Martin Koreček: Noční

Povídka, která se umístila na 27. místě ve třetím ročníku Literární soutěže Horor Webu. Povídka je uvedena v podobě, v jaké byla zaslána.

Projíždím smutným městem. Pomalu, pozvolna. Rozhlížím se. Osvícen pouze rudou blikačkou vzadu a bílým světlem vpředu.

Pouliční lampy zhasínají. Všechny naráz. Z oken paneláků se na mě šklebí tváře Halloweenských dýní a od úst se mi valí pára. Ochladilo se.

Kolo vrže do mírného kopečku, stejně jako moje kolena. Zřejmě se mu také nikam nechce. Však komu by se chtělo v čase mrtvých duší na noc do práce. A budu tam sám. Sám v malé vrátnici u velikého mlýna. V tašce si vezu pivo a svačinu, mé věrné společníky.

Ihned po příjezdu zamykám kolo k zábradlí, rozsvěcím světlo nad stavidly a beru do ruky hrábě. Povinností vrátného je mimo jiné i čištění česlic před turbínou.

Potom obyčejně chodím na dvůr a prohlížím budovu mlýna zvenku. A ani dnes to nedělám jinak. Mlynáři totiž rádi zapomínají zhasínat a dalším mým úkolem je abych to dělal za ně.

Dnes to je v pořádku.

Dívám se na tu obrovskou budovu s oprýskanou omítkou. Lampa na stěně mlýna zlověstně problikává a mně se zdá, že ve třetím patře někdo rozsvítil a zhasl baterku.

Zloděj nebo bezdomovec, ty už se mi tu jednou uhnízdit chtěli. Ať to bylo, co chtělo, už se to znovu neobjevilo. Mám strach, ale přesto si beru tyč a vcházím do provozovny.

Vstupuji do té části, ve které se čistí a připravuje obilí na mletí.

Hned za dveřmi mě do nosu praští typický zápach obilného prachu smíšený s něčím, co nedovedu rozpoznat.

Sahám po vypínači, ve snaze rozsvítit na schodišti, ale nedaří se.

Ještě chvilku čmuchám jako pes stopař a teprve potom jdu do schodů. Je jich přesně jedenáct. Počítám je, abych nešlápl do prázdna. Jdu k prvním dveřím. Stojím, poslouchám. Zpoza nich se ozývá šramot. 

I světlo v místnosti, do které vstupuji, se odmítá rozsvítit. Tiše kleji: „No, do prdele.“ Beru si do ruky baterku a namířím jí do nejzazšího rohu místnosti. Na hromádce pšenice se pasou tři potkani. Jeden z nich má na mnoha místech vykousanou srst až na kůži.

Jakmile je zasáhne proud světla, mizí do děr.  Až na toho, který vypadá, jako když do pěti minut pojde. Šourá se podél zdi s pohledem stále upřeným na mě. Je to zvláštní, ale mám pocit, že je slepý.

Zvedám ze země smetáček a házím ho po něm. Křičím, na poměry ztichlého mlýna až zbytečně hlasitě: „Zmiz, ty hajzle prašivej.“

Nezdá se, že by zvíře zvýšilo tempo. Dobelhává se v poklidu k díře, kde kdysi vedl kabel, věnuje mi poslední pohled a s námahou mizí. V tu samou chvíli, kolem mého obličeje prosviští něco chladného. Baterka zhasíná a šramot opět sílí. Zřetelně slyším cupitání malých nožiček a pohyb ocásků po dřevěné podlaze.

Snažím se přivyknout tmě. Rozpoznávám obrysy spádového potrubí i stroje na odírání povrchu zrna. S předpaženýma rukama se vracím ke dveřím. Šmátrám, tápu. Těch pár kroků nazpět je nekonečných. Provází mě skřípot a pocit, že za mnou někdo stojí. Prudce se otáčím. Máchám tyčí na slepo do prostoru. Nic. Nikdo.

Něco se dotýká mého ramene. Otáčím se zpátky a znovu praštím do prázdna. Ke dveřím už zbývá natáhnout ruku. Udělám krok a cítím, jak mi někdo dýchá za krk. Nemám odvahu se otočit. Klika dveří je na dosah. Nejspíš průvan, říkám si v duchu a pomáhám si svým hlasem. Za jistých okolností mě to uklidňuje. „Jestli mě nepřestaneš srát, tak tě přetáhnu tyčí, že tě ostatní bubáci nepoznaj.“ Vlastní hlas mě ale tentokrát děsí, zvláště když je doprovázený slabým smíchem.

