jsem se tam až po koleno a látka mých džínsů začala nasávat vodu.

                „Sakra!“ vyhrkl jsem rozzuřeně a opřený o loupající se dřevo. Vzadu po krku mi přeběhl studený vítr, který byl v letním období skoro nemožný. Něco mi říkalo, že jsem udělal spoustu pitomých chyb po sobě a první z nich bylo vůbec přijet do tohohle města. Listí všude kolem mě zašustilo a i studený studený vítr se rozumně vydal na útěk. Vytáhl jsem smočenou nohu a pomalu jí položil na nedaleko ležící kámen. Pocítil jsem puch, který se na mojí noze vynesl na vzduch. Něco mi říkalo, že bych měl utéct, ale tělo odmítalo spolupracovat s rozumem. Dech se mi zatajil a cítil něčí oči bodající mně zezadu do krku.

                „Kirde?!“ znovu ten samý hlas akorát zpěvavě. Snažil jsem se přijít na to, odkud onen hlas vychází, ale zdálo se, že tóny sladkého hlasu vychází odevšud najednou. Dívčí hlas si začal broukat a občas do rytmu přidal nějaké to slovo, které mi stejně nic neříkalo.

                „Notak! Vylez!“ zakřičel jsem už spíše naštvaný, ale dívce, která pobíhala kolem, to vůbec nevadilo a začala si naplno zpívat svou nesrozumitelnou avšak překrásnou píseň.

                Po několika minutách strávených hledáním mi udělala to nejhorší. Přestala.

                „Ne! Ne, ne, ne! Prosím ne!“ škemral jsem o její píseň jako posedlý. Ty tóny jejího hlasu mi začínaly chybět čím dál víc. Stal jsem se na té písni závislý a po chvíli mi začaly docházet její slova. „Život, krása, láska,“ a to slovo, který mě nejvíce děsilo a fascinovalo, byla „smrt“. I tak jsem to chtěl slyšet znovu. Chtěl jsem, aby mi v hlavě zněly ty tóny. Byl jsem na té písni opravdu závislý!

                „Kirde?“ poprosila po chvíli naprostého ticha. Můj mozek křičel na poplach, chtěl jsem utéct, ale musel jsem slyšet tu píseň. Prostě jsem musel!

                Někdo mi jemně poklepal na holé rameno. Jemná, příjemná, ale chladná kůže na jejích prstech se začala čím dál více dotýkat té mé. Bylo nehorázné horko, ale i přes to její ruka byla chladná. Přejížděla po mém rameni, hladila a lechtala. Zavřel jsem oči a čekal, co bude dál, co udělá. Přidala druhou ruku a našla místo, na kterém byla dlouhá pokroucená jizva. Věděl jsem, jak to vypadá, ale v takové tmě to bylo leda cítit.

                „Co se ti stalo?“ hlesla a já pocítil ten podivný druh bolesti, který vzniká jenom na jizvách. Cítil jsem taky její její slabý ledových dech, ze kterého mi vstávaly chloupky na krku.

                „Co děláš tady v lese? Sama? Uprostřed noci?“ odbočil jsem najednou od tématu, jenom abych se vyhl své vlastní odpovědi. Povzdechla a ruce stáhla, jakmile to udělala, otočil jsem se, jen abych se podíval na to, jak vypadá. Zmizela dřív, než jsem to stihl.

                Konečně jsem se probral a znovu se vydal na cestu a přitom sám sebe přesvědčoval, že dívka, jejíž doteky jako bych pořád cítil, byla jen sen či přelud. Proto jsem ignoroval jakousi žízeň, strádání po té písni a brodil se přes čím dál více temnější les.

                Sova! Ta mrcha mě vyděsila málem až k smrti. Vyletěla z větvoví přímo naproti mě a přitom houkala jako šílená. Vsadil bych se, že to udělala schválně. Jakmile přeletěla nad mojí hlavou, ztratil jsem rovnováhu a kryjící si obličej přepadl na záda do hřejivého náručí slizkého a smradlavého bahna.

                Chvíli jsem tam tak ležel a rozmýšlel, jestli má cenu vstávat. V hlavě se mi přitom promítaly myšlenky, že bych měl počkat do svítání. V tu chvíli jsem si prohmatal kapsu, abych se ujistil, jestli mám pořád svůj mobil. Možná kdybych ho dal do úsporného režimu mohl bych poslat zprávu, ať mě přijdou zachránit. Nebyl tam, zkusil jsem ostatní kapsy a při zjištění zakřičel do tmy. Někde po cestě jsem ho musel vytrousit ale kde? Rychle jsem vstal a celý špinavý od bahna se vydal dál tím stejným směrem. Proč jsem si sakra myslel, že člověk jako já co se ztratí i na rovné cestě se neztratí v lesem tak hlubokém, že nikdo neví, co tu v téhle době žije. Začala mě pohlcovat úzkost.