To už je moc. Otáčím se potřetí. Vidím obrys postavy a instinktivně ustupuji. Tyč připravenou k obraně.

Ten podivný zápach, který jsem nemohl rozeznat, je teď mnohem intenzivnější. „Kdo, kdo jsi?“ koktám a čekám na odpověď.

Čekám, mám sucho v krku. Místo odpovědi najednou vylétne umrlčí obličej s opadávajícím masem a s očima bez duhovek. Zápach vychází z pusy toho přízraku, který na mě hledí z pěti centimetrů a ječí.

Udělám rychlé dva kroky a zády rozrážím protipožární kovové dveře. Sbíhám dolů k východu ze mlýna.

Zamčeno.

Zpátky a spojovacími dveřmi do části s vlastním mlýnem. S rozsvěcením si nedělám hlavu. Prchám potmě. Přeskakuji náhradní válce do mlecích stolic a modlím se, aby dveře do míchárny byly otevřené. Tam bych už ven prolezl škvírou okolo nakládacího pásu.

Je odemčeno. Vbíhám dovnitř a rozhlížím se. Opět ta děsivá tma a světlo nereaguje. Jdu rovnou k pásu, když se ve tmě objevují čtyři kulatá světýlka ve výšce hlavy. Další dva démoni. Oči jim svítí a na kostnatých tělech visí cáry oblečení. Odporní, pokrytí hnilobou a plísní.

Moje oči už zcela přivykají tmě. Na nic nečekám a přemísťuji se k pásu. Škrábu se na konstrukci dopravníku a jako červ se sunu ven.

Jestliže démoni dosud nevydali hlásku, teď se jejich chrčení mění v jekot, který už jsem slyšel, a pomalu přechází do takové výšky, až praskají ušní bubínky. To už se dostávám půlkou těla ven a dýchám čerstvý vzduch.

Zrychluji pohyb. Pozdě. Jeden z démonů mě chytá za nohu a snaží se mě vtáhnout zpátky. Kopu, zmítám se a rukama se pokouším vytáhnout ven.

Nohami kopu do něčeho tvrdého. Nejspíš to je démonova hlava, protože sevření povoluje a já se mohu vyplížit do bezpečí.

Spouštím se asi ze dvou metrové výšky na dvůr a dávám se do běhu. Prší. Na žulových kostkách se mi občas prosmekává noha, ale nepadám. Lampa na mlýně svítí a ozařuje velikánskou dýni v trávě před vilou, která kdysi byla honosným sídlem majitele mlýna.

Zelenina má odporný škleb, jako všechny hloupé dýně o Halloweenu. Svítí v ní svíčka a včera tady nebyla.

Zastavuji se a obracím. Začíná mi to docházet. „Tak dost hoši,“ hulákám, „nemám náladu na vaše Halloweenský vtipy. Víte, že ten svátek neuznávám.“

Zpoza vily vychází démon. Ve svitu lampy se tváří hrozivěji než ty, co už jsem potkal. Má červenou tvář a hluboké vrásky. V ústech všechny zuby do špičky. Tělo bledé, zahalené do jemné tkaniny a přes to černý plášť.

„Skvělá maska Franto,“ pokouším se odhadnout jednoho z mlynářů podle výšky.

Démon zrychluje. Ne, neběží. Ale jde natolik rychle, že mi nahání zase strach. Nehýbu se. „Tak už neblbni,“ říkám.

Démon skáče.  Letí vzduchem dobré tři metry a přistává na mě. Vrávorám. Jeho zuby se mi zahryzávají do ramene a já chápu, že to není hra.

Je překvapivě lehký, asi jako dítě. Odhazuji ho. Dopadá ke kovanému plotu.

Už zase utíkám. Tentokrát rovnou ke kolu. Třesoucí se, zraněnou rukou tahám klíče z kapsy a snažím se odemknout zámek.

Démon se vzpamatovává a jde za mnou, následovaný dalšími. Celé to připomíná útok zombie z béčkového horroru. Nechávám kolo kolem a lezu po hromosvodu na střechu vrátnice. Jen bůh ví, proč jsem se nezamkl uvnitř.

Démoni se sápou za mnou. Všichni až na jednoho. Jejich rudý vůdce zmizel.

Jeden z démonů proráží dveře vrátnice a vniká dovnitř. Kdybych tam nyní byl, jsem v pasti, i když na střeše to není o mnoho bezpečnější. Štěstí je, že za mnou ty stvůry nemohou. Nezvládají to.