                „Kirde?“ znovu se ozval ten její zpěvavý hlas. Byla zpátky? Takže to nebyl jenom sen? Rozhlédl jsem se, jestli ji někde nespatřím a pak se zahleděl do dáli. Cosi se třpytilo za stromy a odráželo to měsíční svit.

                „Proč se už neprobudím?“ pomalými kroky jsem se blížil k třpytivé ploše položené uprostřed lesa. Odstrčil jsem několik větví a spatřil to nejkrásnější ve svém životě. Tůně skrytá mezi stromy, odrážející měsíční svit. Bylo to jako z přehnané stupidní pohádky.

                „Jakto že jsem si toho nevšiml předtím?“ zeptal jsem se, aniž bych věděl, kde se dívka nachází. Pocítil jsem zase její ruku na svých zádech. Ten chlad a klid, který s ní přicházel mě dováděl k šílenství. Hladila mě a občas nenápadně přejela po ošklivé, ale už dávno zahojené jizvě.

                „Jak se ti to stalo?“ ptala se nedočkavě. Chtěl jsem se otočit, ale bylo mi jasné, že kdybych to udělal, zmizela by. Jakmile přejížděla po mém rameni, pokusil jsem se jí chytit za ruku a podařilo se. Byla tak nepřirozeně chladná a její kůže tak dokonale hladká.

                „Řekni mi svoje jméno a já ti povím, jak jsem přišel k té jizvě,“ řekl jsem odhodlaně s vědomím, že už nemám co ztratit. Vytrhla svojí ruku a já toho chtěl využít a nechal jsem se její silou otočit. Povedlo se, ale dívka tam nebyla.

                „To bys nepřežil,“ odpověděla z dáli. Zase se jí podařilo utéct, tedy pokud utíkala. Do té doby mě to nenapadlo, ale co když nebyla člověk? Co mě to napadalo, jasně že byla člověk!

                „Zkus mě!“ zakřičel jsem odvážně, a přitom jsem věděl, že toho budu litovat. Stejně jako zbytku večera.

                „Prvně mi řekni o těch jizvách!“ odvětila mi a já potřásl hlavou.

                „Jsem ten typ člověka, co nikde nezůstane dlouho,“ začal jsem a čekal co mi na to řekne.

                „Co to znamená?“ zeptala se nechápavě. Cítil jsem její pohled na svých zádech, na tom místě, kde byla ta jizva.

                „No, když jsem jednoho dne našel holku co by se mnou šla, tak se mi zase povedlo úspěšně zjistit, že má manžela. Byl to nehorázný zmetek a celou dobu co byli spolu, jí mlátil,“ pokračoval jsem a slyšel její výdech.

                „Smilnils?“ zeptala se tak nevině. Přikývl jsem a v dálce za lesem zahřmělo, pak následoval blesk. Nemohl jsem si pomoct, ale tohle mi přišlo jako špatné pořadí přírodních jevů.

                „Přišel za náma s podělaným tágem. Nějak se to semlelo a to tágo o mě roztřískal, když jsem se pokusil tu holku bránit. To mu ale nestačilo, a jakmile to tágo už nebylo použitelné stejně jako já, zabodl mi ho do lopatky a jel s ním dolů,“ dopověděl jsem a zaslechl hrozivý údiv. Zděsila se nad tím a znovu se objevila za mnou. Znovu jsem pocítil její ruku na svých zádech.

                „Nechápu,“ vydechla po nějaké době, kdy své ruce zahřívala o mou kůži.

                „Copak nechápeš?“ pošeptal jsem.

                „Zní to jako bys byl hodný a sama to v tobě vidím, proč smilníš? Vždyť jsi v duši tak hodný,“ vyhrkla nechápajíc.

                „Něco mi chybí,“ odpověděl jsem a ona ucukla.

                „Smím se zeptat na tvé jméno?“ šeptal jsem dál.

                „Co ti chybí?“ ignorovala mě.

                „Nastav ruku!“ poručil jsem a spatřil před sebou bledou kůží potaženou ručku jako od malé dívenky. Pořád stála za mnou, ale to nevadilo. I přes ten chlad jsem malou dlaň přemístil na místo, kde se mělo nacházet mé srdce.

                „Jsem neúplný,“ vyřkl jsem a ona sevřela dlaň v pěst.

                „Kde je zbytek?“ zeptala se jako by se jednalo o nějaký předmět.

                „Ta, které jsem ho dal, utekla s jiným,“ odpověděl jsem a už se připravoval na mýtickou smrt pod vlivem jejího jména.

                „Teď moje část dohody, ale nejdřív bych tě chtěla ještě o něco poprosit,“ hlesla a já už se nemohl dočkat slíbeného konce.

                „Zatančíš si se mnou?“ najednou byl v jejím hlasem slyšet ten stud, strach a nervozita.

                „Nikdy bych nemohl odmítnout tanec,“ odpověděl jsem a pak si mě otočila. Stála tam, dlouhé kudrnaté vlasy s bílou barvou a občasně zapleteným zeleným listím. Malé kulaté tváře a bledá kůže byly tak dokonalé. Sklopil jsem oči na její tělo a spatřil šaty ušité z listí bez ramínek a bez bot.

                „Kde bys tu chtěla tančit?“ vydechl jsem plný úžasu. Naklonila hlavu na pravou stranu a pak ukázala levou rukou na blyštící se tůňku. Pokýval jsem hlavou a pobídl jí, aby mi podala svou ruku. Přijala jí a pak mě vedla přímo na vlnící se pódium.

                „Proč chceš zemřít?“ zeptala se, ještě když jsme ruku v ruce kráčeli směrem k vodní hladině. Při jejím prvním kroku se její noha jednoduše vznášela na vodní hladině, ale při tom mém jsem se málem ponořil do vody. Držela mě tak pevně, že jsem si připadal jako bych na té hladině opravdu stál, pak se hladina ustálila a já získal pevnou „půdu“ pod nohy.

                „Nechcu umřít, jenom chci být s tebou,“ pošeptal jsem jí do ucha, když jsem si konečně získal jistotu ve svém postoji. Pevně jsem jí chytil kolem boků a začal se hýbat do jemných rytmů písně, kterou jsem od ní předtím slyšel. Položila svou hlavu na mé rameno a zasněně se dívala na stromy.

                „Proč se mnou?“ pokračovala po nějaké době nádherného ticha doprovázeného šuměním stromů.

                „Připadala jsi mi tak smutná, když jsem tě slyšel poprvé,“ odpověděl jsem jí. Ani jsem si to neuvědomoval, ale najednou mi došlo, že to tak má skončit.

                „To bys pro mě udělal?“ zeptala se a vzhlédla ke mně. Podívala se mi do očí a já do těch jejích. Byly tak plné utrpení, samoty a smutku. Rudou barvou potažené kdysi hnědé oči. Pomalu jsem zavřel oči a pokýval hlavou. Voda už nás nedržela na své hladině a pomalu jsme se začali potápět do jejích hlubin. V chladném, ale zároveň hřejivém objetí jsem se s neznámou dívkou potápěl do tůňky uprostřed temného lesa a připadalo mi to naprosto v pořádku. Už nezbývalo moc a oba bychom byli pod vodou, ale najednou se objevilo slunce. První sluneční paprsky se vynořily zpoza stromů a zasáhly dívku přímo na holou kůži. Začala mizet a její síla, která mě táhla dolů ke dnu slábla. Mizela mi přímo v náručí, jako by tam nikdy nebyla.

                „Co se to děje?“ zeptal jsem se jí a ona se nešikovně usmála. Rozplývala se, ale pořád se snažila hledět přímo do mých očí.

                „Chtěla jsem být s tebou,“ odpověděla a sklopila oči.

                „Jsem pomalá,“ dokončila a pak zmizela úplně. Voda se kolem mě obmotala a já se musel najednou nad hladinou držet vlastní silou. Zmizela, já ani nepoznal její jméno a to poznala můj příběh. Vyšel jsem na břeh a přešel k jednomu ze stromů, popadl ostrý kámen na břehu a začal vyřezávat těch pár slov, co jsem se naučil.

                „Díky za procházku snad si to zopakujme.“ stálo tam po tom, co jsem skončil.