Čekám, kdy začne svítat. S nadějí se dívám na hodinky.  Do rozbřesku je daleko.

Nervózně přecházím po střeše. Přemýšlím, třesu se strachy a chladem.

Démon v černém plášti se z ničeho nic zjevuje vedle mě. Vůbec nevím, jak se sem dostal. Rána na ruce nesnesitelně pálí.

Couvám.

On jde ke mně blíž. Ukazuje prstem kamsi doprostřed mých prsou a v tu chvíli přestávám mít strach. Démoni dole čekají, zraky upřené vzhůru. Nevypadají tak zle. Spíše smutně, zoufale. Jednomu z nich snad dokonce tečou slzy.

Rudý démon ke mně přistupuje. Už nemám kam ustoupit. Chytá mě oběma rukama za krk a zdvíhá do výšky. Nemohu dýchat.

Staví mě na zem. „A nyní jdi,“ velí a já poslušně slézám ze střechy, na krku vypálené znamení.

Přidávám se k ostatním zatracencům, kteří doufali, že je vysvobodím.

Vaše komentáře

Estrellita
Tohle nebylo špatné. Mám pár výhrad co se týče zbytečné parcelace textu a několika hloupostí, taky si nejsem jistá, zda byla volba prézentu tak úplně šťastná, ale ve finále se to dalo číst. Žádná velká originalita se tady nekonala, místy byl příběh nudný a hlavní postava se chovala nelogicky, na druhou stranu bylo výborně dodrženo téma a nějakou jakž takž atmosféru to mělo taky. 60%
Estrellita 01.12.2016 12:31:17 Reagovat Přidat nový komentář
Hororová tvorba