Vaše komentáře

Estrellita
Nechápu, čím si tahle laciná slátanina vysloužila místo v první desítce. Jako bych četla deníček ufňukané patnáctky (úroveň psaného projevu tomu odpovídá), jenom v pánském provedení. Kde je pověst? Kde je nějaký strach? Kde je schopnost psát aspoň trochu poutavě? Kde je nějaká logika jednání postav nebo aspoň pokus o solidní výstavbu děje? Dobře, uznávám, autor nedělá pravopisné chyby. Ale to pro dobrý příběh vážně nestačí! Tohle jsem protrpěla. 28%
Estrellita 03.01.2017 14:28:19 Reagovat Přidat nový komentář
Anenom
Smím se zeptat na vaše umístění v soutěži, či přímo povídku?
Anenom 08.02.2017 10:57:07 Reagovat Přidat nový komentář
Estrellita
Já tu nejsem od toho, abych soutěžila. Nabízím pouze konstruktivní kritiku. Zatím jsem se setkala s kladnými reakcemi, autoři se většinou chtějí zlepšit a jsou vděční za podněty. Upřímně, Váš text je hrozný, nesplňuje zadání, čtenáře nebaví (nesoudím jen podle sebe, text četli další čtyři lidé, s kterými jsem jej řešila), není strašidelný a navíc obsahuje chyby (např. se píše nevinně, ne nevině, místy ignorujete interpunkci, děláte tvaroslovné chyby - kupř. "pobídl ji", nikoli "jí", atp.). Pokud kritiku neunesete, tak pardon, nicméně jestli chcete svoje díla veřejně prezentovat, kritice se stejně nevyhnete. Je potřeba zahodit vlastní ego a pracovat na sobě, protože v případě zveřejněného textu už píšete pro čtenáře, ne jen pro sebe. Pokud chcete za takový text pochvalu, budete ho muset dát přečíst rodině, přátelům nebo někomu, kdo vám nebude chtít ublížit nepříjemnou pravd...
Estrellita 08.02.2017 11:35:50 Reagovat Přidat nový komentář
Estrellita
pravdou. Hodně štěstí.
Estrellita 08.02.2017 11:36:35 Reagovat Přidat nový komentář
Hororová tvorba


Číst komentáře





Související články
Daniel Hoang: Krvavý psi
Renáta Horká: V ohrožení života
Jana Pacáková: Zimní čas
Nikola Puškárová: Nemrtvá
František Bui: Světlonoš
Katerina Dvořáková: Další nakažený
Robert Poch: Ztracený život
Vladimír Zábrodský: Bestie - jedna, dvě
Lenka Winzigová: Hlásal o tom jinak
Michaela Cvejnová: Boj o přežití aneb nemilosrdný Halloween
Eliška Kohlíčková: Pod tlakem
Gabriela Navrátilová: Hra o život
Ondřej Kocáb: Biohazard
Laura Pokorná: Hra
Petr Miňovský: Na správném místě v nesprávný čas
Leontýna Trníková: Noc ve škole
Emanuel Svoboda: Soutěžan
Václav Nerud: Děs v nemocnici
Lukáš Vesecký: Objev
Mirek Šváb: Hvězdář
Jiří Janík: Horor přichází z vesmíru
Martina Kimová: Horor přichází z vesmíru
Simona Michálková: Smrtící déšť andělů
Jakub Zemánek: Souhvězdí černého motýla
Roman Bílek: Vůně levandulového pole
Katerina Dvořáková: Trn
Johnny G: Gilgamešův klíč
Romča Štěpánek: Smrt pod vašima nohama
Marcela Handlová: Není zahrada, jako zahrada
Martin Melichar: Věčnost
Matěj Novobilský: Radochova studna
Tereza Hladká: Rudé květy
Roman "BeeSee" Bílek: Šelma s karmínovýma očima
Michal Nožička: Les
Jana Rozmarinová: Teke Teke
Ekia: Pověst o Temné ženě
Alena Kohoutková: Tanečnice
Anežka Pelantová: Tiché klekání
Jitka Ládrová: Kočičí smrk
Ondřej Kocáb: Na okraji propasti
Jela Abasová: Sestřiččin pláč
Zdeněk Hulbach: Pod Ďáblovou skálou
Václav Nerud: Jeskyně hrůzy
Martin Petiška: Popravy aneb Smrti
Tereza Řiháková: Upíří chůva
Ladislav Zelinka: Probuzení
Lenka Kašparová: Já nevím
Kirja: Monstrum
Mirek Šváb: Hledač pokladů
Michal Horák: Teror z lesa
Anna Štětková: Stačí zatáhnout závěsy
Tomáš Vorobok: Proměna Josefa Kulíka
Michaela Buriánková: Kde dávají kočky dobrou noc
Robert Poch: Pomsta
Petr Doležal: Pondělí
Zdeněk Hlaváček: Kousnutí
Ondřej Kocáb: Stodola
Tomáš Hladký: Ovečka jde do nebe…
Jakub Zemánek: Nová adresa
Ida Burghardt: Rekviem pro baletku
Karolína Kristlová: Zastaralý dům
Nikola Marešová: Usínání
Vilém Koubek: Rok
Tereza Janošcová: Dismay dcera temnoty
Tereza Yeny Stratilová: Halloween v Andoveru
Lukáš Záleský: Vítejte v Little Stone
Mirek Šváb: Skrýš
Eliška Hrachová: Ztracená vzpomínka (povídka)
Petr Šuráň: Ratolesti
Roman Vaněk: Samhain
Ondřej Kocáb: Navždy spolu
Helena Drdlová: Mám pod postelí bubáka!
Michal Matoušek: Martin Kroloch
Eva Maříková: Přitažený za vlasy
Honza Vojtíšek: Koledu nebo něco provedu
Tomáš Kratochvíl: Melinbrosia
Anna Veselá: Nemělo by se zapomínat
Martina Tajemná: Klára
Tomas Vorobok: Obrat
Václav Nerud: Krvavý Halloween
Petr Moravec: Campbellova hrobka
Tobiáš Nečas: Opice
Jakub Zemánek: Pekelník
Jana Chlupová: V odstínech smrti
Shaiva Lepra: Manželská krize
Petr Šulc: Klec
Irma Bolkvadze: Experiment
Lucius Pelner: Zuby
Vít Martin Matějka: Onkostar
Lenka Raclavská: Bílá orchidej
Barbora Majerčinová: Horor přichází z vesmíru
Barbora Langrová: Horor přichází z vesmíru
Marek Bílek: Horor přichází z vesmíru
Vlaďka Novotná: Horor přichází z vesmíru
Kateřina Kollmannová: Kimi no nawa
Petr Miňovský: Drobné zaváhání
Vlado Hložka: Návštěva
Sára Rudová: Podivný kámen
Petr Šulc: Pokání
Vladimír Zábrodský: Mimozemšťan
Ondřej Kocáb: Naše nejlepší mozky
Nikola Puškárová: Tajemné zrcadlo
Radka Zerzánková: Jatka v pramenu
Pavla Skřivánková: Zlatařická Paní
Petr Šulc: Přízrak ve městě
Radka Gregušová: To co z nás zůstalo
Mirek Šváb: Žďár
Štěpán Pospíšil: Povídka o ztracené duši
Dan 'Euronymos' Ledl: Mormo
Kateřina Linková: Long Lankin
Michal Horák: Davidův prak
Tomáš Hladký: Němý sluha
Petr Borovec: Dívka v kapli
Vladimír Zábrodský: Prokletí
Jan Konečný: Πλάσματα του φωτός [Plásmata tou fotós]
Jakub Zemánek: Zpívající lípa
Vít Martin Matějka: Vila
Maya Urbanová: To se přece nestává
Bára Saša Menčíková: Smích klauna
Pavel Hýbl: Páteční večer: Myslíte, že vás nic nepřekvapí?
Martin Hájek: Adéla
Veronika Havelková: Tylovské psycho
Antonín Martínek: Pod kůží
Edita Knotková: Sindibádova poslední cesta
Eliška Drongová: Kosířka
Karel Galoni: Smrt je krásná
Michal Matoušek: Něco tam skrývají
Veronika Papanová: Deník - Posel smrti
Jitka Mertlová: Výměna
Eva Bartáková: Prase na porážku
Simona Švantnerová: Třináctka je smolné číslo
Jela Abasová: Tak já se zpovídám
Vladimír Zábrodský: V rokli Pustého žlebu
Svozilová Ludmila: Vítej v pekle, Ireno
Jiří Linhart: Nezvaný host (variace na věčné téma)
Kateřina Richtrová: Kara a Hallowen
Zuzana Moravcová: Střepiny strachu
Jiří Sivok: Jen víra
Martin Koreček: Noční
Barbora Zakonovová: Halloween
Lenka Dvořáková: Hostina
Jana Hollmann: Chata hrůzy
Veronika Schreiberová: Áách jo, Halloween
Petr Boček: Dýňová kalamita
Adéla Rosípalová: Démoni a duchové o Halloweenu
Tereza Kadečková: Tanec s duchy
Klára Kubíčková: U zrcadla
Jakub Ullmann: Krok od zatracení
Vojtěch Zvelebil: Návštěva ze starých časů
Vít Martin Matějka: Plyšák
Michaela Neuvirtová: O večeru halloweenském
Michaela Cvejnová: Sss