Číst komentáře





Související články
Daniel Hoang: Krvavý psi
Renáta Horká: V ohrožení života
Jana Pacáková: Zimní čas
Nikola Puškárová: Nemrtvá
František Bui: Světlonoš
Katerina Dvořáková: Další nakažený
Robert Poch: Ztracený život
Vladimír Zábrodský: Bestie - jedna, dvě
Lenka Winzigová: Hlásal o tom jinak
Michaela Cvejnová: Boj o přežití aneb nemilosrdný Halloween
Eliška Kohlíčková: Pod tlakem
Gabriela Navrátilová: Hra o život
Ondřej Kocáb: Biohazard
Laura Pokorná: Hra
Petr Miňovský: Na správném místě v nesprávný čas
Leontýna Trníková: Noc ve škole
Emanuel Svoboda: Soutěžan
Václav Nerud: Děs v nemocnici
Lukáš Vesecký: Objev
Mirek Šváb: Hvězdář
Jiří Janík: Horor přichází z vesmíru
Martina Kimová: Horor přichází z vesmíru
Simona Michálková: Smrtící déšť andělů
Jakub Zemánek: Souhvězdí černého motýla
Roman Bílek: Vůně levandulového pole
Katerina Dvořáková: Trn
Johnny G: Gilgamešův klíč
Romča Štěpánek: Smrt pod vašima nohama
Marcela Handlová: Není zahrada, jako zahrada
Martin Melichar: Věčnost
Matěj Novobilský: Radochova studna
Tereza Hladká: Rudé květy
Roman "BeeSee" Bílek: Šelma s karmínovýma očima
Michal Nožička: Les
Jana Rozmarinová: Teke Teke
Ekia: Pověst o Temné ženě
Alena Kohoutková: Tanečnice
Anežka Pelantová: Tiché klekání
Josef Lachendro: Les
Jan Konečný: Πλάσματα του φωτός [Plásmata tou fotós]
Jakub Zemánek: Zpívající lípa
Vít Martin Matějka: Vila
Maya Urbanová: To se přece nestává
Bára Saša Menčíková: Smích klauna
Pavel Hýbl: Páteční večer: Myslíte, že vás nic nepřekvapí?
Martin Hájek: Adéla
Veronika Havelková: Tylovské psycho
Antonín Martínek: Pod kůží
Edita Knotková: Sindibádova poslední cesta
Eliška Drongová: Kosířka
Karel Galoni: Smrt je krásná
Michal Matoušek: Něco tam skrývají
Veronika Papanová: Deník - Posel smrti
Jitka Mertlová: Výměna
Eva Bartáková: Prase na porážku
Simona Švantnerová: Třináctka je smolné číslo
Jela Abasová: Tak já se zpovídám
Vladimír Zábrodský: V rokli Pustého žlebu
Svozilová Ludmila: Vítej v pekle, Ireno
Jiří Linhart: Nezvaný host (variace na věčné téma)
Kateřina Richtrová: Kara a Hallowen
Zuzana Moravcová: Střepiny strachu
Jiří Sivok: Jen víra
Tereza Janošcová: Dismay dcera temnoty
Tereza Yeny Stratilová: Halloween v Andoveru
Lukáš Záleský: Vítejte v Little Stone
Mirek Šváb: Skrýš
Eliška Hrachová: Ztracená vzpomínka (povídka)
Petr Šuráň: Ratolesti
Roman Vaněk: Samhain
Ondřej Kocáb: Navždy spolu
Helena Drdlová: Mám pod postelí bubáka!
Michal Matoušek: Martin Kroloch
Eva Maříková: Přitažený za vlasy
Honza Vojtíšek: Koledu nebo něco provedu
Tomáš Kratochvíl: Melinbrosia
Anna Veselá: Nemělo by se zapomínat
Martina Tajemná: Klára
Tomas Vorobok: Obrat
Václav Nerud: Krvavý Halloween
Petr Moravec: Campbellova hrobka
Tobiáš Nečas: Opice
Jakub Zemánek: Pekelník
Jana Chlupová: V odstínech smrti
Shaiva Lepra: Manželská krize
Petr Šulc: Klec
Irma Bolkvadze: Experiment
Lucius Pelner: Zuby
Vít Martin Matějka: Onkostar
Lenka Raclavská: Bílá orchidej
Barbora Majerčinová: Horor přichází z vesmíru
Barbora Langrová: Horor přichází z vesmíru
Marek Bílek: Horor přichází z vesmíru
Vlaďka Novotná: Horor přichází z vesmíru
Kateřina Kollmannová: Kimi no nawa
Petr Miňovský: Drobné zaváhání
Vlado Hložka: Návštěva
Sára Rudová: Podivný kámen
Petr Šulc: Pokání
Vladimír Zábrodský: Mimozemšťan
Ondřej Kocáb: Naše nejlepší mozky
Nikola Puškárová: Tajemné zrcadlo
Radka Zerzánková: Jatka v pramenu
Pavla Skřivánková: Zlatařická Paní
Petr Šulc: Přízrak ve městě
Radka Gregušová: To co z nás zůstalo
Mirek Šváb: Žďár
Štěpán Pospíšil: Povídka o ztracené duši
Dan 'Euronymos' Ledl: Mormo
Kateřina Linková: Long Lankin
Michal Horák: Davidův prak
Tomáš Hladký: Němý sluha
Petr Borovec: Dívka v kapli
Vladimír Zábrodský: Prokletí
Jitka Ládrová: Kočičí smrk
Ondřej Kocáb: Na okraji propasti
Jela Abasová: Sestřiččin pláč
Zdeněk Hulbach: Pod Ďáblovou skálou
Václav Nerud: Jeskyně hrůzy
Martin Petiška: Popravy aneb Smrti
Tereza Řiháková: Upíří chůva
Ladislav Zelinka: Probuzení
Lenka Kašparová: Já nevím
Kirja: Monstrum
Mirek Šváb: Hledač pokladů
Michal Horák: Teror z lesa
Anna Štětková: Stačí zatáhnout závěsy
Tomáš Vorobok: Proměna Josefa Kulíka
Michaela Buriánková: Kde dávají kočky dobrou noc
Robert Poch: Pomsta
Petr Doležal: Pondělí
Zdeněk Hlaváček: Kousnutí
Ondřej Kocáb: Stodola
Tomáš Hladký: Ovečka jde do nebe…
Jakub Zemánek: Nová adresa
Ida Burghardt: Rekviem pro baletku
Karolína Kristlová: Zastaralý dům
Nikola Marešová: Usínání
Vilém Koubek: Rok
Barbora Zakonovová: Halloween
Lenka Dvořáková: Hostina
Jana Hollmann: Chata hrůzy
Veronika Schreiberová: Áách jo, Halloween
Petr Boček: Dýňová kalamita
Adéla Rosípalová: Démoni a duchové o Halloweenu
Tereza Kadečková: Tanec s duchy
Klára Kubíčková: U zrcadla
Jakub Ullmann: Krok od zatracení
Vojtěch Zvelebil: Návštěva ze starých časů
Vít Martin Matějka: Plyšák
Michaela Neuvirtová: O večeru halloweenském
Michaela Cvejnová: Sss